Vlada odbila ponudu za Aluminij

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru odbila je i konačnu ponudu izraelsko-kineskog partnera za iznajmljivanje tvornice ugašenog Aluminija.

Iz Vlade su priopćili kako su se upoznali s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar te ovlastili premijer Federacije BiH da uputi odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar.

Sve strane i sudionici u procesu odlučivanja i upravljanja, a posebno predstavnici uime državnog kapitala u gospodarskog društvu Aluminij d.d. Mostar, obvezani su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine gospodarskog društva, i ubrzaju procese iznalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu.

Nadalje, u skladu s predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 - 1.000 godina.

Vlada Federacije BiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tijekom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina.

Također, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može ugovarati bilo kakve uvjete za plaćanje najma, te da nema nadležnost, niti može ispuniti niti uvjete predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji reguliraju državnu pomoć, poreznu politiku, izdavanje dozvola i licenci itd., rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Isti dan HNS BiH raspravljao o pčelarstvu

Isti dan kada je Vlada FBiH odbila ponudu izraelskog investitora za mostarski Aluminij, Odjel za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS BiH, održao je svoju 2. redovnu sjednicu u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. Na sjednici su bili nazočni predstavnici Saveza Udruga pčelara "Kadulja" i predstavnici Seljačkog Saveza FBiH.

Na sjednici se raspravljalo o problemima s kojima se susreću ova dva sektora odnosno pčelari i seljački savez FBiH, te je zaključeno da se poduzmu aktivnosti koje bi rezultirale lakšim poslovanjem svih zaposlenih u ovim sektorima posebno sa područja većinskih hrvatskih. Također, zaključeno je da se održi tematska sjednica po pitanju stanja u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru, sa naglaskom na vinarstvo i duhansku proizvodnju. Posebno je naglašen nepovoljan položaj hrvatskih proizvođača i prerađivača svinjskog i goveđeg mesa, a koje je nastalo kao odluka nekih institucija na razini BiH. Osim ove tri, raspravljano je i o stanju u kojoj se nalaze poduzeća koja bave teretnim prijevozom odnosno o nametima koju su obavezni plaćati. Također, jedna o tema bilo stanje u metalskom sektoru, odnosno programi poticaja. Po svim točkama dnevnog reda doneseni su zaključci i dogovorene aktivnosti koje će se poduzeti sa ciljem rješavanja problema, priopćeno je iz HNS-a.

Glas naroda

Vrata groba su zatvorena...

Oće li HNS ikad spustiti cijenu goriva ??????????? Zna li itko???

Pravi se spalionica medicinskog otpada

Romi navalite da ne ostane ni čivija isto kao što nije ostala čivija u Vinariji Ljubuški.

dobrocinitelj PRODO JE RUSIMA aluminiski ZA PODRSKU IZBORNOG ZAKONA oni ce to unistiti da vajlla

Baljezgaš gluposti.44%je vlasništvo federacije,44%vlasništvo radnika i 12%vlasništvoRH.Kako može on nešto prodat?

Mogli bi palit smeće ta imamo smeća više nego cila evropa

Palice smece Draganov zet stocar on ima spaljionicu medicinskog otpada

sta je nisu se dogovorili ko ce koliko jamit.Nek vam dobrocinitelj vrati dug

Znaci vise nema ni teoretske šanse a dobro imali ste vi super place ali sve lijepo jednom zavrsi

Motaj kablove, gasi mješalicu

Di će sad radnici „uvlakači“ šta prodaše dušu vragu glasujuć za mafijaše za radno mjesto.
A dovno je rečeno „Ko sa vragom do podne tikve sadi po podne mu pucaju od glavu“.!!!

Kad neko propadne nemere on postavljat uvjete.Nego budi zadovoljan šta da da.Ali naši su naučili malo ispod ruke.Njente

HDZ je udružena zločinačka organizacija. A vi sada već bivši radnici aluminija zar to ne vidite a koliko je pravi pošteni ljudi iselilo radi vašeg podržavanja lophova,u jednu ruku mi vas žao u drugu ne jer ste podržavali udbaše.

HDZ je od nastanka udružena zločinačka organizacija samo mi nikako ne ide u glavu kako to ovaj narod nakon 30 godina nije skužio.Ni u Sjevernoj Koreji narod nije ovako zaveden i zaglupljen

A ko može podržavat druga dragana već lo.ov.?
Pametan i pošten čovik ne može i nikad neće.

Vlada odbila ponudu za Aluminij
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari