U ZHŽ broj prvašića manji za 24 razreda

ljubuski.info

Već, po još uvijek neslužbenim podatcima o broju upisane djece u prve razrede u školskoj 2020/2021 godini, a kojima će se nastava izvoditi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, bilježi se značajan pad broja prvašića.

Naime, dok je, primjerice, u školskoj 2015./2016. godine upisano 35.273 učenika u prve razrede po nastavnom programu na hrvatskom jeziku, ove godine taj broj je 30.531, što je za 4.742 učenika manje - približno kao pola stanovnika Grada Čapljine.

U HBŽ-u za najkritičnije - čak 3.126 djece manje

U Hercegovačko-neretvanska županiji školske 2015./2016. upisano je 9.641 osnovaca po planu i programu na hrvatskom jeziku. Međutim, četiri godine poslije taj broj je 9.370 učenika, odnosno, 271 mališan manje.

Nije sjajno ni u ostalim županijama, primjerice Zapadnohercegovačkoj gdje je 2015./2016. godine zabilježeno 8.349 prvašića, a već ove, 2019./2020. školske godine taj je broj 7.746, što je manje za čak 603 ili oko 24 razreda.

Stravične su brojke iz Herceg-bosanske županije, gdje je prije četiri godine upisano 6.593 učenika, a ove 3,467, što je ujedno i najviši gubitak od svih županija - čak 3.126 djece manje u školskim klupama.

Alarmantno je i u Posavskoj županiji koja je s 2.606 upisana osnovca 2015./2016. godine, ove godine zabilježila pad na 1.934 - čak 672 osnovca manje.

Za razliku od HBŽ-a gdje je alarmantno smanjen broj djece zbog također visokog broja iseljenih, stanje u Srednjobosanskoj županiji je stabilnije i čak bilježe blagi porast. U toj županiji prije pet godina upisano je 5.084 osnovaca, dok ih je ove godine 5.226.

Škole gdje nema niti jedan upisani prvašić

Slavko Lauš, predsjednik sindikata u osnovnom školstvu u HNŽ-u, potvrdio je da je zamjetan pad broja učenika posebno u osnovnim školama u manjim sredinama. "Čak u pojedinim školama imamo slučajeve gdje nije upisano nijedno dijete u prvi razred i to je problem s kojim se posebno suočavamo, posebice i u vrijeme pandemije", rekao je Lauš za Dnevni list.

No, on je istaknuo kako će učitelji inzistirati da s početkom nove školske godine djece zaista i krenu u školske klupe, bez online nastave.
Tražiti ćemo da se djeci omogući dolazak na nastavu uz organizaciju nastave u učionicama kao što su poštovanje fizičke distance i higijene na visokoj razini, ali i da se riješe statusi učitelja-nastavnika koji godinama rade po ugovorima na određeno vrijeme itd, zaključuje Lauš.

Ministar obrazovanja HNŽ-a, Rašid Hadžović, nedavno je rekao da je sve manji broj učenika globalni problem, a ne samo BiH i HNŽ-a, a brojke potvrđuju da sve manje djece problem cjelokupne društvene zajednice. Naime, prema podacima Agencije za statistiku, prošle školske godine upisano je 29.189 učenika, što je manje za 5,2 posto u odnosu na školsku 2018./2019. godinu.

Dnevni list

Glas naroda

Još je lepo, za desetak godina tek sledi haos

Tako pričate ima 25 godina a evo mi smo još tu.To vam je savremeno doba i njegovi uticaji.Ako ne želiš imat dicu nikakva ti ih politika ne može napravit ni odgojit,sve je do tebe i tvog viđanja i zadovoljstva životom.

Je li osnovaca ili prvašića?

Bravo za vladajucu Oligarhiju sta napravi zadnjih 30 godina a sta ce biti tek u narednih 30 godina

Cudi me da ih i ovoliko ima,,il su ovo djeca uhljeba

Korona je malo smanjila odlazak ljudi a da nebi korone otišlo bi puno više.

neka neka sve to zahvalite dobročinitelju domalo ćemo kineski i arapski učit iako dobročinitelj priželjkuje ćirilicu

A tek što nam slijedi....... Ovo je tek mala kap u moru....

Pa dajte se malo informirajte bolje, odakle vam ove cifre 7.746 prvašića. po tome bi značilo da u našoj općini ima cca malo manje od 2000 učenika ili cca 70 razreda prvašića.

Kome lažete sa ovim brojkama??????

Uši jedne pokvarene..........

Ako ostane na vlasti hadeze za 5 godina sve škole biće zatvorene po selima kao i pošte i mjesni uredi cilj je hadezeju rastrat hrvate po svitu iz ovi krajeva

Ako HDZ ostane na vlasti bit ce sve škole po SELIMA zatvorene, a ako dođe bilo koja druga stranka bit ce zatvorene i po manjim GRADOVIMA!!! Nahebali smo svakako!!! Cijeli je svijet na koljenima zbog pandemije i zatvorene škole bit ce nam najmanji problem... nego molite Boga da ne bude gore....

imamo vise ministara nego prvašića

Sve manje dice a učtelja više samo radi glasova.

Žalost i tuga u svakom slučaju!

u čitavoj zhž se godišnje rodi između sedamsto i osamsto djece tako da prvašića ne može biti deset puta više. 30 000 prvašića u bih po hrvatskom nastavnom programu a u čitavoj hrvatskoj 38 000,
očito dotični novinar se davno posvađao sa brojevima
bio bih jako sretan da su brojke koje su napisane istinite

e šta sad sa viškom ucitelja,gdje li ce ih stranka udomiti,hoce li opet štrajkati

sve je to dar uhljeba HDZa šišaj dalje -narod je u njemačkoj i dica koji nikad više neće glasat za HDZ odozgo

U ZHŽ broj prvašića manji za 24 razreda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari