SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti

ljubuski.info

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak Milorada Dodika i Dragana Čovića u svojstvu predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH. Razgovarali su o zajedničkom djelovanju, prije svega kroz prijedloge Izbornog zakona i zakona kojim bi se iz Ustavnog suda BiH izbacile strani suci.

Dodik je nakon ovog sastanka rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od točaka razgovora bila i Izborni zakon.
Konstitutivni narodi moraju da budu legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminisati strane sudija iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH, poručio je Dodik.

Naše prijatelje sam upoznao sa odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe, kazao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju - međunarodna zajednica je najveći krivac što se BiH nalazi u poziciji u kojoj se nalazi.
Zbog međunarodnog faktora, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar - onda su za prava naroda, a u BiH - za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca - doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju da dobiju šansu, ne intervencionizmom međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da smatra kako su politički stavovi HDZ-a i SNSD-a korektni, te da je međunarodna zajednica svojim rješenjima krpila neke stvari koje su kasnije pravile probleme.
Mi tražimo da ove partije traže novi dogovor u BiH sa partnerima treće strane, bez uplitanja međunarodne zajednice. To je način na koji možemo dalje. Ovo što radimo nije usmjereno protiv bošnjačkog naroda. Interes bošnjačkog naroda bi bio da priviju Srbe i Hrvate za BiH, a ne da nametanjem rješenja napravi nezadovoljnim Srbe i Hrvate. Bošnjaci su kao što vole da kažu najveći narod. Naravno da su to izmislili da su u većini. Kao takvi bi morali da vode računa o tome kakav je položaj Hrvata i Srba, rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da je opozicija više učestvovala u kreiranju odluke nego vlast kada je u pitanju posljednja odluka u vezi sa Ustavnim sudom.
Opozicija je bukvalno kreirala ovaj stav, imali smo širi pristup, ali su iz opozicije rekli da su spremni da se s nama okupe oko Ustavnog suda. Ovo je rješenje više njihovo, nego naše, rekao je.

Nemojte vi kreirati priču kako mi pravimo odluke, nije bilo riječi protiv ijednog Bošnjaka ili bošnjačke politike ovdje. Nemojte mi upadati u riječ. Danas su razgovarali gospodin Špirić i Čović s Izetbegovićem u okviru svojih kapaciteta, rekao je Dodik odgovarajući na novinarska pitanja.

Odgovorio sam vam da postoji dijalog, da gospodin Čović kontinuirano razgovara sa SDA, da smo i mi imali sastanke o tome, da se vode razgovori sa SDA. Ovo je bio naš sastanak u okviru rukovodstva, ako SDA misli da treba prisustvovati ja se slažem, rekao je.

Sad smo formirali vlast da izbacimo sudije. Sad smo u vlasti i sad smo tu i sad ćemo izbaciti sudije i nećete ništa imati dok se ne izbace sudije. Smijali se vi tome ili ne, poruka je Milorada Dodika.

Njegova poruka je da BiH mora odlučiti u kom pravcu će da ide, te da SNSD i HDZ imaju spremnosti za dijalog - ali ako se nastavi aktualna praksa, onda tako neće moći.
Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće, poručio je nakon današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom, Dragan Čović.

Istakao je kako smatra da u budućnosti slijedi više sastanaka kao današnji.
Mislim da će ovakvih sastanaka biti češće u vremenu ispred nas. Htio sam se upoznati s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je u zadnjih godinu i po dana udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam upoznao Dodika o onome što radimo kako bismo riješili pitanje izbornog zakonodavstva, kako organizirati izbore u Mostaru, kazao je i dodao:

Uglavnom oko tih stvari imamo suglas i imali smo ga dosad. Idući tjedan ću s Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo da li ta partnerstva daju rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati.

Dragan Čović je istakao da je za njega osnova svakog odlučivanja u "ustavu, Dejtonu i legitimnosti".
Kriza je nagrizla neke druge pore, bit će najvjerovatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije šta mislim o procesima u kojima učestvuju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako tko hoće.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je kako je HDZ BiH zajedno sa SNSD-om prije nekoliko godina govorio kako treba riješiti pitanje Izbornog zakona.
HDZ ja mislim zajedno sa SNSD-om je prije 4-5 godina rekao da ćemo uspostaviti tim stručnjaka koji će načiniti zakon koji definiše rad Ustavnog suda. Mislim da je to jedno od pitanja koje je davno trebalo riješiti. Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva izabrana bošnjačkim glasovima? Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene je ključna legitimnost i konsenzus, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH, poručio je Dragan Čović.

Glas naroda

Pa sta bi trebali da prekinu komunikaciju pustiti Bakira da im bira predstavke u vlasti na svim nivoima

Gospodo dolazi vrijeme ćorke !!!!!!!!!!!

Zapitajte se zašto ovo rade ova dvojica? Približavanjem Evropi moraju se provesti reforme borba protiv korupcije vladavina prava itd itd.Najjednostavnije rečeno njima nikako ali nikako ne gine zatvor i oni to znaju.Koliko miliona su pokrali saznat će se sigurno .Samo pogledajte na svim portalima njihova lica nema osmijeha.Zapitajte se kako je Hrvatima iz Posavine gledati ovu dvojicu ." 200 000 Hrvata iz Posavine protjerano i neće se vratiti nikada.KOLIKO HRVATA ŽIVI U ZHŽ I ŽHN? ZNA LI ITKO??

imace osta ziviti covic u rusiji prodo je aluminiski kombinat u istopljenom zeljezu rusima nekoliko stotina hiljada tona a vi katulici i veliki patrijoti glodte drzalicu u ljubuskom to su srpskohrvaski presudeni zlocinci pa jos traze povecanje penzija i borackije od drzave protiv koje su ratovali

Hrvat sam iz Ljubuškog i protiv sam da strani suci idu. Čoviću odlazi! Pravi kaos sa Srbima i protiv je biskupa Komadiće.
Ovo je nož u leđa Hrvatima u Posavini.

Ti si Rvatina kHOSovac, vojnik generala ABIH pok. Blaža Kraljevića.

Jugosloven i četnik na slici,kao i svi ostali koji su za podjelu BiH tj. veliku srbiju

BiH će biti normalna europska država kada nas prestanu zastupati ratni profiteri,tranzicijski pljačkaši i novopečeni milioneri,džepova punih narodnih para. Do tada se slobodno busajte u srpskohrvatskabošnjačka prsa. I umrite gladni,čekajući da vam dje pošalju koji euro iz inostranstva!

BiH kao normalnu drzavu bih ja volio bar koliko i ti, ni jedan od trojice vodja naroda u BiH mi nije simpatican i volio bih da odgovaraju za sve sto su krivo uradili i ne samo oni nego. A sto se tice trenutne situacije trebaju se postovati sve odluke suda a ne samo one koje idu u korist drzave jer nista ova dvojica nisu bolja ni gora od npr Bakira. Spominjem njih trojicu mada je ova drzava puna ovakvih na svim nivoima vlasti

"Vođe tri naroda" ne biraju se po simpatičnosti nije ovo izbor za miss universe

BiH će bit normalna država kad se drugima ne bude birao njihov predstavnik.A to će ti bit na sveto nigdarjevo.

Pa kad ne znamo sami sebi odabrat i treba nam tako.Vidi se kako smo birali zadnjih 25 godina

Puni love imaju vlast hoće kaos

Najveća dva kriminalca u Evropi

BiH više ne postoji ona je podjeljena 1995 god.To je država koja nema ništa i u kojoj ništa ne funkcionira.

Hrvati i Bošnjaci su bili saveznici protiv velikosrpskog agresora 1941.-1945. i 1991.,1992.,1994 i 1995.
BiH će biti normalna europska država kada nestane Republike Srpske,njihovog saveznika HDZa i SDA kriminalaca

Nije niko lud više. Pa valjda je I ptici na grani jasno koje vrijednosti rijeke Boban I Karadžić, pardon
Čovič I Dodik.
Ali ne ide to lako ni onda a niti sada.
Jer Bosna i Hercegovina je postajala kao drzava I prije njih, I sada z vrijeme njih a postojaće I poslje njih.
A njima dvojici za razliku od BiH ne predvidjam bas blisku svijetu buducnost.

Brat uz brata,narod ovca daj mu malo kukuruza i dobro je,što domoljubi gnoje zemlju ništa, oni gnoje svoj džep ouerima,manipuliraju narodom jer još prolazi falš osoblje,vjeruj mi da zasmrdi iz kompjutora jer neznam što je.

Ljudi moji trebate Srbe razumijeti Ostali bez Jugoslavije ostalu bez Krajine ostali bez Kosova ostali bez Crne Gore ostali bez metra mora Vojvodina visi u zraku nek se još ostane bez Republike Srpske a svakim danom se ide u tom smijeru zato svaka čast HDZu i Draganu Čoviću što imaju razumjevanje prema toj problematici zato moramo sve zaboraviti što je bilo lošeg izmedju Hrvata i Srba i zajedno praviti novu budućnost.

Pa vrati im onda sao krajinu

Ovo je BiH eto im pašaluk u Srbiji ovdje nemaju što tražiti.

Vrati Hrvate u Posavinu i republiku šumsku,vrati sve pobijene nakon dogovora bobana i karadžića pa onda zaboravljaj.Od kad postoji projekt velike srbije na ovim prostorima nema mira niti će ga bit sve dok svi koji to podržavaju ne budu živili u šumadiji je-ba vas ilija grašanin i načertanije i svi Hrvatski [ * neprimjereno * ]ci koji su šurovali s njima.Što pod Titom nisu uspjeli sa hadezeom su uspjeli ali to nije kraj

Pročitajte komentare u Hrvatskoj ovo je sve posljedica nakaradne politike adzeja a biće još gore

Covic je za Hrvate Korona virus

Dobro ti ga se bojite a vi bi nešto "a la Komšić"

Jesi li i ti cetnikusa?

Ova država se trebala podijeliti 95 god.i danas o ovakim glupostima nitko ne bi niti govorio jer kada Jugoslovenski projekt nije uspio kako će onda ovaj jad od države uspijeti.Nama Hrvarima ovdje je jedino Tuđman kriv što je potpisao nešto najlošije za nas a ovo što se poslije događalo sve su to posljedice te njegive loše odluke..

A šta je to loše za nas i šta je to on drugo mogao učiniti?

Ne mogu se načuditi Hrvatima dole kako biraju velikosrbina koji radi protiv njih. Čudna su vremena doša

Činjenica ne da smo mi Hrvati manjina u ovoj nakaradnoj tvorevini treba balansirat između agresivnog islama i srpskog pravoslavnog ektremizma - osloniti se jedino na maticu domovinu!

SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari