Nove zapovjedi Federalnog stožera civilne zaštite

ljubuski.info

Na jučerašnjoj devetoj izvanrednoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite, kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom (COVID-19) donijeta je jedna nova zapovjed, a za 14 već donijetih naredbi produžen je rok njihove primjene do daljnjeg, a u jednoj je izvršena i manja dopuna.

Zapovjedi kojima je na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici FSCZ produžio rok primjene do daljnjeg su one o otkazivanju održavanja svih javnih skupova u FBiH, o obustavi rada kina, muzeja, kazališta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića (restorana, pizzerija, slastičarni, čevabdžinica, čajdžinica, nargila barova, cafe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica i sl.), svih shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona.

Produžen je i rok primjene prethodno donijetim zapovjedima do daljnjeg kojima se nalaže zabrana okupljanja na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, pružanje usluga šalter dvorana (naplatne službe javnih poduzeća, poštanski uredi, matični uredi jedinica lokalne samouprave, uredi sudova u radu sa strankama, poslovnice zavoda i slično) na način da se rad sa strankama organizira dvosmjenski. Do daljnjeg će se primjenjivati i zapovjed zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, provoditi pojačane izvanredne mjere dezinfekcije - posebno dizala, stubišta, rukohvata, rampi za invalide, službenih vozila, sanitetska vozila za prijevoz pacijenata, kao i ona kojom se nalaže županijskim i općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite osigurati trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove.

Rok primjene do daljnjeg produžen je zapovjedima koje se tiču obustave javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza osoba u cestovnom prijevozu, osim i taksi prijevoza, obustave rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa prehrambenim artiklima, obustave posjeta i izlazaka svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i kazneno-popravnim zavodima, zabrane kretanja osobama mlađim do 18 godina i starijim od 65 godina.

Do daljnjeg će se primjenjivati i zapovjed o obustavi rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa prehrambenim artiklima, s tim da se točka 2. ove zapovjedi mijenja tako što se iz točke 1 ove zapovjedi izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizirane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske crpke, kiosci, pekare, kemijske čistionice, specijalizirane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane prodavnice dječje opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Na ovoj izvanrednoj sjednici FSCZ donijeta je i zapovjed kojom se nalaže policijskim službenicima Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, županijskih ministarstava unutarnjih poslova i službenicima sudske policije FBiH da osobe koja su lišena slobode zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ili su lišeni slobode zapovijedima nadležnog suda, prije dovođenja u prostorije policijskog tijela, odnosno sudske policije, tužiteljstva ili suda, prvenstveno sprovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja trijažnog pregleda, priopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite.

Glas naroda

Kad će se ukinuti kretanja između mjesta prebivališta i revidirati propusnice? To hitno treba zabraniti i ne izdavati propusnice. Nitko ne treba da vza bilo gdje osim hitnih slučajeva i gradskih/županijskih službi!

neka objave koliko su propusnica podijelili i tko su osobe , ako su nužne službe nemaju se šta stiditi objave , samo je problem što su u tisućama podijelili

sve prepisano od adeze stožera R Hrvacke
bravo prepisivači!

kad mogu na more iman rezervaciju?

Ovdje [ * neprimjereno * ] lud zbunjenog, situacija sve gora, a oni otvaraju opet neke djelatnosti. A ne daju ljudima da hodaju iza 18h, a svakako nema ljudi po gradu ni kad se moze hodat.

Mozda kod nas nema, al u vecin gradovima ima. Ovaj im policijski sat sluzi samo da nalplacuju kazne i onda objavljuju koliko.je bilo prekrsitelja. Ovo vam je jedan od nacina kako bezbolno uvesti totalitarizam, bilo koji, a u ovom slucaju tehnokratski

Nove zapovjedi Federalnog stožera civilne zaštite
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari