Štete od mraza 4.235.581 KM, tražiti će se pomoć od svih razina vlasti

ljubuski.info

Niske temperature početkom travnja nanijele su velike štete ljubuškim poljodjelcima, a najviše je nastradao mladi krumpir "Ljubuški rani", koji se u prodaji našao nešto kasnije od uobičajenog. Već početkom svibnja ova, na tržištu prepoznata povrtlarska kultura, spremna je za konzumiranje, no ove godine je njezin urod znatno manji.

Prema elaboratu, koje je izradilo Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta, uništeno je 299,53 ha krumpira, a s gubitcima su se susreli i proizvođači lubenica i bostana (123 ha) te marelica i nektarina (8,3 ha).

Ukupna procijenjena vrijednost nastale štete, na temelju 248 zahtjeva poljodjelaca, iznosi 4.235.581 KM. Za povrtlarske kulture treba osigurati 3.994.602 KM, a za trajne nasade 290.979 KM.

Kako je nedavno potvrdio Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika Ljubuškog za poljodjelstvo, sredstva koja su namijenjena za pomoć poljodjelcima tražit će se od svih razina vlasti.

Osim navedenog, poljodjelci iz poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje imat će još jednu olakšicu, budući da je nedavno gradonačelnik Barbarić potpisao ugovor o sufinanciranju nabave plastenika za 76 kooperanata. Plastenici su površine 320 m2 i ukupne vrijednosti 310.840 KM. Od toga će Grad Ljubuški, ZHŽ i korisnici sudjelovati s po 20 posto ili po 62.168 KM, a projekt RCDP (IFAD) 40 posto, odnosno 124.336 KM. Isporuka, kako nam je potvrđeno, teče dinamikom koja je dogovorena s korisnicima, a jedna trećina plastenika je već u funkciji. Priči ide u prilog i nedavno otvaranje sabirno-distribucijskog centra, namijenjenog za bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća.

Ovaj objekt, koji se nalazi u poslovnoj zoni Zvirići, u blizini graničnog prijelaza Bijača, ima 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora te dvije rashladne komore. Očekuje se da postane centar i za ostale grane poljoprivrede, od voćara, maslinara, pčelara…

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

To je zaključeno igrajuć bele u Marića u Veljacima?!

Je ovaj portal nakaradan.

To vam je u prosjeku 17 078 KM po podnosiocu zahtjeva.Ako uzmemo da su procjenili da je šteta 50%,kao što su objavili,i da im je cjena 1 marka po kilogramu to znači da ,u prosjeku,svaki proizvede 34 tone .Mašela a sve se ne isplati.

Ovaj portal je najbolji na Svjetu samo je problem sto smeta onima koji su opljackali svoj Hrvatski Narod

Istina. Najbolji komentar.

Hahaha koji neradnici

kome smeta,drugo i drugacije misljenje,nije valja jos totalirizam

Šteta je 14 miliona maraka

ne vrijedi citavo ljubusko polje 14 miliona

bolan sadi kmpir u aprilu i sve reseno ili druze ulozi u plastenike

Jeli vam opet kriv Zdravko Boras

Krompir uvijek treba saditi na vrijeme. Nekad ga odnese gospodin Mraz otprilike svake treće godine. Tada treba odmah zasut Krompir i on se dobro obnovi tako da godina bude opet dobra uz smanjenje ploda do 15 posto i zakašnjenjem od 20 dana.Ako godina bude kišna rod bude bolji. Poznato je da mu smeta visoka temperatura iznad 24 stupnja.

kumpir u Egiptu raste cile godine i otvorena je granica za njega prema tome LJubuški rani krompir ne treba nikome to su samo načini za prat pare a taj krompir ne može u "uniju" jer nije ekološki a oni što ga sade ne jedu ga-zato
izgleda da je veća šteta nego vridi cila općina dobra baza za "općinske lopovluke"!!??

Nema puno otrova u kurmpirištima, jedino protiv zlatice, plamenjače, namatode i umitnjak, znači samo četri vrste otrova, ajde nećeš odma umrit, pomalo...

Poticaj federalni,županijski mraz netreba ih ni kopat lova je tu samo malo hodanja i priča kućo

Štete od mraza 4.235.581 KM, tražiti će se pomoć od svih razina vlasti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari