Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj

ljubuski.info

Gorivo u Hrvatskoj, čiji su vozači godinama unazad dolazili u BiH natočiti spremnike, prvi put je jeftinije nego na našim benzinskim crpkama, što stručnjaci ocjenjuju nezapamćenim paradoksom, te još jednom naglašavaju da bh. trgovci naftnih derivata trebaju značajno sniziti cijene.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva Hrvatske, prosječna cijena litra benzina od jučer ujutro je 8,23 kune (2,11 KM), a dizela 8,35 kuna (2,14 KM).

Službeni podaci, koji stižu iz Crne Gore, pokazuju kako je i na njihovim crpkama došlo do pada cijena, tako da će u sljedeća dva tjedna benzin iznositi već od 0,99 eura (1,93 KM), dok je litar dizela 0,96 eura (1,87 KM).

Usporedbe radi, uzeli su po jednu benzinsku crpku u Sarajevu, gdje benzin iznosi 2,16, a dizel 2,21, koliko iznosi i u Tuzli, dok je Banja Luka nešto povoljnija, pa za litar goriva, u prosjeku, treba izdvojiti oko dvije marke pa naviše. Istina, postoje i pojedine crpke gdje je gorivo jeftinije, ali i one gdje su cijene dosta više.

Stručnjaci ne kriju iznenađenje zbog ovakvog razvoja situacije te podsjećaju kako su u BiH cijene goriva uvijek bile niže u odnosu na sve države koje nas okružuju. Taj podatak, kako ističu, nitko ne može opovrgnuti te dodaju da je najveća razlika u cijenama godinama bila u odnosu na Hrvatsku, čije su benzinske crpke uvijek bile znatno skuplje u usporedbi s onima u BiH.

"Tvrdim da imate benzinske crpke u Hrvatskoj na kojima je gorivo jeftinije nego u BiH. To se nikad ranije nije dogodilo. U Hrvatskoj su uvijek cijene goriva bile više 30 do 50 feninga. Stoga su njihovi građani dolazili u BiH i kupovali ovdje gorivo, rekao je Almir Bečarević, stručnjak za energente.

Analiza koju je dostavio dovoljno govori sama za sebe - kada je cijena barela nafte iznosila 147 američkih dolara, na našim crpkama gorivo je iznosilo do 2,50 KM. Sada, na svjetskom tržištu nafta iznosi oko 23 dolara, a na našim crpkama gorivo je 1,90 do 2,20 KM.

Borci za zaštitu potrošača naglašavaju kako su naši distributeri morali davno prilagoditi cijene kretanjima na svjetskom tržištu, što ni blizu nisu učinili. Na vlasnicima crpki je, poručuju, velika odgovornost, jer bi nižim cijenama mogli doprinijeti da gospodarstvo stane na svoje noge.

NN

Glas naroda

Smanjila se potrosnja,po nasoj pameti kod nas ce sada cijene ici gore. Ko ebe narod.

Treba im zapali benzinske to su profiteri bezobrazni

Strašno, deru nas ko ovce

Najnekvalitetnije gorivo prodaju po profiterskim cijenama.Podavno ne sipam u Ljubuškom jer ovo je bezobrazluk bez premca.Gorivo u Sloveniji i u Austriji je bilo prije godinu dana tu negdje a sada je još jeftinije.I to koje kvalitete.Sada nas stiže i Hrvatska.

Mogu potvrdit liva san u drugom misecu u Sloveniji Austriji i Njemačkoj jeftinije nego u Bih našin je uvik malo.

ne samo jeftinije nego puno kvalitetnije tako da je i manja potroünja i ne uniütava sustav ubrizgavanja

treća klasa goriva dizel 10 pro milion sumpora je skuplje nego u Austriji 0 pro miliom sumpora
ovde se radi samo lopovluk i šverc-lopovluk

Bojkot točenju goriva u Ljubuškom

Paradox Drzava

kakav paradox, to je durex država

Zašto bi smanjili, priča se o recesiji, a gledajte tko trenutno najviše zarađuje, a troškovi isti ako ne i manji nego prije mjesec dana.
Kaže jedan direktor iz grada da će usljediti smanjenje plaća radnicima, ali to tako slavodobitno izgovori.
[ * neprimjereno * ] jedni, jer drugo ništa i niste, kako mislite živjeti, mislite li preživjeti?
Učite li išta iz ovog ili ste odlučili biti i gori?
Od koje plaće mislite smanjivati ove prijavljene ili one na crnjaka?

Pogledajte malo bolje cijene u Namex-u. Valjda narod u strahu pa ne gleda. Sramota, profiteri, sve digli ali onako, kulturno. Nešto bilo 6,99, a sada 8,99 i tako sve redom

Nabili cijene onoj nekvalitetnoj robi iz Srbije, dozla koda su Švicarski proizvodi

A ko te goni doli kraj našeg domaćeg čovika i dosta jeftinije.

Sramota! Spustite cjene odmah!Nije trenutak za profiterstvo!

Tražimo otvaranje koridora do LIDL-a.
Dosta više ove pohlepe i pljačke, a da bar djelatnicima podignu 50KM plaću, za ovoliki rizik i izloženost.

Gorivo u BiH prvi put skuplje nego u Hrvatskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari