Nova pravila za ulazak u RH iz BiH

ljubuski.info

Granična policija BiH je dobila obavijest od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o novim uputama za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, a koje će se primjenjivati od 11.7.2020. godine od 00:01 sati.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se, odnosno, ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

1.

Državljani EU-a (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2.

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzevši osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

 • 2a. - zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
 • 2b. - prekogranične radnike
 • 2c. - prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
 • 2d. - diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
 • 2e. - putnike u tranzitu,
 • 2f. - osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja
 • 2g. - osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

b) Obaveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., te:
2e. putnike u tranzitu:

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 sati.

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. - osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarskii interes, te osobe koje putuju radi školovanja.

Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obavezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

 • Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
 • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.
 • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
 • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
 • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja.
 • Tijekom poslovnih sastanaka, treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
 • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili online uslugama.
 • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ako je viša od 37,2 C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se ljekaru u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih, simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Glas naroda

svi koji ulaze iz eu u bosnu i hercegovinu idu 15 dana u karantenu u bih
ovo će biti odgovor bosne i hercegovine pametnoj hrvackoj jer se djele hrvati sarajeva i zagreba
bih putovnice
hrvacke putovnice-istog naroda

Zato se čovik trudi da uđe u napredna udruženja a ne u istočne grupacije.

božićnim hrvackim ustavom je bilo zabranjeno ulazit u bilo kakove asocijacije
svedno je jesi li kolonija u istočnim ili zapadnim asocijacijam

promjena ustava i ulazak u eu je napravljen demokracki sa 17% glasačkog tjela a sa tim postotkom plenki pravi hrvatskosrpsku vladu za suverenu adeze državu-zbogom pameti
rvacka u eu može bit i eu kosovo juge vječno i gore dok se međusobno narod ne poubija ko u beogradu i novom sadu di narod zauzima policijske stanice a svoju policiju nude pasijom hranom a vojska ne sluša vućića-čini mi se da beograd nije puno kilometara od zagreba-ne znam točno

Nije 17 % nego 40 %

bitno je da adeze uhljebi mogu doći do sabora i viletina u hrvackoj koje im je ćaća ostavija u namet ili su zdimili narod

Prilikom prelaska granice iz BiH u Hrvatsku za ljude sa hrvatskom putovnicom udara se stembilj da se zna da su bili u BiH. Tako Hrvati na privremenom radu u Njemačkoj ili Austriji moraju u Karantenu od 14 dana kad se vrate. Primjer imam u vlastitoj obitelji

tanja, a kad pređu iz BiH u Hrvatsku tko će provjeravati njihove putovnice, di su bili a di nisu?Da li policija na ulazu u Njemačku ili policija u mjestu boravka ili poslodavac, po meni je ovo "u zdrav mozak"

17 %od upisanih ili 17% puta dva od izašlih je isti podatak adeze prevara politički [ * neprimjereno * ]
važno je kolika je baza na koju se postozak računa ili anketa
ovo se ne uči kod ševe

naši ljudi koji rade u njemačkoj na svoj rizik mogu putovat na balkan i u slučaju korone sami su sebi krivi
samo unutar njemačke su zaštićeni ako dobiju koronu vani ne
ko bi normalan to prekršio
svi hrvacki granični prelazi se vide u briselu i zagrebu u komandnoj sobi-to ti je naša samostalnost
u zagrebu se vidi kad kokoš prođe orovlje granicu

Nova pravila za ulazak u RH iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari