Slavko Marin: Teza kako je HVO provodio zločinački poduhvat notorna je laž!

ljubuski.info

Teza o udruženom zločinačkom poduhvatu koja se konstantno servira kroz optužnice protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane notorna je laž i neutemeljeno i proizvoljno tumačenje, poručio je između ostalog Slavko Marin, predsjednik Odjela za branitelja HVO-a i Domovinski rat Glavnoga vijeća HNS-a.

On je u stanci zasjedanja ovog odjela na kojem se našla problematika optužnica, ali i zakona koji tretiraju braniteljsku populaciju i njena prava, naglasio kako je stajalište da su neutemeljene tvrdnje koje se mogu pročitati u optužnicama kojima svjedočimo posljednjih mjeseci te kako će se to i dokazati na sudskim procesima koji se očekuju.

Naglasivši kako je jasno da je HVO prvi ustao u obranu Bosne i Hercegovine, a na kraju rata držao 25 posto obranjenog teritorija, Marin je poručio kako je optuživanje HVO-a kao institucije hrvatskog naroda za nekakav udruženi zločinački poduhvat u BiH apsolutno neprihvatljivo i na to se nikada neće pristati. No, dodao je kako Hrvati ne negiraju pojedinačnu odgovornost te za počinjene zločine trebaju odgovarati pojedinci, ali navedene teze o kojima je naš portal i već pisao, treba u startu odbaciti, a njihova neutemeljenost i laž će se dokazati i na sudu.

Inače, podizanje optužnice protiv Zlatana Mije Jelića, kao i ranije optužnice protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, te u konačnici nepravomoćna presuda protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika Herceg-Bosne i HVO-a pokazuje kako se konstantno primjenjuje ista kategorizacija o sustavnom napadu na civilno stanovništvo.

S druge pak strane zločine počinjene od strane Armije BiH kvalificira se kao individualnu odgovornost, dok se u slučaju HVO-a uvijek primjenjuje kategorija tzv. udruženog zločinačkog poduhvata. Već je pisano kako se iz Jelićeve, ali i drugih ranijih optužnica stiče dojam kako se ide na teoriju da je zapravo HVO bio apsolutni agresor.

U kontekstu optužnica i progona pripadnika HVO-a, Marin je potvrdio kako su u tijeku operativne radnje u smislu pružanja pravne pomoći svim braniteljima koji su branili interese naroda i kojima su hrvatski dužnosnici dužni pružiti pomoć. Takvo što biti će itekako od koristi smatra on, a posebno zbog činjenice što će braniteljima tada biti uvelike olakšano braniti se na sudu.

Na sjednici ovog odjela dotaknuli su se i aktualnih prijedloga zakone koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a koji se tiču braniteljske populacije. U tom kontekstu definirani su stavovi koje će predstavnici HNS-a BiH u vlasti, kao i udruge zastupati prilikom usuglašavanja stajališta oko zakonskih rješenja.

Konkretno govoreći, radi se o Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji FBiH, dok su same izmjene došle nakon odluka Ustavnog suda i dosadašnjeg analiziranja provedbe zakonskih rješenja. Marin posebno ističe kako treba zaštiti i ispraviti nepravdu onima koji su zbog nezakonite primjene zakonskih propisa oštećeni, a u tom kontekstu izabrani dužnosnici trebaju uraditi sve kako bi se negativnosti otklonile.

Glas naroda

Da malo ne kasnite gospodin marine gdje ste zadnjih 20 godina

generale vojska ti je već davno otišla,
teško da ćeš je stić.

Nisu svi otišli ostao je pukovnik Mario Herceg doduše lažni

zoru prevario.

ko je prodava četnicim naftu dok su granatirali po Hrvatskoj?

Čelnici Herceg Bosne nažalost istina

Čelnici se bogatili dok su mladi ginuli!

pripadnici hvo-a su nezadovoljni zasto priopcenje nisu dali generali jelavic rupcic medic i jataci

caca se vraca dolazi masinrija iz posusja poz za dr Klarica . Opet ces vozit stojadina.

Slavko Marin pripadnik JNA bojovnici ga zarobili u vojarni u Travniku 92 godine.Sad predstavlja branitelje u Hrvatskom Narodnom Saboru.Što smo mi Hrvati.Šta je to HNS.

Koja bljuvotina odk covjea,komunista ,partizan ,prava partijska skola,dnodna tko govori o domovinskom ratu

narode dozovise pameti niko nije moga bit na vlasti dase pita ako mu ćaća nije bija skj ili on osobno sve u hdz iz partije svaki gen bija titov vojnik svi ministriu hr i bih znači ko nije volija tita nemore niđe

Slavko Marin: Teza kako je HVO provodio zločinački poduhvat notorna je laž!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari