Koronavirus će utjecati na plasman ljubuškog mladog krumpira na tržište

ljubuski.info

Na području Ljubuškog zasađeno je oko 350 hektara mladoga krumpira poznatog kao "Ljubuški rani", visokokvalitetnoga, autohtonoga proizvoda koji bi uskoro trebao biti spreman za tržište no u situaciji pandemije koronavirusa postavlja se pitanje njegovog plasman na tržište.

Koronavirus je velika zapreka koja utječe na nabavku repromaterijala, osiguravanje sezonske radne snage, a stvara nam i problem zbog ograničavanja kretanja farmera. Novonastala situacija sigurno će utjecati na plasman mladog krumpira, kako na domaće, tako i na inozemno tržište - kazao je ravnatelj Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" Ljubuški Dubravko Vukojević.

"Ljubuški rani" bit će spreman za tržište do 1. svibnja, a ljubuški poljoprivrednici očekuju od mjerodavnih institucija pomoć pri njegovom plasmanu.
U ovaj situaciji očekujemo punu podršku i pomoć svih nadležnih institucija u Federaciji i državi. Svi trebaju zajedničkim snagama pomoći kako bi plasirali naš krumpir, kako na domaće, tako i na inozemna tržišta - istaknuo je Vukojević.

Podsjetio je kako se dosadašnjih godina puno robe bacilo i uništilo zbog nemogućnosti plasmana, a ove godine taj problem mogao bi biti višestruko veći u situaciji ograničenog kretanja ljudi i roba.
Molimo sve nadležne institucije da što hitnije obave razgovore s domaćim trgovačkim lancima da uzimaju domaće proizvode kako bi se otkupilo što više robe od domaćih proizvođača - poručio je Vukojević.

Inače, Poljoprivredna zadruga "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 185 udruženih poljoprivrednih proizvođača i 80 kooperanta.

Jedinstven geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus njihovim proizvodima pa su za "Ljubuški rani" osigurani i certifikat o zaštiti oznake geografskog porijekla. Kako bi proizvode mogli plasirati na lokalno, regionalno i svjetsko tržište, svi su članovi, preko zadruge, uredno zavedeni u fitosanitarni registar.

Pored krumpira ova zadruga bavi se uzgojem rajčice, mladog luka, češnjaka, kupusa i lubenice.

FENA

Glas naroda

Zašto brišeš komentsre koji se ne sviđaju buci nećete primit u hdz

Odnese led pire

A naslova pa naravno da će korona virus bit kriv za pad svjetskog gospodarstva ali eto za krumpire izgleda neće već mraz nažalost

Kakva je situacija s krompirom?

Taj Buco je neki savjetnik mašinac srednja stručna sprema Jelčiću, po zakonu ne može da bude zato je kod nas sve moguće ,tako nam je sve dok je kradeze na vlasti FUJ.

Pa šta tebe brine koga predsjednik uzima za savjetnika, i može biti da nije išao u srednju nikako.

Portalu ljubuski info kapa.do pada komentare treba ukinuti previse vređanja ljudi

ti bi da nas vratis u stari sistem jel sloboda govora ima prabo svak na svoj stav ili su tebi dali sisu koja te ne sljeduje a narod to govori pa ti ne odgovara treba kritika.i jos bi bilo bolje da je na svim portalima A ako netko iznosi lazne ima sud pa trazi zadovoljstvo

Koronavirus će utjecati na plasman ljubuškog mladog krumpira na tržište
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari