Ljubuške istine i laži (Mreža FTV)

ljubuski.info

Selo Zvirići. Nadomak graničnog prelaza Bijača nalazi se ogroman prostor od milijun i petstotina tisuća četvornih metara na kojem su trebali niknuti hoteli s golf terenima. No, to se nije dogodilo. Nakon toga Općinsko vijeće Ljubuški donosi odluku da ovaj prostor pretvori u industrijsku zonu. To je odlučeno prije 4 godine, ali ni do danas toga nema.

Općina Ljubuški je 2006 godine ovo zemljište dodjelila firmi Nativa u vlasništvu Milana Lučića i austrijskog investicijskog fonda. Općina ga je prodala za 2 milijuna i 312 tisuća maraka, dakle za marku i pol po četvornom metru, iako je stvarna cijena, tada bila, najmanje duplo veća. Prema planovima ovdje su trebali biti prestižni hoteli i vrhunski golf tereni, te različiti drugi sadržaji za odmor. Sve je bilo zamišljeno, kao iz bajke, a u hercegovačkom kamenu. Nakon što godinu dana ništa nije urađeno ugovor je raskinut, a općina je prema ugovoru bila obvezna vratiti novce Nativi.

"Dakle, općina Ljubuški i ja osobno ne spori taj dug, dug će se vratiti, u prvoj fazi smo spriječili pljačku državne imovine, danas štitimo općinski proračun. Koliki će se iznos vratiti, to ćemo tek vidjeti..." - o tome govori načelnik općine Nevenko Barbarić.

Kada Nevenko Barbarić govori o sprječavanju pljačke imovine, potrebno je kazati da je upravo on potpisao ugovor s Nativom o prodaji zemljišta, a kada govori o zaštiti proračuna onda se nije trebao zaduziti. Naime, krajem 2010. godine donosi se odluka o kreditnom zaduženju većem od 2 milijuna KM kod HYPO banke za vraćanje duga poduzeću Nativa sada u vlasništvu HYPO GROUP. U obrazlozenju za proračun, te godine stoji :
"Sukladno sporazumu s Nativom, koja je prema riješenju općinske službe izgubila pravo korištenja građevinskog zemljišta, općina Ljubuški osigurala je sredstva za otkup zemljišta na Bijači, koje je općini Ljubuški vrlo interesantno zbog izgradnje nove poslovne zone. Sredstva za ovu namjenu općina Ljubuški osigurala je kroz kreditno zaduzenje u iznosu od 2.315.000,00 KM"

Kredit za vraćanje duga nije bio kredit za vraćanje duga

Međutim, načelnik općine Ljubuški tu odluku nije poštovao i novac je utrošen u druge svrhe. A danas tvrdi:
"Dakle, odluka o tom novcu nije bila za vraćanje ovih sredstava!"
Na konstataciju novinarke: "Ali, je u banci podignut kredit za vraćanje tih sredstava?", Barbarić odgovara: "Ne! To se špekulira! U svakom momentu možete dobiti odluku, možete dobiti stenograme, gdje piše da ide u općinske projekte!"
"Prema našim informacijama vi ste zadužili općinu, podigli ste kredit da taj novac vratite?" - pitala je novinarka Emrić.
"Dakle, postoje odluke Općinskog vijeća, zašto je bilo to zaduženje! Dakle, ono je bilo za općinske projekte!" - odgovorio je Barbarić.
"A nije bilo za vraćanje duga?" - ponovno je priupitala novinarka, ali Barbarić je ostao dosljedan:
"Postoji odluka Općinskog vijeća, koja je jasna, postoje svjedoci, postoje vjećnici!"

Novinari FTV-a su potražili i općinske vijećnike. Evo, što je kazao Dobroslav Bukmir:
"Općinsko vijeće je donijelo odluku da se namjenski digne 2 miliona i 312 tisuća samo za isplatu Native. To načelnik nikada nije proveo!"
"Gdje je novac potrošen?" - pitala je Emrić.
"Ja nemam točnih saznanja, ali vjerojatno nekoliko godina, mi, postavljamo pitanje, i neke moje oporbene kolege, mi nemamo saznanja, mi samo znamo da nije isplaćen NATIVI. Dakle, nije namjenski potrošen."

Kako je načelnik reagirao kada ste mu postavili ta pitanja?
"Mi, kao vjećnici moramo postavljati sva pitanja normalno, načelnik u biti uvijek nešto okolo, dakle nikada nam direktno nije odgovorio."

Nepoštivanjem sporazuma već četiri godine rastu zakonske zatezne kamate.
"Koliko se ja razumim, inače je u nekoj sudskoj presudi zatezna kamata 12%, to već traje nekoliko godina, neslužbeno, ovako i ja saznajem da je to već više od 3 milijuna, što je problem, to će znači općina, svi mi građani općine Ljubuški, to na kraju vratiti."

Općinski proračun ne duguje niti jednom poduzeću niti jedne marke

Na pitanje: "Je li istina da su kamate 12% ?", načelnik kaže:
"Dakle, taj dio koji općina Ljubuški ne prihvaća i dok sam ja načelnik neće platiti ni jednu marku. Dakle, ponovit ću dok sam ja načelnik ni marku više od stvarnog duga neće platiti!"

Općinski sud Ljubuški, sutkinja Katica Artuković je donijela rješenje o ovrsi računa, prisilno ostvarenje tražbina. Barbarić kaže da kamate neće platiti. Neće, jedino ako na to pristanu vjerovnici Native, jer je zakon jasan. Općina Ljubuški se zadužila više nego to Zakon o dugu i garancijama F BiH dozvoljava, na što upozoravaju i federalni revizori u svom izvještaju.
"Provedenom revizijom konstatirali smo kako općina u cilju istinitog i točnog iskazivanja obveza i realnog planiranja njihovog izmirenja, nije proračunom planirala sredstva za potencijalne obveze koje mogu proistaći iz sudskih sporova niti je u svom knjigovodstvu evidentrala iste." - stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija F BiH.

Što je sa drugim dugovanjima javnim preduzećima? - bilo je naredno pitanje.
"Općinski proračun ne duguje niti jednom poduzeću niti jedne marke." - odgovorio je Barbarić.

Osim duga Nativi i Kerametalu, što su revizori zabilježili, općina duguje i Komunalnom poduzeću Ljubuški 171.000 KM, kao povrat poreza, tvrde vijećnici. Duguje se i općini Vrgorac, za isporučenu vodu ljubuškim selima. A Ugovor o isporuci vode su potpisali upravo načelnik Barbarić i gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković. Da postoji i taj dug načelnik negira.
"Općini Vrgorac dugujete za vodu?
"Ne, ne to što je neko... dug treeeba dokazati znate! Imali smo problem sa plaćanjem vode, međutim, tu vodu je trebala plaćati bivša firma koja je upravljala tim. Općina Ljubuški ne duguje ni marke!" - kaže Barbarić.

Dug je prikazan kao tražbina vjerovnika KP Vrgorac u visini 467.920,00 KM, što pokazuju dokumenti. Barbarić ipak kaže da mirno spava.

Mirno spava i tužiteljica Vesna Ćavar

Da mirno spava poručila je i glavna tužiteljica Zapadnohercegovačke županije Vesna Ćavar, koju smo tražili da stane pred kamere što je odbila. Putem glasnogovornika poručila nam je da u slučaju Nativa nema nezakonitosti.

Dejan Ružić, glasnogovornik tužiteljstva ZHŽ:
"Tri istrage su vođene i u sve tri je analizirano da nema elemenata kaznenog djela".

Iz ureda disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, dobili smo informaciju da je Ured registrirao jednu pritužbu u 2015. godini protiv tužiteljice Vesne Ćavar, koja će biti predmet provjera u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH.

Načelnik Miroslav Galić

Uglavnom, sve, od istražitelja preko vlasti do pravosuđa, očito ima svoju vezu u Ljubuškom, pa smo načelnika Barbarića pitali o još jednom načelniku, onom policijskom - Miroslavu Galiću. I o kriminalu koji muči MUP Zapadnohercegovačkog kantona, smješten također u Ljubuškom, samo 200 metara dalje od zgrade općine.
"Pa gledajte, ja uistinu neznam te podatke, iskreno vam kažem!" - kaže Barbarić, a novinarka pridodaje:
"Ne znate da je načelnik Krim policije osuđivan, uvjetno zatvorom??"
"Ne! Ne, ja čovjeka znam još dok je bio načelnik PU u Posušju, za to što vi sada govorite, jednostavno ne znam!"

U maloj sredini sve se zna, pa i to da je Galić u vrijeme upravljanja policijom u Posušju, gdje je bio policijski načelnik, činio kaznena dijela. Ovo je presuda općinskog suda Široki Brijeg. Prvooptuzeni je Miroslav Galić:
"Krivi su, prvooptuženi Miroslav Galić za kazneno dijelo Krivotvorenja službene isprave, te za produljeno kazneno dijelo Zloupotrebe položaja ili ovlasti, te mu sud izriče jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 godinu i tri mjeseca."

Prvooptuženi Miroslav Galić je naređivao podređenima da izdaju protupravno osobne iskaznice drugim državljanima, zatim da vrše registraciju vozila bez carinjenja i plaćanja poreza, zatim da vrše naplatu u gotovini sredstava za cestarinu, vodoprivredu i doprinose, naređivao je svojim službenicima da odobravaju produženi boravak u BiH stranim državljanima, što im je poslužilo za uvoz robe u BiH bez plaćanje carine i poreza, tako su pronevjereni milijunski iznosi.
Ipak, sud je odlučio kaznu zatvora od godinu i pol preinačiti u uvjetnu na 3 godine. Kaznu je izrekao Općinski sud u Širokom Brijegu 2006. godine. Nezakonite radnje su otkrivene još 2002. godine unutarnjom kontrolom i tadašnji ministar MUP-a Zoran Vukšić, odmah je, zbog toga, udaljio Galića s posla.

"Od kuda Vam, u to vrijeme, hrabrost da prelomite i kažete da, ipak takva osoba, ne može biti časni policajac?"
"Ja tvrdim, nisam ja to uradio, on je to uradio, on je uradio to sam, zašto, je li ga netko natjerao ne znam, ali .." (sliježe ramenima)

"Ali, složili ste se da se takva osoba udalji s posla?"
"Složio sam se, dakle, da, onaj tko je radio takve postupke, se udalji s posla" - rekao je Vukšić.

Međutim, to nije trajalo ni četiri mjeseca. Odlaskom Vukšića, a dolaskom novog ministra Ivana Paponje, Galić se vraća u policiju, i to ga unapređuje na mjesto načelnika Policijske uprave Posušje. Galić je nastavio činiti kaznena dijela i 2006. je uslijedila presuda suda. No ni to nije spriječilo političke moćnike da ga, kao osuđenog policijskog službenika, udalje s posla, već čine presedan i Galića imenuju čak i na bolju poziciju, prvog čovjeka Krim policije županijskog MUP-a.

Zato smo ponovno pred Ministarstvom unutarnjih poslova. Kao i prilikom prvog dolaska, dočekala nas je tišina, koja potpuno odgovara ovom plakatu na zgradi MUP-a.

Policajci pristojni i dobronamjerni, čak radosni što nas vide, a veliki ne žele da nas prime. Glasnogovornik MUP-a Damir Čutura nam je neprimjereno pokazao izlazna vrata, rekavši da Miroslav Galić načelnik Krim policije ne želi stati pred naše kamere.

Nakon nekog vremena, rečeno nam je da će nas primiti dugogodišnji pravnik Željko Jukić, alfa i omega "prava" koji je preživio sve ministre ove županije snimanje nije želio: "Nikavih snimanja ne želim, sve što tražite, sve ću vam reći, sve što trazite, sve ćemo vam dati, samo molim vas..... pa zašto.... ništa meni ne znači, ma, ne bi, nebi, nisam ja faca koja želi snimanje."

Bez obzira na inzistiranje, Jukić je odbio javno govoriti. Tako je izbjegao odgovoriti, koji referent je u ovom sektoru uzimao novac od osoba koje su tražile dozvole za nošenje oružja, te koliko je istine u tome kako je upravo i ljubuški načelnik dobio dozvolu, bez provedene, bilo kakve, procedure.

Jukić nije želio govoriti pa nije ni demantirao da je upravo on po nalogu bivšeg ministra Ivice Gašpara izradio rješenje o zapošljavanju Miroslava Galića.

Trazili smo dokumentaciju i pojašnjenje natječajne procedure na osnovu koje je Galić primljen, trudili su se, ali nisu našli.

Postavlja se i pitanje koji čin ima Miroslav Galić i kako ga je dobio, jer da bi policijski službenik bio načelnik sektora, mora imati odgovarajući čin. Uz to Miroslav Galić nema VŠS.
Za načelnika sektora ga je imenovao Milenko Madunović, za kojeg također tvrde, da je nezakonito postavljen u vrh policije u ZH Ž-u.

Barbarić: Policija se bavila prostitucijom, krađom auta, švercom cigareta i drogom!

A ime pravnika Željke Jukića smo našli i u dokumentima presude i to kao svjedoka obrane tijekom suđenja Galiću. Da je svega ovdje bilo i da će priče još biti potvrđuje i ljubuški načelnik Nevenko Barbarić:
"Dakle, ja sam jedan od svjedoka gdje se unutar policije bavilo i prostitucijom i krađom auta i švercom cigareta i čak i droge i svim onim nedozvoljenim stvarima i nadam se da su to prošla vremena, vjerujem, uvjeren sam da su to prošla vremena!!"

Nažalost, neće biti prošla vremena, sve dok su sudionici tog vremena i danas na pozicijama i u policiji, ali i u politici.

FTV | Mreža

Glas naroda

Barbarićeva izjava govori više od svega. SIPA treba ući u MUP i općinu.
Ovaj brav u ljudskom obliku opljačkao i brani se lažima, koja niskost čovjeka...
Ljubuškim vlada mafija!

Nevjerovatno kako čovjek bezočno laže i smije se svim ljubušacima osim onima koji su s njim u debelom talu svi znamo tko je Milan Lučić ali nismo mu mi prodali zemlju po marku i pol već dotični i sad neće da vrati iznos već nama građanima ostavlja duga još barem milion ako ovo nije zloporaba položaja i nesavjesno poslovanje što je kazneno djelo onda što je

Nevenko Barbariću ti si obična lažovčina a šta si još neka institucije dokažu

Među nabrojanim imenima jedina pozitiva Katica Artuković ovo drugo žali Bože da su iz Ljubuškog

Slažem se da je Katica ok, zato nije odgovaralo politici da bude predsjednik suda!

samo 120 komentara znaći ponovo pobjeđujem

kad na vrbi zasvrbi
ne trebaš nam više

Milan L.

Ovo umjesto Očenaša svaki dan

Molim cijenjeni portal da nekako proslavimo četiri godine paljenja Duvanske u Ljubuškom.

Vjerujem da su to prošla vremena

Znaš li što govoriš???????

pa gdje mi to živimo? sve u javnost, ko ne s kim švercao duvan, auta a posebno drogu. j eb o vas otac, potrovašte nam i djecu.

poćelo je

kakva li je mucka pa da se kerametalu duguje zato se kahve ispijaju stalno

Je da nije njima đon obraz ali ovaj naćelnik će nahebat

U Zenici kad se slegne po sapun a kakav vehabija mu ga prdekne da mu oči iskoče

ne triba se veselit tudjoj nesrici ali ovaj neveni mora zavrsit u zatvoru

Budi čovjek daj ostavku

ovo je sramota selim se iz grada sa osobnom kartom

Šta je tebi nejasno koda ti o ovome nisi čuo ništa ,načelnik zna šta govori i na koga. Misli a vi ,za vas ima vremena da skontate ...

uvjerio sam sebe da je dobar foler inače je obični hriminalac

Moj žarkiću pa ti sada i protiv Ivice sa tonćom a on te stvorio,dno si od čovjeka

Ja odavno veće reklame za hdz od ove emisije vidio nisam, u čemu je problem spriječili pljačku na bijači ,lova se uzela,dužno se vratiće se nema problema,kako reče ovaj gore iz tužiteljstva tri istrage su vođene i u sve tri je analizirano da nema elemenata kaznenog djela ,ponavljam tri istrage.a lova gdje je lova završila to bi trebao znati ovaj žarkić pa on je u općinskom vijeću pa on dobije sve te papire,proračune, prihode,rashode,e sad zna li on u to išta neznam odnosno znam ali...,a što se tiče gos.galića ne znam jel ovo istina šta je radio ali ga je zoran vukšić (hdz bih,)potrao s posla a vratio ga ivica gašpar(devedesetka)kad je bio ministar,i na kraju da je bilo svega i svačega u mupu bilo je i toga više nema i u čemu je problem kažem vam da bolje reklame za hdz odavno nisam vidio.

Slažem se, ovo je odlična "reklama" za oba hdz-a...., to su naši "borci za opće dobro"...

nisi ti vidio zato što si zaslipljen... U prilogu je rečeno da je Ivan Paponja (HDZ BiH) vratio Galića i još ga unaprijedio na mjesto načelnika PU Posušje.... A za nativu nema ništa sporno osim da je općina (Nevenko i HDZ BiH) podigla kredit 2.312.000,00 KM a Nevenko potrošio pare za kupovinu izbora 2012. Nenamjensko trošenje sredstava izravno vodi u Zenicu. Malo bolje pogledaj prilog hehehehe.... Kad oko Native nema ništa sporno zašto onda Nevenko po[ * neprimjereno * ]i na Vijeću kad mu neko postavi to pitanje (uhvati ga muka kao ose kad im osinjak kreneš) I još na kraju lipo sam Nevenko reče za kriminal u MUP-u a to je sve radio sadašnji ministar MUP-a (isto iz HDZ BiH)... Počeli ste se međusobno glođat hahahahahaha

Moj jarane ako ti u ovom vidiš reklamu HDZ-a onda ti pod hitno moraš posjetiti nekog dobrog psihijatra to ti je moj savjet.

Najgora stvar što se čovjeku može desiti jest da izgubi osjećaj za realnost, kad lažima svojim uzgoji sveca u sebi. U narodu bi se reklo, pomatuši. Neven, a izgleda ima ih još iz te njegove klike, ne zna što priča.

za njega je pajdo realnost jamljanje na sve moguće načine njima je uzor kleptoman ćaća sanader a mi nismo realni jer da jesmo ne bi se smirili dok se ovo ne riješi sudski

Ne miješaj se u našu općinu. Ako si nevista nisi odma domaći.

Moj Žarkiću orepino pa ti stvarno nemaš pojma šta govoriš i upamti ovi te drže kao dvorsku...... Ako ne znaš na što mislim pitaj Dragana ili Buce.

Žarkiću zašto ne rekneš nešto o svom tajniku stranke HDZ-1990 Gašparu što šutiš ti nisi svijesan nićega.. Sve skupa to je obična banda a ti si jedno potrčkalo tih bandita koji te doziraju sa informacijam a ti laješ po kafiću a istinu ne znaš ni 5%

Šta bi to trebao reći molim te de ti iznesi činjenice i dokumente šta je to po tebi Gašpar radio mimo zakona pa zar si toliko slijep pa nisi vidio u ovom prilogu da je sve što je izneseno i dokumentirano ili se ti vodiš onom tipičnom za HDZ optuži i izreci laži na drugog kako bi skinuo krivicu sa sebe pajdo ne prolazi vam to više primakao se kraj i vašoj tiraniji.

Narode vidite dokle nas je amo reć načelnik doveo samo kriminal uhapsite ga odmah

načelnik reče da je svjedok prostitucije i ostalih nezakonitih radnji u policiji, i kaže da se nada da je to prošlo vrijeme, pa on kao svjedok je trebao reagirati, prijaviti, istražiti, procesuirati,ali on misli bilo pa prošlo i nikom ništa..........e neće moći

Između redova piše,ono što je postavio sam će i počistiti.To je poruka.

I on bi nam još uteka do u Zagreb do u sabor u fotelju,anu vidider,nemere to jesi vidio da nemere,završićeš ti u blajbuku ditije i misto kadli tadli

Barbariću pa ti si toliko nevjerodostojan i ogrezao u hriminal da je žalosno što nisi u zatvoru a ne da si načelnik i za ovog gore lika koji kaže da je ovo promocija HDZ-a Ljubuški nemaš ti tri čiste HDZ je od najvećeg hopova Milana Lučića napravio mučenika vi te SRAMOTA

Za "mir"
Je li jutros kako 'ladno, kad si povirio iz BARBINA prk-na?

Viroguz viroguz
vonja li ti guzna sluz.
Dal ti bolan malo tukne,
Kada Barba guz-no pukne.

Moj prijatelju ništa ti ne kužiš ,a ove riječi i stihovi govore o tvom jadu i bijedi od života.

Mi smo čak i sretni Barbarić se smije samo ljubušacima a Bandić cijeloj Hrvatskoj

Nestatće ti partije jednom! Kome ćeš se onda verati izgleda da je to kod tebe genetski?

HDZ je ovim pokazo da je ZLOČINAČKA organizacija, ovaj Barbarić mora na sud,kako samo čovjek laže za Nativu , odmah svi ostavke

Ako Nativa traži zatezne kamate, Općina može tražiti naknadu za izgubljenu dobit za cijelo vrijeme, jer zemljište nije privedeno svrsi.

Dobro svaka cast za istinu, a ovi iz kradese neka se pokriju ćebetom kakvim er ovo nije normalno šta su radili

Ovo je tipičan govor našeg Barbe. Manipulira kad govori, ali dokumenti koji su prikazani govore sve.Ovaj prilog savršeno govori o onom što se ovdje događa.Dokumenti svjedoče da je to tako.Imamo"savršen" MUP gdje je na čelu osoba koja je uradila ono što nitko od nas običnih građana ne smije i nagrađen je.Željko Jukić vrhunski pravnik glavni je svjedok obrane kriminalnih radnji.Dok sa druge strane montira procese drugima.Svi to promatraju i šute.kakav autoritet može imati poslije ovoga.Kome može pogledati u oči.U kamere ne može.Zato Barba,počisti ovo,jer ti se obruč steže.Dosta je.

Za gosp.Barbarica se zna.Jukic izrazito cestit i posten covjek,toliko godina rada niti jedne mrlje na sebi.

harakiri ako imaju imalo poštenja

Meni nije jasno, jesu li komentatori na strani općine ili Milana Lučiča?

Nism za nacelnika al lucicu nebi dao ni marke da sam na njegou mjestu nikada.

a dali su Lučić i načelnik u talu?
pa kamate za par godina po zasluzi a?

Ljubuške istine i laži (Mreža FTV)
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari