Dokaži se druže!

ljubuski.info

U posljednjih nekoliko godina u Županiji Zapadnohercegovačkoj pojavljuju se velike afere u svezi zaključivanja ocjena učenicima na kraju školskih godina.

Prva takva velika afera dogodila se u gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu na kraju školske 2009/2010 godine, a kao što je javnosti poznato, druga takva velika afera dogodila se u gimnaziji fra Grge Martića u Posušju na kraju školske 2016/2017 godine. O aferi u svezi zaključivanja ocjena u Gimnaziji u Posušju pisali su mnogi internet portali, a o aferi u svezi zaključivanja ocjena u Gimnaziji u Širokom Brijegu samo su rijetki objavili članak pod nazivom Gimnazija vrvi od nezakonitosti, profesori dali izjavu policiji.

Mnogi se pitaju, ima li sličnosti ili razlike u tim aferama koje su se dogodile u gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu i u gimnaziji fra Grge Martića u Posušju.

Odmah se vidi da je sličnost u tome što se u obje ove afere umiješala županijska politila, a razlika je u tome što je županijska politika u slučaju zaključivanja ocjena učenicima na kraju školske godine u Gimnaziji u Širokom Brijegu radila na tome da učenici ne polože razred, a u slučaju zaključivanja ocjena učenicima na kraju školske godine u Gimnaziji u Posušju radila na tome da učenici polože razred. Osim ovoga, razlika je i u tome što je u Gimnaziji u Širokom Brijegu nekoliko učenika na kraju školske godine imalo tri negativne ocjene, a u Gimnaziji u Posušju nekoliko učenika na kraju školske godine je imalo daleko veći broj negativnih ocjena. Iako su posuški profesori u pravu kad su se pobunili zbog mješanja županijske politike u zaključivanje ocjena, opet je nekako pozitivnije da županijska politika radi na tome da učenici polože razred, nego da radi na tome da učenici ne polože razred.

Dokaz da je županijska politika tada radila na tome da učenici ne polože razred je činjenica da je ravnatelj gimnazije fra Dominika Mandića Miroslav Bošnjak ukinuo zakonsko pravo učenika da polažu ispit pred povjerenstvom. Kao što je već rečeno, nekoliko učenika u Gimnaziji Široki Brijeg su na kraju školske godine imali zaključene tri negativne ocjene, pa su prema čl. 58 Zakona o srednjem školstvu (Narodne novine ŽZH broj:6/04) podnijeli zahtjev za ponovni ispit pred povjerenstvom. Članak 58 Zakona o srednjem školstvu je vrlo jasan. Ako je učenik podnio zahtjev za ponovni ispit pred povjerenstvom, ne postoji nikakva zakonska mogućnost da se raspravlja o tom zahtjevu. Međutim, ravnatelj Miroslav Bošnjak je teško zloporabio položaj na štetu malododne djece-učenika i ukinuo zakonsko pravo učenika da polažu ispit pred povjerenstvom. Naravno da roditelji nisu bili zadovoljni ovakvim nezakonitim i samovoljnim ponašanjem ravnatelja Miroslava Bošnjaka, pa su neki roditelji pod stresom i u afektu zbog gubitka godine svoga djeteta nezakonito postupili, pa je morala intervenirati i policija. Županijska policija je intervenirala zbog nezakonitog postupanja roditelja, a nije intervenirala protiv ravnatelja Miroslava Bošnjaka zbog kaznenog djela zloporaba položaja tj. zbog ukidanja zakonskog prava učenika da polažu ispit pred povjerenstvom.

Mnogi roditelji i građani su se tada pitali, kakav je to ravnatelj ili čovjek koji je spreman postupati nezakonito da bi učenici izgubili godinu tj. da bi malodobnoj djeci nanio štetu.

Miroslav Bošnjak je bivši jugoslavenski profesor marksizma i vjerojatno je postao ravnatelj Gimnazije Široki Brijeg u vrijeme kad je ministar prosvjete bio Jozo Marić, prvi HDZ-ov župan. Vrlo je zanimljivo da je tadašnja koalicijska županijska vlast po redu smjenjvala ravnatelje i školske odbore, a nije smijela ni pomisliti da dira u gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Neki tvrde da je HDZ tada napravio dogovor s koalicijskom vlašću s ciljem da Miroslav Bošnjak i dalje nastavi štititi jednu profesoricu koja se uposlila u Gimnaziju s krivotvorenom službenom ispravom, pa je zbog toga Miroslav Bošnjak cijelo vrijeme te koalicijske vlasti bio ravnatelj Gimnazije u Širokom Brijegu. Ravnatelj Gimnazije Miroslav Bošnjak je uposlen i u redakciji Večernjeg lista Zagreb za sport. Jedni tvrde da je uposlen na neodređeno vrijeme, a drugi da je uposlen ugovorom o djelu. U jednom radnom sporu na Sudu u Širokom Brijegu stranka je zatražila da Miroslav Bošnjak dostavi podatke o svom uposlenju u redakciji Večernjeg lista Zagreb. Glavni urednik Jozo Pavković je te podatke faksirao Miroslavu Bošnjaku, a Miroslav Bošnjak je Sudu dostavio kopiju tog faksa i naravno Sud u Širokom Brijegu je tu kopiju faksa prihvatio kao vjerodostojan dokument. Iz svega ovoga se vidi da g-din Bošnjak manipulira svojim imenom. U redakciji Večernjeg lista Zagreb je Miro Bošnjak, a g-din Jozo Pavković dostavlja podatke o Miroslavu Bošnjaku. Možda je u Zagrebu Miro, a u Širokom Brijegu Miroslav Bošnjak, tko to zna?

Obzirom da se Miroslav Bošnjak dokazao kao čovjek koji je spreman počiniti kazneno djelo zloporabe položaja na štetu malodobne djece branitelja i drugih građana, HDZ-ova vlast tj. ministrica Helena Lončar ga krajem 2012.godine ponovo imenuje ravnateljem gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. HDZ BiH nije nezahvalna stranka, svi koji su se dokazali da su spremni zgaziti rodbinu, prijatelje, susjede, djecu branitelja bivaju nagrađeni, pa je tako i Miroslav Bošnjak nagrađen studijskim putovanjem u Ameriku. HDZ BiH nagrađuje visokim položajem i one koji šute, tule, mule, ne javljaju se i ruše zakone koje je donio sam HDZ tj. svakoga nagrađuje prema njegovim zaslugama.

Kao što je već rečeno, Miroslav Bošnjak se dokazao kao čovjek koji je spreman bespogovorno slušati, štititi krivotvorenje i uposlenje s krivotvorenom službenom ispravom, izbaciti kandidata iz natječajne procedure, uposliti prosvjetne djelatnike bez raspisivanja natječaja i zloporabiti položaj na štetu malodobne djece branitelja, pa ga je i nova ministrica obrazovanja Ružica Mikulić imenovala v.d. ravnateljem gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu. Kao što se vidi u ovom i u drugim slučajevima, današnja vlast HDZ-a BiH vodi politiku "dokaži se druže", pa onda na visoke položaje postavlja uglavnom kadrove koji su se dokazali u kriminalu i korupciji i zbog toga se i događaju sve ove afere u školstvu u svezi upošljavanja, krivotvorenja, kupovanja svjedodžbi i diploma, zaključivanja ocjena itd.

Gimnazija vrvi od nezakonitosti, profesori dali izjavu u policiji

Gimnazija fra Dominik Mandić  Široki Brijeg je oborila nekoliko učenika na godinu iz tri predmeta. Ovdje se ne radi o učenicima koji su kroz godinu imali desetak i više jedinica nego o običnim učenicima primjerenog vladanja koji su kroz godinu imali dvije do tri jedinice od običnih roditelja radnika i  bivših branitelja.

Obzirom da nitko iz prvih razreda gimnazije nije izgubio godinu, nego iz drugih i trećih razreda, roditelji sumnjaju da ovo obaranje učenika na godinu ima političku pozadinu. 

Prema čl. 58 Zakona o Srednjem školstvu (Narodne novine ŽZH broj:6/04) učenici su podnijeli Zahtjev za ponovni ispit pred povjerenstvom. Zahtjev za ponovnim ispitom podnosi se Razrednom vijeću u roku od 24 sata od priopćenja ocjene. Iako su učenici uputili Zahtjev pismeno, Razredno vijeće i ravnatelj Miro Bošnjak odgovorili su roditeljima usmeno da su većinom glasova Razrednog vijeća odbili Zahtjev učenika. Čl. 58 Zakona o srednjem školstvu ne daje mogućnost Razrednom vijeću da glasa o zahtjevu učenika, nego Razredno vijeće mora postupiti po zahtjevu učenika i omogućiti mu polaganje pred povjerenstvom, a osim toga ako je zahtjev podnesen pismeno Razredno vijeće s ravnateljem Mirom Bošnjakom mora odgovoriti pismeno. Naravno da roditelji nisu bili zadovoljni ovakvim nezakonitim i samovoljnim ponašanjem Razrednog vijeća i ravnatelja Mire Bošnjaka, pa su roditelji pod stresom i u afektu zbog gubitka godine svoga djeteta pojedinim nastavnicima uputili nekoliko ružnih riječi. Nakon toga posukalo se devet profesora širokobriješke gimnazije dati izjavu u Policijsku postaju Široki Brijeg, jer su im zasmetali takvi nezakoniti postupci pojedinih roditelja. 

Zanimljivo je to da ovim uglednim i uvrijeđenim profesorima širokobriješke gimnazije nikad nije smetala korupcija i kriminal i drugi nezakoniti postupci koji su se događali u Gimnaziji u zadnjih desetak godina i nikad nisu otišli u policiju dati izjavu, iako je to bila njihova građanska dužnost. Kako se vidi, njima je normalno i policiji nisu dali izjavu da je ravnatelj profesor marksista Miro Bošnjak uposlen na dva mjesta i prima dvije plaće, jednu iz redakcije Večernjeg lista, a drugu kao ravnatelj Gimnazije, njima je normalno i policiji nisu dali izjavu, iako je to njihova građanska dužnost, da se njihova radna kolegica Marija Kožul uposlila u Gimnaziju na određeno vrijeme tako da je dijelila tjednu normu sati sa svojom mamom Silvom Draškić (malo radila mama, malo radila kćer - genijalan izum), njima je normalno i policiji nisu dali izjavu, iako je to njihova građanska dužnost, da se njihova radna kolegica Marija Kožul uposlila na neodređeno vrijeme sa krivotvorenom službenom ispravom (nije imala položen stručni ispit za sedmi stupanj školske spreme pa je dobila potvrdu-krivotvorenu službenu ispravu da joj ne treba stručni ispit za sedmi stupanj školske spreme) i njima je normalno da Razredno vijeće nezakonito glasuje o Zahtjevima učenika itd. Kako se vidi, njima je sve normalno i to što njihova gimnazija vrvi od nezakonitosti i to što su se mnogi profesori uposlili po rodbinskoj liniji i nasljednom pravu, samo im nije normalno da se njih osobno takne, tada su jako osjetljivi i ugrožena su im osnovna ljudska prava.

To što su oni svojim nezakonitim ponašanjem pogazili osnovna ljudska prava učenika i njihovih roditelja, to njih ne zanima, jer tko danas vodi računa o radnicima- braniteljima i njihovoj djeci- učenicima koja su rođena u ratu pod neviđenim stresom i tko danas pita od čega oni i kako žive.

Da Gimnazija želi postepeno zavoditi red, najprije bi zavela red kod sebe i ne bi se blamirala sa profesoricama koje su se uposlile sa krivotvorenim službenim ispravama i ne bi imala ravnatelja koji prima dvije plaće. Iz svega ovoga se vidi da ovaj slučaj ima političku pozadinu kao i sve druge afere koje su se događale u posljednje vrijeme u školstvu ŽZH.

V.Z.

Glas naroda

to je samo što je isplivalo, a možete misliti onda što ima u ostalim institucijama muljaža, zato oni ne daju da se blizu ikakvih papira dođe, i zato vam isti krug ljudi u svim odborima sjedi, a ko fol je sve čisto i po zakonu, zašto onda ako je tako tajite papire po svim institucijama i čega s bojite

Znaci mozda su i nezakonito imali te negativne ocjene. Zasto inace ne bi pred komisijom odgovarali? Nek se vidi da ne/znaju...
Mozda se tako daju i.petice. Ofrlje..
Ko zna kakve se svedodzbe ispisuju,a nitko ne zna

Titin stipendista Vinko Zeljko

Koju budalu je Tito stipendirao

Dokaži se druže!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari