Hoće li zaživjeti poslovna zona Zvirići u Ljubuškom?

ljubuski.info

Zapadnohercegovačka županija i Općina Ljubuški najavljuju potporu malim poduzećima za povećanje proizvodnje i zaposlenih.

U neposrednoj blizini međunarodnih cestovnih koridora proteže se poslovna zona Zvirići u Ljubuškom.

Uz samu je državnu granicu s Hrvatskom. Strateška lokacija s velikim potencijalom još nije zaživjela. Ulagača nema.

Ali ovdje će poljoprivredni proizvođači uskoro prikupljati i distribuirati proizvode na tržište. Niknuo je Sabirno-distributivni centar.
Prva faza je pred završetkom. Odabrani su svi izvođači, rokovi izvođenja su u tijeku. Ostaje još parter i ugradnja tehnološkog djela, komora... Plan je da se to riješi u naredna dva mjeseca, svakako prije sezone ranog krumpira, navodi Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj Ljubuškog.

Vasilj ističe da objekt neće ostat usamljen primjer.

Interes gospodarstvenika već postoji.

Grad uz pomoć viših razina uređuje cestovnu i komunalnu infrastrukturu na zoni. U sljedeće tri godine Ljubuški će iz proračuna utrošiti četiri milijuna maraka za projekte ekonomskog sektora. I ZHŽ je usvojio je Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva.
S obzirom na to da smo zadnje tri godine ispred ministarstva donosili Program i uvidjeli da je veliko zanimanje gospodarskih subjekata kojima smo dodjeljivali sredstva, njima čak 47 na području ZHK-a, smatrali smo da je i nužno donijeti zakon koji će urediti ovu oblast, da bismo na temelju njega mogli raditi na ostalim mjerama i aktivnostima vezanih za poticaj malog gospodarstva, ističe Ante Begić, pomoćnik ministra gospodarstva ZHŽ-a.

Godišnje do dva posto vrijednosti proračuna ZHŽ-a bit će izdvajano za povećanje proizvodnje i zaposlenih u ZHŽ-u.

Na poticaje će aplicirati i Marija iz Posušja. Prije dva mjeseca s bratom je osnovala tvrtku za projektiranje i postavljanje solarnih elektrana. Njihov prvi projekt je već završen
Veliko je zanimanje i iz BiH i iz inozemstva. Imamo upita čak i iz Europe, Nizozemska je u pitanju. Tako da se nadam u skorije vrijeme da ćemo ići i van granica BiH, kaže Marija. Mlada tvrtka s pet zaposlenih prerast će, vjeruje Marija, u veću poduzetničku priču. Svaka poticajna mjera, ističe, vjetar je u leđa onima koji još nemaju dovoljno hrabrosti za početak poslovanja.

FTV

Glas naroda

Svaka čast za Mariju i solarne elektrane! Curo samo naprijed. Konačno da su ljudi ekološki osviješteni.

Kakva je to tvrtka iza koje nitko ne stoji??? Obznanite tko je u igri tj tko ce upravljati s tom tvrtkom!

Zašto uvjek veliko interosovanje za zonu Zvirići?
A i ovaj zbirni centar je financirala EU.
To je Načelnik davno trebao dati za 1KM i infrastrukturu, možda bi do sada bilo nešto, bez velika rizika bi neko pokušao.
Daj Bože i Majko Božja da tako bude kako ovi pišu
Puno nam svima srže želim!!!

Jel to oni pajdo Srže iz Zvirića?

Veliki je interes za solarne elektrane. Treba pozdraviti projekte koji podržavaju iskorištenje obnovljivih izvora energije. Daj bože da će biti sve u redu sa kvotama za ovo jer se one donose na državnoj razini, koja se svako malo blokira.

Svaki "solar" mara blagosoviti veliki vodja

Poticanje malog gospodarstva sa 2% iz ŽZH je cca 1,8 milijuna KM. Federalna vlada izdvojila 66 milijuna KM za zapošljavanje. Koliko ćemo mi povući iz federacije vidjet ćemo. Trebala bi i svaka općina izdvojiti bar 2% iz svoga proračuna. Sve je to dobro. Koliko su smanjeni razni nameti koji poskupljuju proizvodnju? Koliko će to potaknuti poduzetnike za povećanje plaća radnicima to je pitanje?

Do 2 posto. To znaci da moze biti i 0.3 posto koliko je planirano u proracunu za ovu godinu. 2 posto, nažalost, nikada neće biti izdvojeno. Daj Bože da griješim...

Koje je ta zena struke jad projektira samo solarne elektrane?

Ovaj Vasilj je neki stručnjak hahaha sto ih Baraba koti

Ovaj je bio u devedesetki a i ona žena mu je bila kandidat na listi, pljuvala po nevenku sve u 16 i mislila da je bitna. To je sve fiju briju, za sto lira u sto vira. Taj vasilj je bio u parlamentu dugo neki savjetnik da nije za izbjeglice ili nešto deseto, ugl nema dana radnog u kući a ne oko kuće al je savjetnik načelnika.

Što vriđaš čovika, šta ti je on skrivija u životu?

Vrijeđa mi inteligenciju. I on i svi ovakvi koji su neki "savjetnici" a da sami nikad nikakvog uspjeha ni u čemu nisu imali. Savjetnici koji nemaju nikakva iskustva, nikakva stvarnog rada, savjetnici koji nemaju rezultate tog savjetovanja. Takvi su savjetnici svojim izjavama, kao i u ovoj iznad utjeravali euforiju u narod, koji bi se jadan uhvatio taman pred izbore.. Sjetite se smilja i svega ostalog. I di sam ja to uvrijedio čovika? Nađi mi izjavu u kojoj nisam u pravu.

Nisi ni u čemu u pravu jer "mlatiš" po ljudima o kojima nemaš pojma. Posebno kad sve stavljaš u isti koš.

Osobno ga znam godinama.

Kakve to veze ima?
Zena je inzinjer.

Samo pitam. Nevazno u kojoj je stranci, no rijetki si mogu tvrtu stvorit da projektiraju samo jednu vrstu gradjevina, tj samo solarne elektrane, pa mi zato nije jasno koje je struke

Poslovna zona u Ljubuškom će zaživjeti kada se promjeni mentalni sklop sadašnjih ljubuških političara.
U Ljubuškom krajem 2018 bilo zaposleno 4.465 radnika, a u Širokom 7.412.
Da je Široki bio na mjestu Ljubuškog prije 30 godina imao bi min. 10.000 zaposlnih.

Da je Ljubuski glavni grad zupanije (kao sto je i trebao bit) bilo bi tako.

Sad Vasilj nekad Bajto.
Sjeti li se netko još onih ljepih reklamnih panoa i pompoznih najava za zonu Zvirići?

Korona virus će lakše doći novim koridorima. Ponekad je bolje biti zabačen.

A Bucina firma šta je sa njom.Čega on bijaše direktor isto negdi doli u kamenu mrginji.

Cvrce crta kum gradi Nevenko nadzor pa to ima da bude ko Dugopolje

Ovo na slici nije inkubator poduzetništva već objekti UINO

ulagača nema zato što i ptice na grani znaju da će ih ovi naši oderat tako da se nikad oporavit neće

Ulaganja su oko srednje škole u aparate kladionice kafiće to je domet Ljubuških biznismena a političari su skočili na proračun i njima super

Nisi informiran, bacili su se oni i u ugostiteljstvo

Poštena omladino ako ste rođeni u ovom jadu ne morate to trpiti zato što dalje od mjesta gdje je HDZ na vlasti što će tek biti kada Ševinovci budu glavni a to je za nekoliko godina

Lako je za to, do tada ćemo bit već poshevljeni u glavu tako da sasma neće bit bitno.

Milorad Dodig je već preselio važnije HR firme u RS tako što im je besplatno ustupio zemljište i potrebne dozvole . Tako da one nemaju potrebe da više grade u BiH. Pokazujući nesposobnost da ne možemo dovesti ni Hrvatske firme,kako se nadati da bi tu uložili Austrijanci,Njemci...

Kućo nema tko raditi ode sve za Švabiju.Kumpir ove godine ide Franko 38 pfeninga

Hoće li zaživjeti poslovna zona Zvirići u Ljubuškom?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari