Stotine nabavki 'izravnom pogodbom' potvrđuju epidemiju korupcije u BiH

ljubuski.info

Više od 416 javnih nabavki koje su u tijeku u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije korona virusom obavljeno je putem pregovaračkog postupka bez obavijesti. Još 175 nabavki je, prema podacima s Portala javnih nabavki, Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, već završeno.

Ova mogućnost koju je dopustila Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine kako bi se, u slučaju hitnosti, mogla nabaviti nužna oprema i tako zaštititi zdravlje ljudi, zlorabljena je, potvrdila je u svom priopćenju od 17. travnja Agencija.

Na ovaj način potpisivani su ugovori s tvrtkama koje nabavljaju proizvode i usluge za kojima nije bilo nikakve hitne potrebe.
Primijećeno je da neka ugovorna tijela, zloupotrebljavajući novonastalu situaciju, koriste pregovaračke postupke bez objave obavijesti o nabavi zbog razloga krajnje hitnosti i izuzeća od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabave koje se nikako ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica korona virusa, stoji u priopćenju Agencije.

Detaljnija pojašnjenja od direktora Agencije Đenana Salčina nismo uspjeli dobiti.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić obratila se zastupnicima na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 28. svibnja i kazala kako je Tužiteljstvo BiH radilo i radi na predmetima koji se odnose na javne nabavke i sve što je moglo ugroziti zdravlje i život ljudi u BiH za vrijeme epidemije i sada.
Mi imamo otvorenih predmeta na kojima radimo, pratili smo i svu tu situaciju i evidentirali nastojeći da vidimo kako će se dalje situacija odvijati. Dakle, Tužiteljstvo BiH je bilo posvećeno radu na predmetima koji se odnose na zdravlje i život ljudi, a posebno rigorozno prema onima koji su iskorištavali novac građana BiH, kazala je Tadić.

Idu tom tankom linijom i poštuju proceduru zakona, ali štimaju tehničke specifikacije, fingiraju transparentnost na način da bi to dobili samo oni povlašteni, kaže Mervan Miraščija iz Fonda za otvoreno društvo, komentirajući potencijalne zloupotrebe u procesima javnih nabavki.

'Srebrna malina' i pregovarački postupak

Putem pregovaračkog postupka Federalna uprava civilne zaštite potpisala je i sporni ugovor s tvrtkom "Srebrna malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom malina, o nabavci 100 respiratora iz Kine, vrijednih 5,2 milijuna eura.

Zbog ove nabavke u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine vodi se istraga, koja je zasad rezultirala privođenjem premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i direktora "Srebrene maline" Fikreta Hodžića, i to u svojstvu osumnjičenih za kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloporabu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi, kako je RSE rečeno iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Sve trojica su u četvrtak 28. svibnja saslušani u prostorijama Agencije nakon čega im je određen 24-satni pritvor. U petak popodne, 29. svibnja sve trojica su predati u nadležnosti Tužiteljstva BiH. Sud BiH odlučit će o tome hoće li im biti određen pritvor ili će biti pušteni braniti se sa slobode. Tužiteljstvo BiH još uvijek nije podiglo optužnicu protiv osumnjičenih.

Respiratore je iz Kine nabavila Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko tvrtke "FH Srebrena malina" u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka (5,25 milijuna eura). Vještaci Tužiteljstva utvrdili su kako respiratori ne odgovaraju uporabi u bolnicama i jedinicama intenzivne njege, te da se zapravo radi o ventilatorima, a ne respiratorima.

Direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak, nakon saslušanja povodom nabavke kineskih ventilatora pred Privremenim odborom Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine 20. svibnja izjavio je kako je tvrtka "Srebrena malina" dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH četiri dana nakon sklopljenog ugovora.
Od 13. ožujka stoji na sajtu Agencije, za one koji hoće malo istražiti, obavijest da će apsolutni prioritet da ima bilo šta prilikom uvoza u BiH što se veže za suzbijanje pandemije. I radili smo u tom duhu i radimo još uvijek, poručio je Zolak novinarima nakon sjednice Odbora.

Koje su nepravilnosti uočene?

Da postoje neregularnosti u postupcima javnih nabavki potvrdili su za RSE i u Transparency International-u Bosne i Hercegovine (TIBiH).

Monitoring postupaka, kaže Srđan Traljić pokazao je kako se po ubrzanim postupcima nabavljalo gorivo, hrana, te druge stvari koje su se mogle nabaviti i redovnim procedurama i ne mogu se dovesti u izravnu vezu sa pandemijom.
Bilo je toga jako puno. Nijedna nije tako drastična kao respiratori koji su apsurd jer je bila velika cifra. Nalazili smo i javne nabavke do 100 hiljada, recimo u Srednjobosanskom kantonu nabavljaju kancelarijski materijal, a pozivaju se na to da su razlozi pandemija. Kazneno popravni zatvor u Banjaluci nabavio je gorivo po ubrzanoj proceduri pozivajući se na saopštenje Agencije za javne nabavke i pravdajući se da je to hitno zbog pandemije, tek su neki od primjera koje navodi Traljić.

I dok Zakon precizira da se na izuzeće i pregovarački postupak bez objave može pozvati u roku od nekoliko sati ili dan od ukazane potrebe, nabavke su se obavljale i mjesec dana kasnije.

Eldin Karić, direktor antikorupcijske mreže Accoung i urednik online magazina "Žurnal", potkrepljuje to i primjerom.
Nedavno je Žurnal objavio priču o tome kako je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potrošio skoro 20 milijuna eura, opet po osnovu člana 10 i izuzimanja iz Zakona. Od toga je samo jednoj kompaniji dato 17 milijuna otprilike. Bez ikakve procedure javnih nabavki su ta sredstva utrošena, što je dovoljan razlog da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i tužilaštva uđu i pokrenu procese protiv odgovornih, smatra Karić.

Kaznena prijava za pokretnu bolnicu u Republici Srpskoj

Još jedna od afera jeste i nabavka pokretne bolnice u Republici Srpskoj zbog koje je podneseno nekoliko kaznenih prijava, da bi u petak 29. svibnja štab za izvanredne situacije Republike Srpske dao suglasnost entitetskom Institutu za javno zdravstvo za raskidanje ugovora za nabavku pokretne bolnice.

Ugovor se, prema riječima Zeljkovića, raskida jer dobavljač nije izvršio isporuku kompletne opreme za pokretnu bolnicu.
Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora, istakao je Zeljković.

Na nabavku pokretne bolnice površine od 6 tisuća metara četvornih i sa 500 bolničkih kreveta reagirali su iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine izrazivši sumnju da se kupovina dogodila mimo Zakona o javnim nabavkama.

Takođe su ukazali na činjenicu da je bolnica nabavljena po hitnom postupku preko firme koja se ne bavi nabavkom medicinske opreme.

Prvi kontingent opreme za pokretnu bolnicu dopremljen je avionom na banjalučku zračnu luku 3. travnja. Mobilna bolnica s 500 kreveta, kazali su tada predstavnici vlasti u Republici Srpskoj, trebala je imati prijamno odjeljenje, ordinaciju, ljekarnu, laboratorij, opremu za njegu, opremu intenzivne njege, bolničku opremu, tuševe, wc module s kabinama, generator, električni distribucijski centar, set za distribuciju vode i kuhinju.

Od svega, skoro dva mjeseca kasnije i dalje su ostali samo šatori, postavljeni na livadi i u kojima ništa osim konstrukcije nema, kazao je Draško Stanivuković, zastupnik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je podnio i kaznenu prijavu zbog sporne nabavke.

Stanivuković je prijavu Okružnom tužiteljstvu u Banjaluci podnio protiv premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i entitetskog ministra zdravstva Alena Šeranića, jer pokretna bolnica za pacijente oboljele od COVID -19 koja je trebala biti izgrađena nadomak Banjaluke, nikada nije dovršena, a plaćena je 2,2 milijuna eura.
Nabavljena je i netransparentno je rečeno koliko košta. Rekli su prvo 1,3 milijuna eura, a onda je poskupilo na preko 2,1 milijun, od čega je samo prijevoz poljske bolnice plaćen 250 hiljada eura, pojašnjava Stanivuković.

To je nesavjestan rad u službi. Ušli ste u nešto, nešto nabavili, a pri tom ništa nismo dobili, navodi Stanivuković, dodavši kako ga po pitanju kaznene prijave za slučaj pokretne bolnice niko nije kontaktirao iz nadležnog tužiteljstva.

O ove dvije afere, nabavci respiratora u Federaciji Bosne i Hercegovine i poljskoj bolnici u Republici Srpskoj detaljno izvješće od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, zatražila je i novoutemeljeno Privremeno istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Zahtjev je upućen na sjednici 26. svibnja. Tada su zatražene i sve ostale izdate dozvole za interventne nabavke lijekova i medicinskih sredstva u razdoblju od 15. ožujka do danas sa pojedinačnim iznosima, nazivima.

Visoka korupcija i slaba kaznena politika

Pandemija je pokazala kako je na prvom mjestu vlastiti interes, ocjenjuje situaciju sa javnim nabavkama, Hasim Šabotić direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Javne nabavke su oduvijek stavljane pod lupu, govorilo se o netransparentnosti trošenja javnih sredstava i onda je, kaže Šabotić i kulminiralo. Vjetar u leđa dala im je, tvrdi, nekažnjivost.
Praksa je pokazala da veliki ne odgovaraju za visoku korupciju i ako gledamo procesuiranu korupciju radi se o nekoj sitnoj korupciji. I tu imamo neke sporadične slučajeve. Kada imamo slučajeve visoke korupcije takvih presuda nemamo i to na neki način daje vjetar u leđa onima koji su bili u prilici da odrade neke nezakonitosti i da se obogate brzo i enormno i za to ne odgovaraju, ocjenjuje Šabotić.

Već desetljeće traje isti problem, kaže Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo i točno se zna ko dobija koje poslove.

Imamo sada isparcelisano tržište IT tehnologije i opreme. Tačno se zna u svakom kutu ove države ko će dobiti bilo koji tender za IT opremu. Identična situacija je s tržištem i održavanjem automobila, sa naftom i naftnim derivatima. Mi živimo to, ali sada se sve poduplalo, uvjeren je on.

Sličnog je stava i Eldin Karić, koji napominje kako je situacija tokom pandemije otišla i korak dalje.
Rijetko ste mogli vidjeti da je u ovim slučajevima posao dobila firma čija je to djelatnost. Uglavnom je to firma koja je imala sporednu djelatnost i u dogovoru s ugovornim organima vidjeli dobru priliku da se na brz i jednostavan način obogate, smatra Karić.

Iznoseći nalaze istraživanja koje je radio Fond s predstavnicima malih i srednjih poduzeća koji su sudjelovali na natječajima, Miraščija navodi kako sudionici smatraju da je osam od deset poslova namješteno.

Riječ je o istraživanju u kojem 88 posto malih i srednjih preduzeća smatra da je korupcija prisutna u postupcima javnih nabavki. Istraživanje je rađeno među 53 bh. tvrtke koje su sudjelovale kao ponuđači u procesima javnih nabavki, a rađeno je u razdoblju listopad - studeni 2019. godine.

Rascjepkan zakonodavni okvir pogoduje malverzacijama, tvrdi on.
Na nivou Bosne i Hercegovine i u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji kazneno djelo zloupotrebe u javnim nabavkama. U Republici Srpskoj i Brčko distriktu postoji i predviđaju dva kaznena djela - zloupotreba u javnim nabavkama i posredovanje u dobijanju poslova u javnim nabavkama. Zaprijećena je kazna od tri do pet godina zatvora. Mi godišnje imamo oko 200 hiljada postupaka javnih nabavki i radili smo istraživanje o procesuiranju u postupcima javnih nabavki. Poslali smo upite na 27 sudova u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Od juna 2017. godine do decembra 2019. godine, tri postupka su samo provedena. U sva tri je izrečena uslovna osuda, kaže Miraščija.

Kakva je službena pravosudna statistika?

Potkrepljuju ovo i podaci Suda Bosne i Hercegovine, objavljeni u brošuri o procesuiranju slučajeva korupcije.

U toku 2019. godine dvadeset tužiteljstava u Bosni i Hercegovini sa svih razina podigla su 225 optužnica za kaznena djela korupcije.

Od 2004. do 2019. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine izrečeno je 178 pravomoćnih presuda za kaznena djela korupcije.

Njih 103 okončano je po sporazumu o priznanju krivnje, a 204 osobe osuđene su na ukupno 202 godine zatvora u razdoblju od 15 godina, ili manje od godinu dana zatvora po osuđenom.

RSE

Glas naroda

pa to rade ima 25 godina i radit će dok glavne glave ne počmu padati

daj te pišite malo o našim l.o.p.v.i. pustite muslimanske i srpske njihovim narodim -moji me zanimaju

Ti si zadužen za mućenje vode.Izgleda da ti je krivo što izlazi na vidilo šta je spremno političko Sarajevo raditi i kad mu je narod u nuždi.Već iđeno,samo mi nikako ne ide u glavu šutnja her Komšića i njegove "građanske"svite.Ili im je maca popapala jezik

Adzovac respiratori su kliminal državni a logističari iz Gruda su Hrvati heroji domovinskog rata

Ovo je još jedan dokaz zašto nam treba Herceg Bosna nama bi Jelka Miličević poznatija kao Čovićeva sokolica nabavila respiratore za sto miliona i ne bi bilo ni afera ni suđenja

pusti ti sarajevo u tim nabavkama su sudjelovale i firme iz gruda i širokog imaju na spiskovima

naše ne smijemo mi spominjati,njih moraju drugi tako da bi izgledalo da nas napadaju i da smo ugroženi

Pozdravljam uhićenje zbog respiratora idemo dalje diplome i javni radovi stotine miliona kriminal

I ovi sto komentiraju javne nabave, pojma nemaju. Nije isto, ako je nesto izuzeto od ZJN, ili ako se provodio pregovaracki postupak bez obavijesti. Ovaj postupak je najnetransparentniji, ali ipak je predviđen zakonom. Respiratori su nabavljeni bez ikakvog postupka JN. Dakle izuzeta primjena u potpunosti, cl. 10 ZJN.

To ipak ne znači da se može nabavljati šta hoćeš,od koga hoćeš i po bilo kojoj cijeni

Slažem se da se treba nabavljati po najnižim cijenama najbolji su primjer Jelavić Rupčić Medić Lijanovići Rojs Jambo ...

I Novalić u zadnje vrime.Svi ovi "naši" su male mace u kriminalu u odnosu na ove kojima je glavni pozdrav otvorena dignuta šaka,ko da se vidi da ništa nisu uzeli

na kraju će biti da je sve bilo po zakonu

Dobro li ti je nekima ovaj virtualni virus došao da je to čudo jedno,pa ovi respiratori koji uz put neispravi ne vrijede jednog pišljivog Yuana..

Evo ja pomisli oni oće pomoć narodu.Ali kako izgleda oni oće svoje džepove napunit.

Tko je god u stanju skuplje platiti jeftiniju robu(da se ima šta podijeliti) treba postaviti za ministra financija od općine preko županija do vlade

Svima na proračunu obustaviti plaće 6 mjeseci

Treba znati maznut lovu ovo je na razini diječijeg vrtića ne radi se tako naivno to je kad se nema iskustva.

Osuditi na pet godina robije svakog tko krade

ne samo robija nego vratit pare i to s kamatama,zabraniti izdavanje bilo kakvog papira do ne vrate svaki fenig kao što oni nama rade kad ne platimo kaznu za parkiranje

Svaka stranka ima svoje mangupe a Zenica nije daleko

Lik ne zna staviti masku na lice a zna uzeti lovu.Tipični balkanos...

Sto je s lopovlukom u nasem narodu.

Znači u ovoj zemlji svaki narod zase,čak i u krađi.Što ne kažete da znamo?

naši ne kradu,uvijek su drugi krivi

Lopove koji nisu plaćali pdv i one koji uplaćuju obveze za minimalac od pet do dvadeset godina robije zavisi koliko su ukrali da prije pakla upoznaju pakao

Ovo je prevara ili krađa od pet miliona km za to trebaju odgovarati

Stotine nabavki 'izravnom pogodbom' potvrđuju epidemiju korupcije u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari