Predstavljena knjiga 'Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991.-1995.'

ljubuski.info

U sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, u četvrtak je predstavljana dvojezična (hrvatski i engleski jezik) knjiga "Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991. - 1995.", objavljena u izdanju Udruge Hrvatska zvona i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Potreba za objavljivanjem knjige takvog naziva i sadržaja pojavila se prije desetak godina s ciljem objedinjavanja i predstavljanja podataka o zločinima nad hrvatskim narodom i pripadnicima HVO-a u Domovinskom ratu u BiH, istaknuli su autori knjige.

Realizaciju projekta pokrenuo je general Zlatan Mijo Jelić, uz pomoć i suradnju brigadira Petra Kolakušića, a rad na knjizi započeo je prije tri godine, prikupljanjem podataka o ubijenim civilima Hrvatima i zarobljenim pripadnicima HVO-a. Uz podatke o ubijenima, prikupljene terenskim istraživanjem i kontaktima sa suradnicima na ovoj knjizi, uglavnom ratnim zapovjednicima HVO-a i članovima udruga iz Domovinskog rata na lokalnim razinama, za stvaranje popisa ubijenih korišteni su podaci iz izvora (uglavnom gradiva HVO-a) te objavljenih knjiga i popisa smrtno stradalih osoba u ratu u BiH. Radi razumijevanja povijesnog konteksta, odnosno okolnosti u kojima su počinjena ubojstva s obilježjem zločina nad Hrvatima u BiH u Domovinskom ratu, knjiga započinje znanstvenom studijom povjesničara dr. sc. Davora Marijana, koja čini glavni (I.) dio Knjige 1.

Uz osvrt na političke prilike koje su uzrokovale raspad SFRJ i stvaranje RH, autor daje pregled sudionika rata i važnijih vojnih događaja u RH i BiH, s posebnom pozornošću na rat u BiH i sukob između ARBiH i HVO-a u dijelu BiH. Složenost problematike i problematičan prikaz u medijima koji često zanemaruje izvore o ratu u BiH, razlozi su iz kojih je u knjizi, u odnosu na vojne operacije u Hrvatskoj, malo detaljnije prikazan vojni aspekt događaja u BiH, posebice muslimansko-hrvatski građanski rat u BiH, navodi autor. Svoje zaključke dr. sc Marijan temelji uglavnom na primarnim izvorima (arhivi u Hrvatskoj i arhiva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, izvori MORH-a i vojski u BiH te drugi izvori).

U Knjizi 2. su popisi civila Hrvata i zarobljenih pripadnika HVO-a hrvatske narodnosti koje su tijekom rata u BiH ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga, a dijelom su navedena i imena vojnika HVO-a koji su ubijeni izvan izravnih borbenih djelovanja. Podaci o smrtno stradalima i ubijenima u spomenutim popisima prikupljeni su na lokalnoj razini, na način da su udruge i pojedinci u svakoj od navedenih općina provjerili postojeće popise smrtno stradalih Hrvata u Domovinskom ratu i iz njih izdvojili civile i zarobljene pripadnike HVO-a za koje su imali podatak ili informaciju da njihova ubojstva imaju obilježje zločina, odnosno da su ubijeni izvan izravnih borbenih djelovanja.

Uz naglasak da suosjećaju s obiteljima svih žrtava rata u Hrvatskoj i BiH 1991.-1995., uzrokovanog velikosrpskom politikom, urednici knjige istaknuli su da je namjera objavljivanja imena civila i zarobljenih pripadnika HVO-a koje su ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga u BiH, upozoriti na stradanje hrvatskog naroda u ratu u BiH 1991./1992. - 1995. Na predstavljanju u Europskom parlamentu o knjizi su govorili hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu dr. sc. Tomislav Sokol, dr. sc. Marko Tokić i Petar Kolakušić te djelatnici HMDCDR-a: dr. sc Ante Nazor, dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, dr. sc. Ana Holjevac Tuković i dr. sc. Ivan Radoš, objavila je Udruga Hrvatska zvona.

Glas naroda

Slika korisnika strangelove

Kao Jugoslavija bili smo najjača i najbrže rastuća ekonomska sila u Europi pa i svijetu?!
Hahahahahahahah, koliko godina ti imaš, sjećaš li se bar Ante Markovića i dodavanja i rezanja nula na novčanicama svako malo?

Kao Jugoslavija bili smo najjača i najbrže rastuća ekonomska sila u Europi pa i svijetu?! Hahahahahahahah, koliko godina ti imaš, sjećaš li se bar Ante Markovića i dodavanja i rezanja nula na novčanicama svako malo? Dobra! Dobra! Ne brisanje nula nego brisanje 4 nula, pa opet brisanje dvije nule. Šest nula je milijun dinara na jedan dinar i to mu najbrže rastupa ekonomska sila Europe, pa i svijeta? Luda naroda majko mila!

zoru privarili

Srba je 10 milijona na prostoru Jugojlavije Putin samo šalje robu svako drugi avijon na Batajnici u Beogradu koji sljeće je transportni iz Rusije izgleda da to nikog ne brine. Milošević pao za tri mjeseca kad nije imao podršku Rusije Asad u Siriji 10 godina na vlasti cijeli svijet zapadni protiv njega on na vlasti zahvaljujući Samo Putinu i Rusiji. Budući Ruski Asad evrope je Vučić samo da znate.

Ti mora da si Srbin kada ih od 5 milijuna napravi 10 milijuna. Pa sama njihova prosvjedna akcija "1 od 5 miliona" ti sve govori, a ti 10 milijuna?

Ako vam je Jugoslavija imala 22miliona koliko onda Srba more bit ako je Hrvata 4 m,Slovenaca2 m,Bošnjaka2 m,Albanaca2 m,Crnogoraca0,5 mMakedonaca1 m,ostalih1 m,koliko onda Srba more bit?

Biće mira gdje nema Srba u manjini

biti će mira tek onda
kada nam tata jezike pomiša
jel tak il ne tak nacije m-azluma

Gdje se moze kupiti knjiga???

Predstavljena knjiga 'Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991.-1995.'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari