Počinje provjera 7.000 diploma

ljubuski.info

Diplome državnih službenika, namještenika i zaposlenika gradskih institucija i poduzeća u Bihaću bit će provjerene u idućem razdoblju.

Vjerodostojnost diploma bit će provjeravana kod zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Bihaća, Gradskom pravobraniteljstvu, javnim ustanovama, javnim poduzećima i drugim tijelima, čiji je osnivač Grad Bihać ili se financiraju iz proračuna Grada Bihaća.

Nakon što je krajem prošle godine Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) donijela zaključak o provjeri diploma zaposlenih u javnom sektoru, počeo je proces provjere sedam tisuća diploma. Završetak ovog procesa očekuje se za otprilike mjesec i pol dana, a već se sada znaju prvi rezultati.
Za sada smo pronašli 22 diplome, koje su proslijeđene sektoru kriminalističke policije, kaže Šejla Šarić, koordinatorica radnog tijela Vlade USK za borbu protiv korupcije.

Ovo je u fazi pred-istražnih radnji, uzimanja izjava od osumnjičenih, svjedoka, sve one radnje koje treba obaviti da bi se na kraju dokumentiralo i dokazalo da se u konkretnom slučaju radi o kaznenom djelu, rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik Uprave policije USK.

Prema županijskom uzoru, ovih dana je pokrenuta procedura provjere diploma i kod više od dvije stotine zaposlenika gradskih institucija i poduzeća u Bihaću.
Sve ćemo provjeravati po metodologiji koju smo utvrdili. To će malo potrajati, uzeće i novaca, ali ukoliko hoćemo da nam djeca završavaju prave fakultete, ukoliko hoćemo da se cijeni znanje i stručnost u ovoj državi, onda moramo znati ima li tih koji su kupili diplome, tko su oni i nalaze li se na nekim pozicijama, rekao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Nikola Findrik, profesor kaznenog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, kaže kako kazneno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini predviđa kaznu zatvora do pet godina za kvalificirani oblik krivotvorenja javne isprave. Navodi i da kazneni postupak nije jedini mehanizam.
Svima nam je poznato da kazneni postupak traje određeni vremenski period i to je uredu jer se moraju ustvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti. Međutim, ono što poslodavcu stoji na raspolaganju je takozvani izvanredni otkaz, odnosno otkaz ugovora o radu bez obveze poštivanja otkaznog roka, kaže profesor Findrik.

Građani pozdravljaju provjeru diploma zaposlenih u javnom sektoru. Kažu da je, konačno, došlo vrijeme da se lažnim diplomama stane u kraj.
Pozdravljam tu akciju i nadam se da će izaći na vidjelo ono što nije trebalo.

Daj Bože. Ako se to dogodi, onda ima boljitka.

To je nešto najbolje što se dogodilo od rata do danas. Da se nešto radi kako treba.

Podsjećamo, 2019. godine je u Unsko-sanskom kantonu izvršeno više akcija uhićenja i zatvaranja ustanova zbog izdavanja lažnih diploma. Zabrinjavajuća je i činjenica da se od 22 diplome koje su proslijeđene Sektoru kriminalističke policije, nalaze zaposleni u pravosuđu, kao i školskim i zdravstvenim ustanovama.

Javnost u sljedećim mjesecima očekuje konkretne mjere na suzbijanju ove pojave u našem društvu.

BHRT

Glas naroda

Odakle mjesta u zatvorin za uhapšene lažnjake, nebi zalegli ni svi zatvori ni svi goli otoci, em još triba to i hranit.

Ne dirajte Milu i Jozu Sevo ostale sve zatvorite

Ovo je u bosni bolan, u nas provjera neće nikad biti, garant

Oni sto budu provjeravali jesuli njihove lazne

Dok je glavna tužiteljica Gordana Tadić obitelj Ševo ima mirno da spava

Joooooj samo nemojte provjeravat diplome sve drugo dopuštam. Kukuuuu ako me prinađu a podigla kredit, novo auto, frizura, nikti, visoke cipele, jooooj kako ću bez velike plate ako me pronađuuuuu. Aaaaajmeeee.

Lažne su jednaki krivotvorene i kupljene. Znanje im ostaje ko u diplomi. Zaštićene su sjele i benevreče. Bezkarakreruše mijenjaju karakter podanicima, ali radije na biro nego pod teror.

Mila Jozo Ivan I Milan trljaju ruke i govore sada cemo Migrantima prodavati diplome u po cjene

Kad uhite obitelj Ševo i njihove glavne pomagače biće stampedo uhljeba za Njemačku

Jozo na stanici čeka diplome (društvo mu pravi Mikulić) šalju mu ih po autobusu čak se i oni Bosanci smiju šta se radi

Uzeli su ogromne novce ali biće Zenica

Koliko je likova ovdje pravopisno nepismeno da bi se sve diplome i ove pravovaljane trebale oduzeti i ponovo se upisati u školu i to od 1 razreda "O.Š"..

Vlada žzh u suradnji sa općinskim i gradskim vijećima priprema zaključak za provjeru svih diploma uposlenika koji su na proračunima i zaposlenima u javnim službama i u federalnim i državnim institucijama sa područja ŽZH. Kome se koplja i vrši ogroman pritisak na predsjednika Vlade žzh i predsjednike općinskih i gradskih vijeća. Panika u HDZ.

Kada se samo sjetim studenata koji su morali učiti cijelu jednu noć kako bi pripremili ispit iz Rimskog prava na unaprijed dobivena pitanja. Pa obnašanje tih "stručnjaka" na mjestu ministra pravosuđa, direktora banke, UIO, carinama, prosvjeti, n fakultetima i do. Poslanici naroda kojega više nema i sadašnji i budući ugledni umirovljenici. Pođi samo od tzv. akademika

I Viktor je ucio rimsko pravo po cijele noci, u Travniku kad je studirao

Ako naprave provjere ostade nam županija bez stručnjaka i kadrova. Ostaće u partiji samo krezubi i nepismeni.

Koji bi to raspad sistema bio u partiji, sumnjam da će se partija usuditi na takav korak, izuzev ako mladi lavovi nisu odlučili preuzeti kormilo od Babe.

Ako to naprave žrtvuju kraljicu za spas partije.

Tko je pošteno stekao ne treba se ničeg plašiti..... A ovo što se bacaju floskule u javnosti da će bit neke provjere .....reklo bi se po naški ujeo vuk kenjca.... Za 10dana oni mogu provjeriti cijelu državu...zna se čije će se provjeravati....

Prvo provjeriti ove nazovi_ministre.

Zatim Maduna i sve u policiji i u opcini.

Mogu im uzet diplome ali znanje ne ove sto unistise nas omladinu drzavu i sto su im davali potpise i sto prodaju trebalo je davno da budu u kavezu to su neprijatelji i naroda i drzave

Zasta bi moju neko provirava ja san je posteno kupija

Samo je fabus sporan svi koji su u grudama završili

Fabusovce je odmah trebalo zatvoriti ne bi se pojavio Ševo

Nema provere, fakultet odredio visoku cenu za proveru, možda prevaru.

Madunova je provjerena deset puta jebiga nema greške

Duhovit si mladunce moje.

A šta mu je s agronomijom u mostaru pisala slobodna bosna zajedno s markom petkovićem borasom ministrom čuvalom i još nekima

Ja imam diplomu od Ivana Ševe platija uredno on je ispisa i sve je čisto.

Malo se pozurite....predugo provjeravate. Dok traju provjere ,ona vam doktorirala na odnosima.

Platio sam Ševi 10000 km kaže da je original i da je provedena kroz knjige. Hvala Ševo.

Najgori su ovi koji dolaze na fakultete u Mostaru ogrnuti plaštom nevidljivosti i diplomiraju, a nitko ih nikada nije vidio. Masa ih po Elektru i Pošti, po bankama. Ima ih i u privatnom sektoru ali oni su barem sami sebi šefovi i ne je'u druge ljude u zdravi mozak. Komunistička partija HDZ ovo sebi nije smjela dozvoliti ovoliku masovnost i eskalaciju VSS obrazovanih. U titinu sustavu su to više krili i išli barem do Novoga Sada, a danas ti donesu diplomu u kuću.

Kad dodu moju provjerit pokazat cu kako i sad ima 12god na istom mjestu stoji..u Regalu u kuci..Kopije su letile svuda i uredno vracane nazad..Valjda sto su pecat i potpis mostarakog sveucilista i sto se dugo cekalo da se dobije uz neprespavane noci suze i ispijane kave(u drustvu knjige).

Ima ih sa mostarskog sveučilišta koje također nisu uredne. Imaju i pečat i sve potrebno ali se nije završilo učeći, nego kupovinom. Najviše ih je policijskih službenika u županijskim i federalnim policijskim agencijama sa završenom školom za “tete” i “agronoma”. Svaki dan na poslu, uredno prima placu, nikad ne izostaje a najednom donese diplomu o završenom fakultetu.....

Mene interesuje ako mi odnesu diplomu koju sam uredno platija 2500 km oćemi neko vratit pare računa neman.

Tike, tike, tačke, nema više vraćke... ko upita nazad pare, taj nevoli rvacku.

Da mi je znati hoće li se provjeravati diplome od pokojnog Pere Delića.hmm, hahaha

Jozo ce vratit pare svima cije budu ne valjane on je zato zaduzen

Ja isto oću pare nazad ako me uvate.Ali ja mislin da neće pošto je jaka veza.

Mostarski agronomi i tete diplomirali na njivama vadeći krompir i usput čuvali i presvlačili pelene dici prosesora a ro su marak petković čuvalo boras rašić pehar radić matić bojka i svi rade u policiji

Počinje provjera 7.000 diploma
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari