Lana Bijedić ipak izvršila samoubojstvo?!

ljubuski.info

Tužiteljstvo i vrh policije MUP-a ZHŽ su, već sredinom studenog 2019. godine, od strane renomiranog svjetskog forenzičnog patologa prof.dr. Johna Clarka bili argumentirano upoznati kako se u slučaju smrti Lane Bijedić radi o padu s velike visine u vodu, ali su unatoč tomu nastavili istraživati ubojstvo. Clarke se stavio na raspolaganje sačiniti nalaz koji je spreman braniti pred sudom, novinarima ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskoj razini.

Sastanak u MUP-u vezano za predmet Lane Bijedić

Na sastanku, koji je proteklog tjedna održan u prostorijama MUP-a ZHŽ, na temu prezentacije svih poduzeti radnji, operativnih saznanja i vještačenja u slučaju Lane Bijedić, sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužitelji Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Komesar Milan Galić, kao domaćin, je također trebao nazočiti sastanku ali je imao ozbiljnijeg posla. Na tom sastanku, između ostalog je bitno naglasiti, pale su teške optužbe na relaciji predstavnika Centra za forenzička vještačenja i ranije navedenih tužitelja koji su vodili istragu.

Tužitelj i komesar odavno znali kako se radi o samoubojstvu

Vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović je na sastanku temeljito obrazložila sve okolnosti oko dobre volje renomiranog patologa, odnosno da je u studenom 2019. godine, vezano za slučaj Lane Bijedić, pozvala postupajućeg tužitelja Josipa Aničića u Sarajevo kako bi ga upoznala s prof.dr. Johnom Clarkom renomiranim forenzičnim patologom.
Također je prezentirala njegovu biografiju, a između ostalog John Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice (sačinio oko 3.000 izvješča o autopsiji tijela i dijelova tijela), a sudjelovao je 2001. godine i u obdukcijama na četiri grobišta u groblju u Kninu (295 izvješća o autopsiji tijela i dijelova tijela). Clark je bio svjedok optužbe u suđenju protiv Ratka Mladića, te svjedok na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.
Karahasanović je posebno istaknula kako je, nakon pregleda nalaza obdukcije, stupnja i vrste povreda na tijelu Lane Bijedić, patolog Clark nedvojbeno utvrdio kako se radi o padu s velike visine u vodu, te je čak ponudio tužiteljstvu besplatno sačiniti nalaz i mišljenje.

Tužitelj i istražni tim nastavili istraživati ubojstvo

Iako su već mjesec dana nakon pronalaska beživotnog tijela Lane Bijedić, komesar Galić i tužitelj Aničić imali ove informacije, oni su beskompromisno, iz samo njima znanih razloga odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubojstvo.

Nije potrebno ni spominjati kakve su se sve blamaže tijekom istrage događale, s obzirom na ovakvu "suradnju" između tužitelja i istražiteljskog tima na čelu s Igorom Marićem. O svakom koraku u istrazi javnost je dan prije saznavala u medijima, pa su tako pojedini svjedoci u medijima okarakterizirani kao potencijalne ubojice.
Čak je vještakinja Karahasanović pred svima na navedenom sastanku ljutito upitala Aničića zašto nije istragu preusmjerio prema samoubojstvu, te je taj trenutak iskoristio i Igor Marić pa se, želeći odglumiti kako ni on nije znao za Clarkov nalaz, glasno negodojući svrstao uz vještakinju.
Ozračje na sastanku je dostiglo fazu usijanja, a tužitelj Aničić je samo izbezumljeno šutio.

Tužitelj Čuljak upozoren da zadrži tijelo Lane Bijedić

Poseban dijalog se vodio između vještakinje Karahasanović i tužitelja Borislava Čuljka, gdje je vještakinja pred svima emotivno naglasila kako je dugo čekala ovakav sastanak na kojem će javno upitati tužitelja Čuljka zašto ju nije poslušao kada mu je sugerirala da se tijelo Lane Bijedić zadrži, da se omogući pristup eventualnim potrebnim uzorcima, a on je unatoč tome tijelo predao obitelji koja je tijelo kremirala.

Propust i u istrazi slučaja Mile Solde iz Širokog Brijega

Budući da je Čuljak prešutio odgovor, vidno razočarana, vještakinja Karahasanović ga je ponovno prozvala da su jednako katastrofalni propusti učinjeni i oko slučaja Mile Solde, a Čuljak je također postupao u ovoj istrazi.
Naime, tijekom ove istrage, odnosno vještačenja bioloških tragova, vještakinja je u više navrata tužitelja Čuljka upoznala kako je u predmetu Mile Solde pronašla sporni DNK profil koji ne pripada Soldi kao ni dostavljenim uzorcima briseva bukalne sluznice, te je tražila dostavu preostalih uzoraka od osoba koji su u spornoj noći bili u društvu s Milom Soldom, posebno naglasivši da je razočarana u suradnju jer joj traženo nikada nije poslano.

Tužitelj Čuljak je bio vidno uznemiren, pokušavajući se (nestručno} pravdati da je sporni DNK profil mogao nastati i u kolima hitne pomoći ili na nekom drugom mjestu, te da je za njega slučaj Soldo zatvoren predmet, nakon čega se hladno pozdravio napustivši sastanak.
Nedugo zatim je Čuljak nazvao telefonom tužitelja Aničića kako bi mu u hodniku dao dvadesetominutnu uputu kako će se postaviti u daljnjem razgovoru, a to je isti dočarao po povratku na sastanak, glumeći odlučnost riječima Ja ovdje vodim istragu i bit će kako ja kažem, a Igor Marić mu je ljutito odgovorio: Ne možeš se tako ponašati u mojoj kući!
Sastanak je završio u ozračju prebacivanja odgovornosti s istražnog tima na tužitelja i obratno.

Ovakva katastrofalna istraga u režiji Tužiteljstva i pojedinaca u vrhu MUP-a u se ne pamti na ovim prostorima.

Slučaj Dragičević, Memić, pa i Soldo, su u javnosti prepoznati kao primjeri gdje se najvjerojatnije tijek istrage namjerno preusmjerio kako bi se zaštitili počinitelji, a ovdje na slučaju Lane Bijedić imamo obratnu situaciju gdje se samoubojstvo prikazalo kao ubojstvo.

Je li ovakva istraga ovdje motiv zaštita nečijeg društvenog statusa ili možda prije plod nestručnosti i jaza u suradnji na relaciji tužitelja s istražnim timom, vrijeme će pokazati.

U svakom slučaju, novo svijetlo ili tama u slučaju Lane Bijedić i Mile Soldo je politički jako nezgodan trenutak za novog ministra Davida Grbavca, koji se već na županijskim skupštinama crveni zbog upornih oporbenih upita oko neprofesionalnosti komesara i policijskih službenika.

N.B.

Glas naroda

Vrijeme pisanja vašeg komentara je malo čudno u četiri ujutro.

Da, dobro ste zaključili to je vrijeme svitanja kad često molim krunicu!
U svojim molitvama odavno ništa ne tražim za sebe, samo zahvaljujem Bogu na svemu onome što mi je već dao, i, zahvaljujem na još jednom novom nadolazećem danu!

A da probaš prominit tabletice...

Malo pazite sta pisete upravo i ubojica moze komentirati i pisati i vas sacekati ovo je zivi cirkus boze moj

Patolog srušio Njutnov zakon.
Majke vam ajde se ne blamirajte I ne trazite alibije zbog svoje nesposobnosti u nekom irelevantnom pathologu koji nije ni vidio tijelo pokojne . Najlakse je tako.
Gasi mjsalicu , motaj kabal. Županija dno dna ,

Ovo je dokaz da ovaj režim može sve i da imaju moć kakvu nikad nitko nije imao na ovim prostorima. Tragedija je što je Hercegovina nekad slovila kao najkršćanskije i najhrvatskije mjesto na Balkanu. U što se danas pretvorila o tome ne bih.

Clarka stručnjaka i Elmu dovedite na most,pa neka vide da je to nemoguće.,pa taj mobitel bi od pokojne bio u milion komadića.Mještanka.

Ovaj patolog nesumnjivo ima iskustvo i sam Bog ga je poslao da bude na raspolaganju sačiniti nalaz koji je spreman braniti pred sudom ili pred bilo kojim timom patologa na svjetskoj razini.
To saznanje i uslugu treba poštovati, a ignoriranje ovih činjenica je zabrinjavajuće, pogotovo što se dugo vremena baca ljaga na Ljubuški kao grad u kojem se kreće ubojica stvarajući dojam opće nesigurnosti.
Odgovorni u ovom slučaju svakako trebaju odgovarati pred zakonom!

Pinokio ne gasi kupaonicu samo pazi na cimenat.Pročitaj pa sjeni i razmisli pa još jednom pročitaj.Piše ti da je čovik poznati stručnjak koji je radio i za Hag između ostalog.Kapiši?

Piše li i da donosi zaključke iz pepela, nijje vidio ni urnu a kamoli tjelo ... pokoj joj duši ali taj je maher svog zanata.

Boni ovi što se kače na samoubojstvo su ono što zataškavaju pa i njima je dopušteno komentirati kao i samom ubojici. Normalno da će probat sve pa dokle more more.

Boro Čuljak sin Križana i majke Mile je godinama bio sudac, najprije u onom sustavu, pa u nastavku kontinuiteta vladavine komunističke partije hdz, kada mu nije produžen mandat suca od strane VSTV i MZ bio privremeno odvjetnik skupa sa Tuksom(Zlatko Ćavar+) i čim se otvorila pozicija odmah ubačen na mjesto glavnog tužitelja u ŽZH. Mladac Josip Aničić je ubačen u vatru od strane iste partije sa zadatkom slušanja, kako politike tako i svojim nadređenih, u ovome slučaju Borislava Čuljka, rođen u siromašnoj obitelji iz Gaja(naselje u Širokome Brijegu) sa teško bolesnim ocem i majkom koji se bore kako znaju i umiju i svjesno pristajući na izvršenje partgijskih zadataka stavlja sebe u tešku poziciju u budućnosti, izuzev ako partija hdz neće vječno vladati. Za Borislava Čuljka je kasno i on je na kraju svoga radnoga vijeka, dok za mladoga Josipa Aničića ima nade, kako u promjeni poslušnosti tako i u primjeni stručnosti, jer ipak je bio jedan od najboljih studenata u generaciji i ima znanja i sposobnosti apsorbirati nova i nastaviti karijeru isključivo na primjeni prava i pravde, a ne politike koja mu je dala kruh u ruke.

Kad je Soldu prebila stativa, ne vidim razloga zasto se pokojna nije mogla sama rukama daviti i na kraju ugusiti. I kako netko napisa na pocetku ubojstva,, Na kraju ce ispasti da je samoubojstvo,,.

Kad Soldo sam nezna kazati šta mu je se desilo što bi se onda mi morali sekirati .A po čemu je to u ovom slučaju samoubojstvo,ko opcija,isključeno?

Gdje su sad pametnjakovići koji su govorili treba ovo, treba ono, policija ne zna, ovako, onako.
SAMOUBOJSTVO nego šta, da bi se nekoga ubilo treba motiv i ne penje ga se na most, jedan selfi, pa pješke pod most pa borba na suhom, pa udavljena, pa lobanja smrskana, pa živa bačena u vodu, pa mobitel u džepu, a prije toga maraton pješke, da bi došla ubojici koji je bez razloga ili koristoljublja ubija. Nelogično, znalo se odmah.

Ma naravno...odakle je onda u sivom karavanu na Božjaku i ispod mosta par sati nakom slike sa mosta, barem ste tako pisali...klasično samoubojstvo iz zasjede, samosačekuša, jasno ko dan.

Nije par sati, pregledavajući video nadzor od Čapljine do mosta ostalo je u zraku samo 15 min da se ne vidi sta je s njom. Čak i na mostu ima kamera gdje je viđena kako ide

15 minuta letila i ostala u zraku?! Čestitamo, lepusina pada za 25 sec sa onog mosta u Strmicu.... mireno.

Cudna jadaaaa.... opce je poznato kako ovdje ne postoji vladavina prava i da se dokazi iskrivljuju kako god hoce i usmjeravaju na koju god hocete stranu...nalaz obdukcije Davida Dragicevica je najprije "pokazao" da je rijec o samoubojstvu, da nije bilo ljudi koji su se borili da otkriju istinu, u prvom slucaju otac i majka, sve bi ostalo na tome. Ovdje se nitko nije borio za istinu, nego su mediji plasirali sta god su htjeli. I sad dovedu nekog stranca patologa i njegovom bi iskazu kao trebali vjerovati... Velika predstava za javnost, mozda iskusavaju granice do kojih nas mogu muljat. Nit je ovo, nit ono. Ne ponovilo se.

Josip Aničić renomirani stručnjak za što??? Ovi uvrnuti štreberi i ovi uvrnuti s kupljenim diplomama su i uništili društvo...

Već danas odlučite se ljudi od nitkova.

Tko je u oporba u zupaniji??

Nema se sta ministar David crvenit kad je ovaj cirkus bio prije njega.

Da nije i taj znanstvenik Mason ko i ubojica vjerojatno, da ne puše vitar sa te strane. Ha...šta mislite!? Ako mislite.

Naši patologi i milicija neka se srame.Naj prija sve mi znamo ovo ono i sad pokrit se as ušima.

Najodgovornija osoba uz tužitelja Aničića u cijeloj priči je komesar Milan Galić koga nitko ne spominje.Taj čovjek cijeli svoj radni vijek igra dvostruku ili trostruku igru po potrebi.Imao je i jake mentore, svi iz Posušja, Miroslav Galić, Zoran Galić i Željko Jukić.Ima li itko normalan i sposoban u MUP-u ŽZH da stane na put tom kriminalcu?

zamislite s tolke visine past da se ni mobitel nije razbio eto ko vjeruje u obdukciju ja vjerujem da je obdukcija svoje uradila kako treba da je udavljena a zamislite sa tolke visine past da nije nijedno rebro slomila i da se nije mobitel razbio svašta to moraju oni zaključit da je samoubojstvo da se više slučaj završi pokoj njoj lipoj duši a Bog zna šta je s njom bilo

Nije sporna visina, sjeti li se itko stjuardese Vesne Vulović, yatov avion pao sa deset kilometara visine i ženska preživjela pad?

Kakve Ima veze Vesna sa Lanicom...prva ostala u repu aviona koji je nastavio ,,jedriti" nakon udara rakete SSSR-a a naša Lanica ubijena na ledini (zašto bi ispitivali preko 60 svjedoka ili je i to laž)... visina nema nikakve veze, ok. možda nadmorska.

Nemoj se pravit pametan kad pojma nemaš.Zašto iznosiš netočne informacije? Tko kaźe da nisu slomljena rebra?

Obdukcija možemo pretpostaviti ko se štiti ali brate smješno pa smiješni su s ovim izjavama. Prava klaunovska predstava. Zlih klaunova. Bože ti pomozi ali bar će narod progledat oni se samo sramote s ovim izjavama.

Znači ipak nekoga štite kao i u slučaju Davida Dragičevića. Nakon pada od 100 metara skupljali bi ostatke. Najlakše zataškati slučaj i proglasiti da se je ubila. Da se je htjela ubiti valjda bi našla zgodno mjesto u Mostaru a ne išla do Ljubuškog. Ne vjerujem da se ubila.

Došla pješice iz Čapljine na Most u Studencima i to na isto mjesto sa kojega je USLIKALA sa svojim mobitelom studenčicu ispod u koju se vjerojatno i bacila, inače studenčica je jako plitka a most visok 100m što objašnjava razne ozljede. Motiv bi mogao biti to što ju je majka tjerala da se trajno odsele iz Mostara, a poznato je da je obožavala Božjak i taj dio Zapadne Hercegovine... Jasno kao dan, ali "nekome" očito u interesu nabijati Hrvatima toga kraja uteg [ * neprimjereno * ]a/fašista/silovatelja nedužnih djevojčica iz Istočnog(manjeg) Mostara.. Malo ovo podsjeća na slučaj onoga ADISA POKVIĆA iz Uskoplja što je sam sebi pisao Prijetnje Ustaša i Fašista(nas)! [ * neprimjereno * ] su to velika ljudi moji.... Pokoj duši jadnoj djevojci.

Samoubojstvo iz zasjede tko će to otkriti

Druže nepoturc... znamo da ide južina, ne boj se, nema nikoga, samo uzmi druge tabletice i to će nadoc.

Nisam ti ja nikakav drug, svi ste vi ko onaj Pukvić iz Uskoplja... ZDS.

Mene samo interesuje ovi što su radili obdukciju ili nemaju pojma ili se je nešto smuvalo.

Narode DOBRO otvorite oči, uvijek smo im bilo ovce za šišanje. Koje su predizborno obećanje ikad političari ispunili. Ovo je maslo HDZ i njegovih ljudi od početka do kraja. Dakle od početka do kraja, zapamtite!

Da nije možda Lana trebala postat predsjednik adezea ili šta hoćeš reci...

100% se sama ubila jerbo da je to netko drugi napravio to bi forenzicarski tim iz ljuboskog vec odavno otkrio naravo uz pomoc forenzicara iz sirokog,gruda i posusja

Kad se god riješi slučaj treba čestitati e sad kome možda novom ministru

Slučaj će biti rješen kada ministar David uhapsi tužitelja Čuljka i Aničića, koji su naredili micanje tijela pokojne , prije završetka stručnoga očevida. Odgovornost postoji, krivci se znaju. Odavanje tajni iz istrage od tužitelja Aničića dodatno potvrđuje navode o umišljaju prikrivanja, zataškavanja i utjecaja na provođenje istrage, tj. pronalaska ubojice.Zbog mogućnostu utjecaja na svjedoke, zakonito je odrediti istražni zatvor tužiteljima. Kako ovo nije prvi predmet gdje su zabrljali, a tužitelji se voze u bjesnim BMW ima, znači da su korumpirani.

Ma sta se ima rjesavat vise?Njima da se rjesavalo rjesili bi to oni odma...ovako sve sumnje padaju na nekog tatinog sincica ciji tatica ima JAKE VEZE u policiji...kakvo samoubojstvo?pocupala travu?sama se zadavila?portal poceo gluposti pisat

Prije par godina se covjek bacio s onoga mosta samoubojstvo kazu,tijelo je bilo neprepoznatljivo ako se stvarno bacila na tom mostu ima kamera od autocesta fbih koja se moze pregledati i vidjeti da li je uopce bila gore,a da bi dosla na most mora prec zicanu ogradu visine 1.70 nadalje,što je za zensko problem.....
Broj 2 klasično ubojstvo jer da se bacila s mosta vidilo bi se na kameram autoceste znači da se sve radi u pokusaju zataskavanja,napravila selfi s mosta zasto nema onda slika tog selfija? I da su je kamere autocesta zabiljezile na autoputu odmah se zove zastitarska sluzba koja vas udaljava sa autoputa jer par stranaca je tako islo pjeske kroz autoput odmah au dosli zastitari i policija....
Znaci teske lazi ...

Jest možda tako kod vas u izbjeglištvu u Švedskoj, a kod nas te cestarske službe ne funkcioniraju. Dođeš baciš se što te Mama tjera u Sarajevo a ti Voliš Zapadnu Hercegovinu... Logično.

Ima smisla samo ovo o samoubistvu.

Jedino to nema smisla, šta misliš da se njoj možda nešto nije dogodilo.

U Hrvatskoj su sve afere otkrili novinari što bi u nas bilo bolje

Čuj tijelo bi bilo neprepoznatljivo? Mobitel bi se raspao? O čemu vi? Pa je li prošle godine čovjek pijan skočio sa mosta kod Šibenika s visine od oko 70 metara s mobitelom u džepu, i ne samo da se nije raspao nego je i doplivao sam do obale i na kraju još osušio mobitel i isti je opet radio... e jeste biseri.

Ma kako da ne, taj je u kolicima i nije imao mobitel uza se.... spasilo ga je samo upravo to sto je bio pijan i možda još na nečem boljem uz to, tako da jednostavno nije imao vremena da pogine jer mu je bilo pravo dobro. Bog čuva djecu i pijance, stara narodna koju i ptice na grani znaju.

Hehehehe, to znaju i vrabac u ruci kao i golub na grani.

Lana Bijedić ipak izvršila samoubojstvo?!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari