David Grbavac: Građani ozbiljno shvatili situaciju

ljubuski.info

S obzirom na to da su i u Zapadnohercegovačkoj županiji zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom, poduzete su posebne mjere u zdravstvenom i sigurnosnom sustavu, a stanovništvo je pozvano na punu svjesnost i savjesnost.

A kako bismo dobili pobliže informacije isključivo o sigurnosnoj situaciji razgovarali smo s Davidom Grbavcem, ministrom MUP-a ZHŽ.

Kao prvi čovjek MUP-a ZHŽ-a, kako ocjenjujete sigurnosno stanje na području ove županije tijekom novonastale situacije uzrokovane koronavirusom?

Zasad ga možemo ocijeniti povoljnim. Mišljenja sam, a to nam pokazuju i izvješća Policijskih uprava u sve četiri jedinice lokalne samouprave, kako je stanovništvo ove županije situaciju s pandemijom koronavirusa shvatilo ozbiljno. Stanovništvo se u većoj mjeri ponaša odgovorno i pridržava mjera koje donosi Stožer civilne zaštite ZHŽ-a.

Pridržava li se građanstvo zapovijedi o uvođenju policijskog sata, odnosno bilježite li kakve nepravilnosti?

Kada je riječ o poštivanju policijskog sata, tu bilježimo mali broj kršenja zapovijedi. Od uvođenja ove mjere evidentirano je petnaestak slučajeva njenog kršenja. Uglavnom je riječ o osobama mlađe životne dobi. Na samom početku smo imali i desetak slučajeva kršenja samoizolacije. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim stanovnicima Zapadnohercegovačke županije na pridržavanju izdanih mjera i što na taj način olakšavaju rad policijskih službenika.

Ima li MUP ZHŽ-a dovoljno ljudstva kada je riječ o svakodnevnom obilasku osoba koje su u samoizolaciji? Pomažu li i građani u prevenciji i nadzoru tih osoba?

Trenutačno ima dovoljno ljudstva za nadzor pridržavanja mjera koje donosi Stožer civilne zaštite ZHŽ-a. Kao što sam već rekao, stanovništvo je ozbiljno i odgovorno shvatilo ovu kriznu situaciju te surađuje s policijom u svim segmentima. Tako i u slučajevima koje navodite.

Kakvo je zdravstveno stanje policijskog službenika zaraženog koronavirusom?

Policijski službenik MUP-a ZHŽ-a kod kojeg se test na koronavirus pokazao pozitivnim je u dobrom psihofizičkom stanju. U stalnom je kontaktu s liječnicima i pridržava se njihovih uputa. Istaknuo bih i kako su testovi trinaest policijskih službenika i jednog namještenika iz PU Posušje, koji su 25. ožujka bili na smjeni s oboljelim policijskim službenikom, negativni.

U kojoj mjeri je koronavirus utjecao na svakodnevni rad MUP-a ZHŽ-a?

Budući da je riječ o izvanrednoj situaciji, morali smo napraviti određene izmjene u organizaciji rada. Tako je svim jedinicama Uprave policije naloženo da organiziraju rad za obavljanje nužnih i neodgodivih poslova iz djelokruga svojih ustrojbenih jedinica. Budući da pored zdravstvenih djelatnika najveći teret novonastale situacije nose policijski službenici, napravljen je plan njihove preraspodjele i organizacije smjena, kako bi se rizik eventualnog širenja zaraze među njima sveo na minimum.

U medijima se, zbog izvanrednih okolnosti, slabije spominje problem povećanog broja migranata. Što je sa ZHŽ-om?

U siječnju, veljači i na samom početku ožujka, imali smo trend rasta broja migranata na području naše županije. Već od sredine ožujka taj trend je radikalno u opadanju. U travnju imamo evidentirano kretanje svega pet migranata na području Zapadnohercegovačke županije.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti ovaj tjedan proslavljaju blagdan Uskrsa. Imate li neku poruku za njih?

Zamolio bih sve žitelje naše županije da se i u ovim danima koji su pred nama nastave pridržavati mjera Stožera civilne zaštite ZHŽ-a. Obilježimo Veliki tjedan i proslavimo Uskrs u najužim obiteljskim krugovima. Moramo shvatiti da se sve mjere, koliko god izgledale rigorozne, donose radi nas i naših najbližih koji spadaju u rizične skupine. Siguran sam da nitko od nas ne želi talijanski scenarij u BiH, a možemo ga jedino izbjeći odgovornim ponašanjem.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Naj veca glupost je policijski sat. Dali neko zna njegovu svrhu.

David Grbavac ministar MUP-a, tip je izgubljen u vremenu i prostoru,potrčkalo zalizanog Kraljevića

PR za MUP, očito Marija Medić-Bošnjak radi odličan posao, drugi dan na poslu,a već hvalospjev Ministru,

David je dosad najbolji ministar iz Ljubuškog

Davide urgiraj da se otvore frizeri. Zaresto sam ko čempres.

kako ga novinarska ne upita za maske, za slučaj Lane Bijedić, za javne nabavke, za reviziju poslovanje bivšeg ministra Borasa, za otimanje glasačke kutije od strane policije, za imenovanje glasnogovornice prije natječaja, za odbijanje godišnjeg državnim službenicima i namještenicima zbog organizacije službe povodom koronavisusa itd. itd., Ovo Marija Medić pokušava popravljat imidž ministra naručenim i površnim intervjuima

Za ispravak netočnog navoda članak nije pisala Marija Medićnego Antonela Musa pa prema tome prvo vidi tko potpisuje članak.

Vidim ja tko je potpisao članak, ali je cijeli intervju napisala nova glasnogovornica. Na ovaj način pokušava popraviti sliku ministra u javnosti. Intervju je površan i vidi se da je tek došla na funkciju i da ne raspolaže problematikom. Ministar, ako želi početi raditi ispravno mora prvo počistiti svoje redove, a s naslijeđem Zdravka Borasa malo toga ispravnoga može učiniti.

David je naotavio rošadu kadrova kao mijedan prije njegs.Čovik zna posao.Ako je postavio glasnogovornicu zna znanjr.Dok je Boras bio nidu uopće imsli glasnogovornika.

Ništa konkretno David nije napravio, osim što ga je Jurišić isprosipao na sjednicama Skupštine. Boji se javnih nastupa i upita, pa mu Toni dovodi ispomoć. Trebao bi mu dovesti i nekoga s vizijom kako uvesti reda u policijske redove.

Funkcionira li i ako je kako on line razvod. Iskustva molim. Hvala

Uvedite kontrolu na ulasku iz čitluka i mostara u županiju

Meni su 54 godine ne pamtim da su se ikad ljudi ponasali ovako disciplinirano

Davide,zatvaraj te granicu( naravno osim hitni slučajeva) s Čitlukom vidite li šta se tamo dešava

Da, U Čitluku se sve prikrivalo, pripisivalo Ljubuškome itd.
Brotnjo.info u pravilu nakon dva dana objavi porast broja u Čitluku, a za tri do četiri sekunde zaražene u Čapljini ili Mostaru.
Očito ih je više iz Brotnja bilo u inozemstvu i u Italiji i donijeli su virus. Ima se para, može se.
Sve pripisuju onoj jadnoj časnoj sestri.
Sve ih ona kao zarazila.
A bila u Bijelom Polju i nijedna od 27 sestara nije zaražena.

David je kralj običan čovik iz naroda koji razumi narod,ne lebdi nije diga glavu ko dugi ministi svaka mu čast

Davide najbolji potez ćeš napraviti ako blokiraš ulaz u županiju

Zašto su zubari i ortodonti ne rade ? Omogućite im da rade.

Nemojte biti smješni, David nije čovjek iz naroda to kažu njegovi ljudi.. Tako se priča

To je pravi čovik iz naroda pristojnog ponašanja spreman uvijek i svakome pomoći.Najbolja ljudska vrilina je ta što je jako jednostavan čovjek i nije umišnjen i naduvan kao njegovi prethodnici od dva Borasag do napuvanog Gašpara.
Radi svoj posao bez obzira što je upao u ostavljene dubioze prethodnih ministara.
Čestitke ministre.

NISTA ODtoga , zelje

Kakva je situacija na tržištu sa zeljastom tvari, ima li u MUPu ikakvih informacija? Ili u OVu? Oće li padat cijena?

Ovaj je van vrwmena i prostora

Jedini koji hoda uspravno i zna šta radi.Sredio stanje u Mupui čim je došao

Marija Medic napisala i pitanja i odgovore mala antinela potpisala da uzme nesto od napisanog clanka..A Marijino srce je uvijek bilo i ostat ce uz Maslu Rasica koji je stvorio i koja je uvijek bila dio Jurisiceve ekipe..nek se zna

Kakva Marija David je pismen čovjek sa završenim fakultetom i diplomom.Prije njega su bili sa višom agronomskom.

Idi nos te vrag budala jenajpametniji kad šuti

Sredio je on Vraga crnoga po cemu je covik iz Naroda pobrkali ste lonciceHDZzekani znamo koje i staje netribate ga hvalit

Napisi službeni dopis bilo kakav ja ću te nosat kroz ljubuski bizi tamo veze ti sa ničim nemaš!

Je sredio je....doveo troje novih na teret proracuna.zar je potrebno da imaju dva glasnogovornika..jos jedan savjetnjk..itd..a po Upravama fali ljudstva..obecao rijesiti predmet Lana...na inaguaraciji..itd..sta je sa kolektivnim ugovorom..maskama. rukavicama..ustedama. na autima i mobitelima..

Biće polako čovjek radi posao ne brini se

Radi on crnog vraga stomuje nos crven

Dr. rade u DZ. jel tako napuhani, oholi,egoista,uvijek malo....

Vidis moj Davide kako smo mi zapadnoj.fina i poslusna celjad..djava vam odnio samo policijski sat..taman kad mogu proluftat mozak moran u kuci camit

Hvalite me usta moja kad nema ko drugi

Svi koji rade u policiji više od 20 godina treba odmah poslat u penziju

Ne daju se potjerati ni oni sa 30 godina, draga im fotelja. Ovdje mislim na one u uredima,a ne na policajce na cesti.

Nije mi jasno sto je to napravio nek mi neko kaze

Kako nije napravio.... skontali su da je Lanica skočila sa svih mostova u Starmo i zatim se bacila pod voz u Surmancima, naravno, kako nije ni to upalilo potražila veću visinu u Studencim....došli su do zaključka glasovanjem da joj je upalilo tek iz tog pokusaja.

David ništa nije napravio i neće jer ne može, niti ima kapaciteta niti ima volje za promjenom od onih koji su ga postavili za ministra. Dok god nema namjere da se stvari mjenaju nabolje od same politike, ovaj i ovakvi će se samo mijenjati. Treba mjenjati pristup, način rada, mentalni sklop, a to se neće uskoro desiti., jer su previše zagrizli u kriminal i neputizam, jedni druge drže u šahu, međusobno se ucjenjuju i trguju pozicijama u pozadini, a narod spinuju ( zadatak Medićke). , mentor Tomić. Poznato je da vrana vrani oči ne kopa. Da je bilo želje za promjenama, prvo je David trebao procesuirati nedjela Zdravka Borasa, a ne nastaviti ih provoditi, odnosno Zdravko Boras je i sad Ministar iz sjene, a ovoga su isturili da premosti jedan perid. Sad će to spin doktorica peglati....

David Grbavac: Građani ozbiljno shvatili situaciju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari