Nasilje nad ženama smatra se gotovo normalnim

ljubuski.info

Na javnoj tribini po nazivom "Nasilje: izraz nemoći", koja je održana u sklopu kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Jedna milijarda ustaje" istaknuto je, uz ostalo, kako su različite vrste nasilja nad ženama prisutne u svim sferama života, a najviše u obitelji.

Imamo taj tradicionalni problem gdje je to smatrano gotovo normalnim, problem da ne postoji neko sustavno osvješćivanje kako žena, tako i muškaraca o tome kako su takve vrste ponašanja problematične - rekla je na javnoj tribini u četvrtak u Mostaru književnica Senka Marić.

Mišljenja je da je nasilje nad ženama više izraženo nego što se govori u javnosti.

S pozicije književnosti istaknula je koliko i što književnost može konkretno uraditi po pitanju nasilja nad ženama.
Svi smo odgovorni za sebe, trebamo raditi na sebi, te pronalaziti nove modele ponašanja, inforimirati se kako o ovome tako i o drugim problemima - poručila je književnica.

Članica udruge "Žena BiH" Mostar Arnela Buzaljko posjetila je da o ovoj temi treba govoriti puno više i to svakoga dana, a ne samo prigodno.
Nasilje nad ženama iznimno je važna tema o kojoj bi se trebalo razgovarati svakoga dana u godini, jer mi "napredujemo" u odnosu na svijet kad su statistike o nasilju u pitanju. Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja - ukazala je Buzaljko.

Dodala je kako je poražavajuća i činjenica da se veliki broj žrtava nasilja vraća nasilnicima, jer su ekonomski ovisne od njih.

Riječ je o najmasovnijoj svjetskoj akciji protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama koja se u Mostaru organizira devetu godinu za redom, a u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara, Podružnice Psihologa Hercegovina i Udruge Žena BiH.

Glas naroda

Da kod nas kad vide da mlate zenu uzmu mob i smimanju.

Kod tebe mozda ali kod NAS ne

Vazno je da su one spomenile tradicijonalni odgoj i da su ga deklarirale ko krivca bez obzira sto je nasilje prema zenama prisutnu u svim tradicionalnim ili ne uredjenjima.Nasilnika ,muski ili zenski ,je bilo i bice ali se triba radit na tome da se prevencijom pokusa smanjit broj.Sto se tice nasilja ono ima raznovrsne korijene i uzroke ali su posljedice uvjek katastrofalne narocito za dijecu.Odgojen sam u tradicijonalnom okruzenju i nikad u zivotu nisam cujo da se opravdava,potice ili velica nasilje nad bilo kim a kamo li nad zenama.

Ima i zena da bog sacuva

Nasilja nad ženama ima najviše zato što se nasiljem naziva samo fizičko nasilje.Šta je s psihičkim perfidnim nasiljem i dugogodišnjim kvocanjem u glavu? Ne kažem sad da je to opravdan razlog za nasilje nad ženama nego da i to treba uzeti u obzir.

Gost - 14. veljače 2020. 19:00:41- da nasilje je zlo bilo fizičko ili psihičko i treba preventivno raditi na tome da se iskorijeni. Već u školskoj dobi učiti kako se konstruktivno rješavaju konflikti, što znači poštovanje i samopoštovanje. Učiti da se uvažavaju osobne granice i granice drugih, tolerancija i naravno realna procjena osobnih snaga i sposobnosti- ljudi su često nasilni verbalno i fizički jer se osjećaju nemoćnim ili poniženim, nerazumljenim i sl.a ne jer su i žele biti zli. Većinom kada žive život koji ne žele ili nisu dorasli opterećenjima. Znači tematizirati problem i raditi preventivno bez osudjivanja

Nasilje nad ženama smatra se gotovo normalnim
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari