Braniteljsku reviziju čeka još samo 500 predmeta

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je i po skraćenom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Te su izmjene i dopune učinjene jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.
Ostalo je još svega 500 predmeta da pregledamo do kraja godine u prvoj fazi revizije od 142.500 tisuće predmeta koliko smo pregledali. Na Institutu je također jedan broj ratnih vojnih invalida koji će biti pregledan iduće godine i mislimo da taj proces revizije na neki način privedemo kraju, imajući u vidu da je naša obveza da i sve ove mirovine koje ostvaruju branitelji po zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju imamo obvezu revidirati, izjavio je federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević na konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, s obzirom da Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju traje i trajat će još barem 20 godina izmjenama Zakona uređeno je da buduće kontrolu rješenja o Zakonu o prijevremenom umirovljenju obavljaju redovite inspekcije u federalnom Ministarstvu za braniteljska pitanja, u MIO-u i Ministarstvu rada i socijalne politike.
Zbog toga je i predložena izmjena i dopuna ovog zakona kako bi iz tog zakona izbrisali obvezu da timovi za kontrolu to rade, kazao je ministar Bukvarević.

Vlada je na sjednici utvrdila i koeficijente i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, a po riječima ministra Bukvarevića dostignuti obim prava za braniteljsko-invalidsku zaštitu neće se umanjivati, odnosno isplatni koeficijent je na razini za 2018. godinu.
Vlada je danas po prvi put u skladu sa Zakonom o demobiliziranim braniteljima utvrdila i isplatni koeficijent jedan (1.00) za demobilizirane branitelje, što je za ovu godinu zakonom predviđenih 5 maraka po mjesecu, kazao je i dodao kako je do sada predano oko 14.500 zahtjeva za egzistencijalnu novčanu naknadu.

Izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata odnose se na član 23. Zakona koji propisuje da korištenje prava iz člana 3. ovog zakona podliježe reviziji u skladu s odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, dok će prava iz člana 4. Zakona biti predmet redovne kontrole u skladu sa članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Izmjene i dopune su potrebne jer proces revizije po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite ne bi mogao biti okončan zbog stalnog uvođenja novih korisnika u pravo.

Kako je obrazloženo, Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite propisano je da reviziji po ovom zakonu podliježu i korisnici prava na povoljnije umirovljenje, a čiju kontrolu u skladu sa članom 6. ovog zakona obavljaju revizorski timovi za kontrolu, dok je članom 19. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata predviđeno da redovnu kontrolu ovih predmeta vrše mjerodavne inspekcije ministarstava, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Glas naroda

Ma i ne trebaju vam ti timovi kada ne priznate bolničke nalaze, ljudi u bolnici a vi ih skidate sa spiska, sramota. Čovjeku procjene invalidnosti za 3,5 minute što ga vide. Oni bi eto mrtvaca ustali. Sposobnija sa 60 god nego od 20.Sve je tu jasno. Kako nisu na reviziji što rata nisu vidili. Sramota!!!!

Covik iskocijo kroz prozor natraga susjed I u panici bizanija uganijo glezanj I staviloga na skrb 1992 godine prima I danas bijo na reviziji josmu povecalo procenat covik skace sa mista dva I pol metra.tadi bravariju tuce koje dobro slabiji od njeega iskoriscava maloljetnice u ratu nikako nije bija na teren nije otisa izblacijo gorivo iz strojeva u inzinjeriji eto toje invalid r a ta u posusju to svi znadu zaahher iz lipovica

Jelto oni.sta ganga. Celavi glavni za ilino brdo nebi reko daje ratovo

Jeli to onaj sto drva sovicka prodaje

Braniteljsku reviziju čeka još samo 500 predmeta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari