Tko će naslijediti Ratka Perića na mjestu biskupa?

ljubuski.info

U posljednjih desetak godina iz BiH je imenovano osam biskupa koji su preuzeli vođenje važnih biskupija, uglavnom u BiH, Hrvatskoj, ali i drugim državama, poput Norveške, te dobili pozicije papinskog izaslanika. Trenutačno podrijetlom iz BiH čak je dvanaest biskupa, od kojih su dvojica umirovljena.

U sljedećem razdoblju očekuju se promjene na čelu triju biskupija, a jedna je praktički i formalizirana ustoličenjem nasljednika. Prema crkvenim propisima, svi biskupi kada navrše 75 godina života šalju Papi svoju molbu za umirovljenje. Prošle je godine formalno istekao mandat mostarsko-duvanjskom biskupu mons. Ratku Periću koji je rođen 1944. godine. No, on nije otišao automatizmom u mirovinu, kao što je to, primjerice, bio slučaj s njegovim vršnjakom mons. Ilijom Janjićem koji je, kada je prošle godine navršio određene godine starosti, ipak umirovljen. Na poziciju kotorskog biskupa Papa je imenovao mons. Rroka Gjonlleshaja. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ove godine također navršava 75 godina života. Njemu je sveti otac Franjo praktički već odredio nasljednika imenujući na početku ove godine koadjutorom mons. Tomu Vukšića, inače vojnog biskupa BiH.

Karmelićanin biskup

Tijekom 2021. potrebne godine starosti za umirovljenje navršava i banjolučki biskup Franjo Komarica, najmlađi od aktualne trojke. Tamošnji pomoćni biskup je Marko Semren. Iako nije formalno navršio godine za umirovljenje, na njegov zahtjev ipak je ranije umirovljen pomoćni sarajevski biskup Pero Sudar.

Uz BiH, koja očekuje značajniju promjenu na vrhu Crkve, iz ove zemlje imenovano je više svećenika za biskupe u Hrvatskoj. Posljednje imenovanje bilo je ono mons. Bože Radoša za varaždinskog biskupa, koji je rođen 5. rujna 1964. u Crvenicama kod Tomislavgrada u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina poslije njegova obitelj preselila se u Hrvatsku. Dekretom od 28. travnja 2016., na prijedlog hrvatskih biskupa, imenovala ga je Kongregacija za kler na službu rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu gdje ga je zateklo imenovanje varaždinskim biskupom prošle godine.

U javnosti nije dovoljno poznato da je i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. On je rođen u Johovcu, župa Foča, kod Doboja. Veći dio života proveo je kao redovnik karmelićanin, a ujedno je prvi svećenik iz toga reda koji je imenovan biskupom u Hrvatskoj. I on je obnašao brojne dužnosti, uključujući i provincijala Hrvatske karmelske provincije, zatim generalnog vikara karmelićana, a bio je i rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda "Teresianum" u Rimu do 2016. godine kada je zaređen za biskupa.

Još jedan Tomislavgrađanin Dražen Kutleša imenovan je za biskupa Porečke i Pulske biskupije u lipnju 2012. godine. Ovo se imenovanje vezivalo uz rješavanje statusa samostana na Dajli.

Papin prelat

Mons. Berislav Grgić, biskup je koji je na čelu vjerojatno najsjevernije biskupije na svijetu. Nalazi se u gradu Tromsø u Norveškoj. Papa ga je biskupom imenovao 2008. godine. Njega su s vjernicima iz rodne Kotor Varoši prognale ratne srpske vlasti te je najprije došao u Hrvatsku, a zatim 1996. kao izbjeglica u Norvešku.

Mons. Petar Rajič, hrvatskih korijena iz BiH, trenutačni je nuncij za Litvu. Bio je u bliskoj pratnji pape Ivana Pavla II., a 2003. povjerena mu je vrlo osjetljiva služba - prelata predvorja pape Ivana Pavla II. Istu mu službu povjerava i papa Benedikt XVI. nakon svojega izbora 19. travnja 2005. Tijekom 2009. imenovan je nadbiskupom nuncijem za Arapski poluotok.

Večernji list

Glas naroda

Vladika grigorije

Barem ostavite od perića za simena...pravi biskup i čovjek

Izetbegovic Alija

Ja san isto za Čovića.

Jozu barišića ili ivica brkica

Samo dobročinitelj!!!

Da so je brat laik

Jaki ljudi

Barbarica moze on na dva mjesta

narod je uredu no ia naroda stoje prevaranti i okupatori koji se to bože bore za narod

barbarić je hercegovački bakarić

Ako ste primijetili o Bakariću se s razlogom uglavnom šutilo i nije primjerna usporedba
Barbarića i Bakarića jer Hercegovce s Bakarićim nešto veže.

koliko je tomislav legenda hrvata tako će barbarić uć u povjest ko uhljeb hrvata bar sedam stoljeća će ga pamzit povjest i sramotit će svoje nasljednike
dali to vrjedi saborske plaće

sve je isto u beogradu i zagrebu iako smo u dva tora
nema razlike plenki vučić-sve prepisano

Plenki-Vučić,Šešelj- Škoro!

barbarić može bit odjednom na dva mista jači je od zakona fizike koju nikad nije poznava u školi

Viktora grbavca za biskupa davida za provincijala

čovjek koji šutne dite ili kuče nikad nema mirna sna kad dite i kuče porastu-narodna poslovica

propjevo je grdović kako je krao škoru propjevat će i drugi

Ako je tako za rakije je.

Ja sam isto za Čovića , on je dobrocinitelj moze biti i biskup

Nije se još ni zapopija neka Čovića u politici čovjek zna vodit politiku nakon velikog društvenog potresa kod nas.Biskup Perić je duhovna vertikala kod katolika i svatko dobronamjeran će to isto reći ako ga upitate a koga vrijedi poslušat.
Vjerujem da dolazi isti novi biskup jer Sveti otac Papa dugo takve nepogrešivo priprema.

Novi biskup je monsinjor Petar Palić, bio je na Hvaru biskup ,a sad dolazi k nama..Nek mu je Bog upomoć i nek mu poravna putove..

novi biskup bi trebali bit iz pratara koji su krali biskupa-o tome se pisalo
dolazi biskup sa hvara vamo se uhljebit jer je rvacki turizam pokojni a šperci škrti
e moj narode istina je voda duboka da nije prirodnih revolucija uvjek bi vladali barbarić i adeze-negativci naroda
i rat je pozitivna stvar pomete gubu naroda zaposli sirotinju i onda kad se nakoti narodna guba opet rat
sve je to DARVINOVO pravilokoje koje omogućuje da kruči lopovluk i pravda periodično-uhljebi lopovluk ima vjek trajanja

Tko više citira toga Darvina što he krao velike kornjače po dalekim otocima

radi krvi za svoje visoke klijente za koje su rekli da je lijek.

adeze se održava na vlasti na Darvinovu pravilu a ono glasi
raspni isusa pusti barabu
veza i poznanstvo garancija uspjeha

novi za biskupe je šperac a dolazi iz dalmacije di je crka turizam a i u hercegovini je crklo međugorje-u čovićev vilajet biće mu gore nego da je doša katolicim turske

Mladena bebeka dezertera za biskupa kuma landeku za provincijala

Katolici Turske su bolji ljudi od tebe u svakom slučaju.

Tko će naslijediti Ratka Perića na mjestu biskupa?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari