U Ljubuškom otkriven "Spomenik majci"

ljubuski.info

U središtu Ljubuškog, na trgu ispred zgrade Gradske Uprave danas je svečano otkriven "Spomenik majci".

Spomenik je otkrio dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, a blagoslovio ga je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

Svečanost otkrivanja spomenika započela je točno u podne zvonjavom zvona s crkve sv. Kate u Ljubuškom, a nakon što su zvona pozdravila sve majke kojima je posvećen ovaj spomenik, nazočnima se obratio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.
Hvala vam što ste i u ovim lijepim trenucima s nama. U trenucima sjećanja, zahvalnosti ponosa i radosti. U trenucima emocija pri spomenu majke kao izvora života, one životne zvijezde vodilje koju krasi posvećenost dobru, posvećenost svojoj obitelji, posvećenost svojoj vjeri, svojoj katoličkoj crkvi… Još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi nabrajati spominjući majku, još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi iščitati promatrajući ovaj prekrasni spomenik, rekao je Barbarić.

Nakon gradonačelnika obratio se Tomislav Dugandžić, predsjednik Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća koja je inicirala postavljanje ovog spomen obilježja.
Ovo je spomenik u čast 758 zaboravljenih heroina našeg vremena. Ideja podizanja spomenika u čast udovicama Drugog svjetskog rata i poraća potekla je od Ante Milasa koji je imao samo dvije godine kada mu je otac poginuo 1945. godine. Većinu života Ante je svjedočio životnim teškoćama i nedaćama s kojima se susretala njegova majka i još 750 istinskih heroina ljubuškog kraja, objasnio je Dugandžić.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar je govorio o simbolici spomenika.
Svi ste, vjerujem, već čuli onu potresnu priču o prvom razredu post-ratnih prvašića u kojem nitko od njih četrdeset i dvoje nije imao oca. Postoji još mnogo takvih i sličnih priča, ne samo u našem Ljubuškom, nego u cijelog Hercegovini i cijeloj Herceg-Bosni, rekao je Vukoja.

On je dodao kako majke te djece u većini slučajeva nikad nisu saznale što se dogodilo s njihovim muževima.
Mnoge od njih su čekale i nadale se do kraja života, pritom su radile mukotrpno iz dana u dan, na polju i u kući, zadnje su lijegale i prve ustajale. Odgajale su i školovale djecu, učile ih moliti, opraštati i voljeti, ljubavlju su se borile protiv mržnje, rekao je Vukoja.

Osvrnuo se Vukoja i na umjetničku vrijednost spomenika.
U cjelokupnom opusu Stjepana Skoke dva djela zaslužuju posebnu pažnju. Prvo je Domagojeva lađa u Vidu, monumentalno remek- djelo u kojem se prožimaju elementarne iskonske snage i aristokratska otmjenost, djelo čijem je otvorenju nazočio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, drugo djelo je ovaj spomenik. Prvo djelo je simbol snage i odlučnosti, drugo mudrosti i profinjenosti, rekao je, između ostalog, Vukoja.

Nazočnima se obratio i autor spomenika Stjepan Skoko koji se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt.
Ovo je spomenik našim majkama, ovo je spomenik svim majkama u svijetu koju su doživjele i doživljavaju sličnu sudbinu i tragedije u životu, rekao je Skoko.

Svečanost otvaranja uveličao je i prvak HNK Mostar Robert Pehar koji je interpretirao pjesmu "Doći će vrijeme blagog naroda" autora Veselka Koromana, kao i Frama Humac te klapa Benedictus.

Događaju su nazočili brojni Ljubušaci, potomci ljubuških udovica iz Drugog svjetskog rata, također i predstavnici gradskih i županijskih tijela vlasti te brojni drugi uzvanici. Među prisutnima bila je i Ivanka Pavlović rođena Keža.
Najmlađe dijete na ovoj skulpturi sam ja. 1945. bilo mi je nešto više od godine dana, mati je došla ovdje u Ljubuški s ocem koji je prije bio policajac u Sarajevu da se prijavi u svoj kotar. Otac je tada završio u pritvoru, pa u Mostaru. Nestao je, a mati je ostala u djedovoj kući i nastavila je živjeti, život nam je bio zemlja, kuća i crkva, opisala je Pavlović.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Ovo je spomenik ubijenima i potomcima koje su ubili komunistički krvoloci i u inst njihovim potomcima koji reže ko krvoloćni psi u svojoj nečisti kroz ovaj portal

Tata ti je bio u Kumrovcu nije ti nikad pričao tako si i ti završio u Ševe

Ovi komunisti nikako da shvate da se fašistička i njihova ideologija ali baš ni u čemu ne razlikuju.I Staljin i Tito su isto ko i Hitler progonili Židove samo zato što su bili bogati.

PARTIZANI, PARTIZANI

jesu jesu krvnici s bili
i 'rvacki narod su pobili
isti sada dižu spomenike
sve odreda bivše UDBE dike.

samo sada za veliku lovu
uživaju i u blagoslovu
blagoslovu od fra podanika
nastavlja se kalvarija svakolika.

zato pobro grijota je šutit
taman da ćeš i pratre naljutit
otišli su od naroda svoga
pa se drže skuta UDBAŠKOGA.

tu se drže tamo lova kapi
uzjahali na UDBAŠKE sapi.
oj partijo taman te nestalo
kroz HDZ što vas je ostalo.

U trenutku kada omraženi Komšić posjećuje našeg papu Čović u Ljubuškom otkriva spomenik.Pravi državnik u pravo vrijeme.Čovićevi mediji su tu činjenicu prešutiti.Došla neka čudna vrimena.

To “ima boga,doci ce njima sud” je jedino sto ih drzi na zivotu...vidis da je za pare i bog uz njihovo desno rame a da je taj fratar izuzetak bi drzalo vode da ga je do sada neko od veci bogova malo okreno prema stadu i puka po prstima,ali i njih boli neka stvar,dok god sidite kuci,sutite prikrizenih ruku i cekate na boga da se obracunava sa zemaljskim bicima.tapajte lemuzinu redovno i postite petkom dok ne umrete jer je tada tako i tako kasno i nemozete nista,ali po bozjem naredenju ste na svoju djecu i unuke naravno prenijeli kako triba i sta se smi i nesmi dok vam Barba i ekipa i na avliju rampu udare...dobro je isus reka “moje stado”...ble ble ble

Koliko komentara,koliko pisaca mislilaca a nista neznaju,garantiram da je bar 70% komentatora ili neko njihov i iz njihove kuce povezan sa bivsom komunistickom partijom a sad sve hrvatine.Neka si Nevenko pozvao Čovića i neka ste otkrili spomenik a ove sto laju ko j...be.

Nevenko je uništio Ljubuški jer ne otvara tvornice i zapošljava radnike nego krade tuđe ideje pokušava da ode kao zapaženi gradonačelnik u povijest.Narod možda zaboravlja netko će pamtiti kako na Zvirovićima nije od danas uspio dovesti niti jedno poduzeće iz hrvatkse ili Njemačke da se bavi proizvdnjom.Zjapi sasblasno i prazno industrijska zona.Srzšio vinograde i plantažu,Duvanjsku prepustio narkomanima itd.itd.Čović dovodi u Široki Podravku dok Barbarićev dušu dano podneblje za poljoprivredu moraće preko ovakvog puta do Mostara koji je više kaldrma voziti povrće na otkup.Ako se u međuvremenu više itko bude bavio poljoprivredom.Kao komunista pravi parade prikrivajući ekonomsku propast Ljubuškog.Priča o turistima i poljoprivrednom kraju ne pije vodu jer Ljubuški je sablasno prazan,njive su neuzorane i neobrađene.Nigdje turista na vidiku.Nek ode malo u Makarsku da vidi šta je turizam.Dijaspora ljeti nisu turisti nego izbjeglice iz rodnog kraja koji dođu malo na ljeto da vide svoje i okupaju se na moru.Ako je nešto drugačije volio bih demant.

300 000turista na Kravici,Smoljan a i druge poljo apoteke rade punom parom,priko11000 000 km proračun grada(zadnjih godina suficit),grad u odnosu na čaršije liči nečem,u zadnjih 10g napravljeno i prodano stotine stanova,građevinske firme i drugi majstori imaju pune ruke posla,trenutno se počinje sa sadnjom mladog krumpira a na proljeće će i ostala poljoprivreda jer ko je naučio raditi on ne čeka sadake i oćeš li još

Gero ipak si zvijezda

Crknite od muke komunistički krvoloci ovo je pibjeda ljubavi vjernosti snage vjere

čović ti je komunista i otvara spomen obilježje onima koje njegovi smakoše pa evo:

Dragan Covic prijeratni je visokopozicionirani partijski dužnosnik SOKO-la u Mostaru, a u tu je firmu doveden kao provjereni i odani kadar bivšeg i danas kroz njegov HDZ istkanog – Saveza Komunističke Partije Jugoslavije. Dragan Covic se posebno iskazao početkom 90-tih godina, kada je sa svojim kumom Miroslavom Coricem i njihovom jugoslavenskom bratijom, osnovao komunističku stranku UJDI u Mostaru. Dragan Covic se posebno iskazao i u kamenovanju autobusa koji su ispred stranke HDZ-a išli na skupove u Ramu i sarajevsku Skenderiju, kada su postavljani temelji današnjeg HDZ-a (hvala Bogu, ima više svjedoka tih događaja koji su spremni potvrditi sve navode). Naime, UJDI-jevi omladinci predvođeni Draganom Čovićemi Miroslavom Coricem su kamenjem razbijali autobuse kojima su kroz Mostar prolazili članovi HDZ-a. Mahali su njih dvojica malim jugoslovenskim zastavama, te vikali “Jeb… vam majku ustašku, idite u Široki i Ljubuški i propagirajte vaš HDZ, Mostar je bio i ostat će jugoslovenski”! Međutim, ubrzo je HDZ ojačao i postao glavna politička i moralna snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini, a Čovićev i Ćorićev UJDI je propao, pa je jadni Miroslav Ćorić iz straha od odmazde, spakirao kofere i pobjegao kao dezerter u Austriju, gdje se dobro skrasio i nekoliko godina radio kao konobar. Kad su ga pitali zašto bježi, on je rekao: “Ovo nije moja borba, ovo su ustaške ideje, ja ću se vratiti kada se ponovno moji komunisti vrate”! I gle čuda, Ćorić se nakon tri godine konobarenja u Austriji vratio u Mostar i upravo je prema svom očekivanju, zatekao svoje komuniste na vlasti:svog kuma Dragan Čović, Vlado Čuljak, Jadranko Prlić, Miroslav Rupčić i svi ostali redom. Tada se Titov pionir Miroslav Ćorić odmah upisao u HDZ i uz pomoć svojih bivših partijskih kolega ušao u novi Komunistički-savez. Dragan Čović-zadnji predsjednik UJDI-a do polovice 1992.godine,

Životopis za čistu desetku

Bravo za zivotopis,jos nadodati da mu je maticno pismo bila cirilica.

a jeste pocastili majku, nema nista, stavilo je na prometni otok u raskrizju.
ne znam je li gore prosla gospe iz kruznog toka.

Fin spomenik .Može li nova fontana u parku.Pozdrav

Pa šta je ovo baš, nemaš gdje ni deterdžent ubacit...hitno novu fontanu bilo gdje!

Ok spomenik, pa zar nije neko od potomaka trebao otkriti?
Odakle Čović?
Čija je to ideja, jel Tomislava Dugandžića?
Ne vidi se nikakva poveznica između spomenika i Čovića

Ovo je ljudi ocaj gubitnika …
Dali se dalje moze potonuti od ovoga …
Zasto su iskoristili svetu ideju i umjetnika ...
Zasto ovaj spomenik mora biti toliko ponizen …
Zasto je napacenim majkama oduzeto dostojanstvo …

"zar sumnjate u svoju djecu - mislite da ne pamte" ….

U Ljubuškom otkriven "Spomenik majci"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari