Biskupi upozoravaju na sve manji broj vjernika u BiH

ljubuski.info

Nakon što su u ožujku 2020. godine, zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa, bili primorani otkazati održavanje svoga redovitog proljetnog zasjedanja u Mostaru, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su u ponedjeljak svoje 78. redovito zasjedanje, u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.

U radu zasjedanja sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije. Na početku zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Na početku kardinal Puljić pozdravio je poimence sve sudionike zasjedanja ta zahvalio domaćinu mons. Franji Komarici i svim njegovim suradnicima na čelu s pomoćnim biskupom mons. Markom Semrenom za gostoprimstvo. Zahvalio je biskup mons. Ratku Periću, koji upravlja Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom do ustoličenja novoimenovanog biskupa, na svekolikom sudjelovanju u radu Biskupske konferencije BiH te izrazio dobrodošlicu mons. Petru Paliću i poželio mu blagoslovljen rad i dobru suradnju.

Pošto je ukratko podsjetio na dnevni red zasjedanja, kardinal Puljić kazao je da su tužni statistički pokazatelji o broju članova biskupijskih zajednica u BiH 2019. godini jer se nastavlja opadanje broja vjernika.

Kao razloge za takvo stanje naveo je, između ostalog: odumiranje starijeg svijeta koji je ostao ili se vratio u rodni kraj, zabrinjavajući pad nataliteta te tiho 'curenje' stanovnika Bosne i Hercegovine što posebno pogađa Hrvate kao najmanji od tri konstitutivna naroda u BiH.
Temeljni uzrok odlaska sigurno je ekonomske naravi, ali ima i političkih igara koje, nekada iz kulisa, a nekada i sasvim otvoreno, provode pojedine političke opcije ovisno od toga gdje je tko moćniji i brojniji. Osim toga, stalna sukobljavanja i nespremnost na zajedničku suradnju na političkom planu koči razvoj ove zemlje i uzrokuje brojne konkretne poteškoće svim stanovnicima, a posebno onima koji su na rubu društva, kazao je kardinal Puljić te podsjetio na nedavni medijski linč tijekom koje su iskrivljivane nakane da u sarajevskoj katedrali mole za svoje pokojne i za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća.

Unatoč svemu, naše je poslanje hrabro biti prisutan i svjedočiti vjeru u Uskrsloga u svim obeshrabrenjima te pomoći da uzraste odgovornost na svim razinama posebno u društveno-političkom životu te da prevladaju: vrjednota čovjeka, obrana života, obiteljskog zajedništva i svih drugih vrjednota, istaknuo je kardinal Puljić.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svima uputio je domaćin mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, napominjući da se ovo zasjedanja "održava u - do sada nezapamćenim - specifičnim okolnostima još uvijek trajuće pandemije koronavirusa".
Već 25 godina, svake godine - u ovo vrijeme oko svetkovine nebeskog Zaštitnika ove biskupije i ovdašnje katedrale - sv. Bonaventure, crkvenog naučitelja, ja sam - milošću Božjom - imao mogućnost izraziti srdačnu, bratsku dobrodošlicu Vama i svim drugim, dragim nam gostima, predstavnicima Svete Stolice i drugih Biskupskih konferencija, kazao je biskup Komarica.

Iznio je i nekoliko aktualnih izazova, problema i poteškoća, s kojima se susreće mjesna Crkva banjolučka.
Uslijed još uvijek - poznate nam - pravno i politički nesređene situacije u cijeloj državi, brojniji, željni i potrebiti održivi povratak u ratu protjeranih ovdašnjih katolika se - od našeg prošloljetnog zasjedanja - nažalost, opet nije dogodio. Naprotiv, uslijed sve teže ekonomske situacije i opće deprimirajuće društvene atmosfere u zemlji, svjedočimo u našim župama novom iseljavanju u druge zemlje radno sposobnog pučanstva, uključujući i cijele obitelji, kazao je biskup Komarica dodajući da se još uvijek sprječava odavno zatraženi povratak - od vlasti bivše države određenog broja bespravno uzurpiranih - i još većeg broja nacionaliziranih crkvenih dobara, na području gradova Banja Luka i Gradiška te općine Novi Grad.

Biskup Komarica spomenuo je i nespremnost županijske Vlade da Srednju medicinsku školu i osnovnu školu Katoličkog školskog centra 'Ivan Pavao II' u Bihaću stavi na proračun pa je Banjolučka je biskupija bila prisiljena ući u velike dugove te je sada primorana obustaviti daljnji rad te škole.
Iako je od završetka rata prošlo 25 godina, mi još uvijek - nažalost uzaludno - tražimo da nam ovdašnje entitetske vlasti vrate posmrtne ostatke kidnapiranog iz župne kuće u Novoj Topoli i ubijenog tamošnjeg župnika vlč. Ratka Grgića. Do sada nitko nije pozvan na odgovornost ni za njegovo ubojstvo, ni za nasilnu smrt druge naše šestorice svećenika i jedne redovnice, kao i više stotina ubijenih naših župljana, uključujući 70-ak masakriranih katolika sela Briševo u župi Stara Rijeka, rekao je biskup Komarica koji je potom uputio biskupu iz Mostara mons. Ratku Periću iskrenu, veliku zahvalnost za dugogodišnju dragocjenu bratsku pomoć meni osobno i mojoj teško iskušavanoj biskupiji i od srca mu želim duhovno i duševno (a i tjelesno) osvježenje i mirne i Božjim blagoslovom ispunjene preostale godine zemaljskog hodočašća.

Također je poželio dragom mladom subratu mons. Petru obilje svjetla i snage Duha Svetoga u vršenju nove, vrlo izazovne zadaće u Crkvi hercegovačkih biskupija, kao i u našoj Biskupskoj konferenciji.

U svom pozdravu mons. Stipić je, između ostalog, čestitao mons. Tomi Vukšiću imenovanje za nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i mons. Petru Paliću imenovanje za biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog te uputio riječi priznanja i zahvale biskupu mons. Ratku Periću za vođenje ove mjesne Crkve u teškim vremenima.

Pošto je podsjetio i da je Splitsko-makarska nadbiskupija dobila nadbiskupa koadjutora u osobi mons. Dražena Kutleše, bivšeg svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, mons. Stipić upoznao je biskupe s temama o kojima se raspravljalo tijekom 60. plenarnog zasjedanja Sabora HBK održanog u Zagrebu 8. i 9. lipnja 2020.

Napomenuo je da su i u Hrvatskoj bili primorani otkazati brojna događanja zbog pandemije koronavirusa. Spomenuo je i da su morali odgoditi i dogovoreni pohod poglavara Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikoga nadbiskupa kijevsko-galicijskoga Svyatoslava Ševčuka grkokatoličkom vikarijatu u Bosni i Hercegovini koji je bio predviđen za srpanj 2020. godine. Podsjetio je i na razorni potres koji je, 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu te, između ostalog, oštetio i Grkokatoličko sjemenište na Gornjem gradu.
Koronavirus i potres učinili su nas svjesnima da smo u bîti vrlo slabašni i nejaki, ali je ta novonastala situacija ujedno iznjedrila velikodušne i požrtvovne pojedince i institucije koji su posvjedočili snagu i osjetljivost za druge. Mnogima je vrijeme izolacije bilo i vrijeme dubljeg promišljanja vjere, kazao je mons. Stipić.

I na kraju, želio bih Vas kao apostolski administrator Križevačke eparhije, s radošću izvijestiti da smo u lipnju ove godine, blagoslovom Svete Stolice, vratili sjedište Ordinarijata eparhije i rezidenciju Ordinarija u Križevce, u biskupsku rezidenciju, uz našu Katedralu, nakon što je više od 60 godina Ordinarijat bio privremeno u Zagrebu. Koristim prigodu da Vas pozovem u pohod našem sjedištu u Križevcima. Želim Vam obilje Božjega blagoslova i nadahnuća u Vašem radu za boljitak i život Svete Crkve u Bosni i Hercegovini, rekao je mons. Stipić.

Tijekom zasjedanja, kojemu će predsjedati nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća predsjednika o radu svih Vijeća, Povjerenstava i tijela BK BiH u 2019. godini kao i izvješće o djelovanju Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela.

Posebna tema zasjedanja bit će djelovanje Caritasa Bosne i Hercegovine, a biskupi će razgovarati i o pojedinim pitanjima u vezi s aktualnim stanjem u Crkvi i društvu u BiH.

Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, 15. srpnja bit će Euharistijsko slavlje u katedrali u 10 sati. Predsjedat će kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputit će pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.

Budući da će zasjedanje završiti u večernjim satima 14. srpnja te da su na snazi ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa, neće biti organizirana uobičajena konferencija za novinstvo.

KTA

Glas naroda

Dobro ste se sitili,bog vam pamet prosvitlio

Pastir čuva svoje stado a to stado svakim danom je manje i manje a ne kolju ga vukovi. Tko je kriv?Ova "gospoda" na fotografiji su najveći licemjeri na cijelom svijetu i sklopili su pakt sa vragom samo da bi njima bilo dobro.Vrlo brzo Hrvata u BiH će biti manje od 10% i biti će sve siromašniji zahvaljujući COVID 19 virusu .Sve po zulugama.

ovi su se zavukli "izgubljenoj ovčici" da ne kažem gdje i za njega će učiniti sve a narod ko grebe

O pameti lipa ti si!

Jedino je Komarica čuvao svoje stado dok su ga ovi ostali nagovarali da napusti zločinačku tvorevinu republiku srpsku takozvanu

Pravi vjernika i ljudi je uvik bilo malo i tako ce biti do kraja vika...

ma šta to rekoše,pa nije moguća kad su se Hrvati vratili u republiku srpsku teče im med i mlijeko a u Hercegovinu se zaslugom dobročinitelja na desetke tisuća Hrvata iz dijaspore vratilo,ulažu milijarde i otvaraju radnja mjesta

šta je nestalo para, nije vama do naroda nego do politicara, svi ste vi krivi sto nas je sve manje.

Čoban koji izgubi ovcu dobiva otkaz

Ovce se uvik bojale vukova na koncu stradaju od cobana

Nosi vas lipi dava skupa sa drugom Draganom.

Hrvati u BiH su vrijedan narod ali imaju jednu manu a to je da su tvrdoglavi i biraju HDZ koji ih uništava.Sjetimo se Aluminija...

Polako ostajete bez posla, a?sta se dogadja po Europi, Crkve se zatvaraju i moze ih kupiti tko god hoce, toliko o tom da je "socijalizam protiv Boga". Kapitalizam se sporo, ali sigurno bori za potpuno istiskivanje vjere iz ljudskog uma i ne moze jedna religija opstati sve dok su joj temeljna nacela suprotna od onih koje zagovara drustvo u cjelini (sebicnost, zgrtanje para, materijalno kao najvisi idol, ambicioznost, varanje ljudi...itd, itd.itd.). Poredajte si prioritete, gospodo

većina ih je držala vreću adezeu sad VAS čeka ista sudbina ko i adeze uskoro.ni bog vam neće moć pomoć

Javljaju se babe Vange i Tarabići.Svi su tako pametni da i biskupe komentirat znaju ali nikako da do vlasti dođu.Uvik im neko drugi kriv a nikako priznat da su i intelektualno i psihički i fizički jednostavno nesposobni.

Moj Tarabicu i baba Vango nemas ti pojma o cemu pricas. Pamet i moral su odavde prognani , ostali klimoglavci i ljudi bez empatije, najgore sto moze jedno drustvo pogoditi. Posljedice su vidljive i maloj dici...

To ti po sebi sudiš?

Sudi se po stvarnosti koja nije nimalo dobra. Mozda ti jednom dodje iz g,u.zi.ce do glave...

Koje to u ,stvarnosti ,dotični ne zadovoljavaju tvoje kriterije

Idealna si sirovina za ovaj sustav. Stara je izreka " sto veci seljak bolji kupir"...

Sto smo lipo odgojeni pa i biskupe znamo komentarisati.

Naći će se uvijek oni koji su ko bajagi zabrinuti za narod , ustvari zabrinuti su jer neće imati ovčica da muzu. Lako je manipulirati narodom ako mu nametneš svoje mišljenje, uzimati mu novac, sisati krv na pamuk, kako popovi tako političari. Jadan ti je onaj koji ne razmišlja svojim glavom, ne vidi dalje od nosa.

Eto ti razmišljaš svojom glavom i vidiš dalje od nosa,i to bez naočala,a opet nezadovoljan,neuspješan i sav ojađen.Pa do koga je ,jaden?

Anu ih u svakog glava ko bidon a podvoljak ko u stanje dolanca

Samo i.d.o.,t moze reci da mu je dobro ode dok ljudi oko njega zive ispod svih standarda. Sluzbeno ova zemlja na vrhu liste korupcije! " Sto ofca vidi ležeć nije daleko"...

Uvjerio sam se kako sa smiješkom uzimaju zlatne poklone,i kad im vidiš dvore a sami sa poslugom u njima zive,.

A zašto žena ne može biti biskup?

Odricete li se hdzea i svih zala njihovih???

Ajde ti reci biskup u zenskom rodu.Zato nema.

Ja u Njemačkoj plaćao ispočetka crkveni porez,Njemci mi se smijali zbog toga pa sam ga ukinija.Jesam li još uvik katolik vjernik?Molim odgovor ako neko zna lipo objasnit

Laž..eš.Da bi u Njemačkoj ne plaćao crkveni porez moraš se ispisat iz crkve,a to ti znači da bi u matičnoj crkvi bio pročitan sa oltara.Dosad se nije ništa čulo.

Znam ih dosta kojih su se ispisali pa ih nisu čitali s oltara a zašto bih i plaćali taj crkveni porez,Njemačkoj Crkvi koja ima nemali broj nekretnina ,dionica itd itd

Biskupi upozoravaju na sve manji broj vjernika u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari