Ljubuški ima više službenih automobila nego švedska vlada

ljubuski.info

Najnoviji prijedlog Saše Magazinovića o označavanju službenih vozila u BiH naljepnicom ili na drugi odgovarajući način naišlo je na odobravanje velikog dijela javnosti u BiH.

Na ovaj način biti će spriječene brojne zloporabe ali i nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu institucija Bosne i Hercegovine. Čest je naime, slučaj da zaposlenici institucija koriste službena vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za obiteljske potrebe i sl. Nerijetko se događa i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila "kupuje naklonost" u okviru pojedinih institucija, stajalo je u obrazloženju Saše Magazinovića.

Nitko sa sigurnošću ne može reći točan broj službenih vozila koja koriste institucije vlasti u državne, entitetske, županijske i općinske svrhe, kao i rukovoditelji javnih poduzeća u BiH.

Jedina pouzdana evidencija o broju službenih automobila je ona BIRN-ova baza, koja sadrži podatke o voznim parkovima nekoliko stotina institucija i javnih poduzeća. Njihova baza službenih automobila zasnovana je na dokumentima o održavanju voznog parka koje institucije objavljuju na Portalu javnih nabavki. Ovi podaci redovito se osvježavaju.

Tako prema ovoj evidenciji, u BiH ima 3.548 službenih automobila, dok je prosječna cijena automobila korištenih u službene svrhe nešto malo niža od 25.000 EUR (preciznije 48.643 KM).

Najveći broj se odnosi na putnička vozila - 1.509 automobila ukupne vrijednosti od skoro 18,5 milijuna KM.

Prema BIRN-ovoj bazi podataka najskuplji automobil nabavljen je za tadašnjeg Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Vrijednost takvog auotmobila je 258 tisuća KM.

Drugi po vrijednosti je automobil Volkswagen Phaeton koje je nabavilo Glavno tajništvo Vijeća ministara. Vrijednost takvog automobila je 218.790 KM. Zatim slijede još tri automobila čija je vrijednost iznad 200.000 KM a radi se o Audijima A-8 (dva za Glavno tajništvo Vlade RS i jedan za Predsjedništvo BiH).

Službeni automobili postali su statusni simboli ovdašnjih vlastodržaca pa tako nikoga od Bh političara nije ni počešalo kada se Papa Franjo dovezao sa sarajevskog aerodroma u jeftinom Fordu, dok su oni oko njega letali u bijesnim limuzinama sa sve pripadajućim rotacijama.

Ja idem s audijem osam s aerodroma a papa ide u nekom tamo autu. Šta reći na to sve? To je poruka svima nama uistinu, izgovorio je tada hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Kako ironično.

Ni političari u Hrvatskoj nisu imuni na ove, za njih, slatke boljke. Dokaz za to je i najnovija afera s kupovinom Audija A6 trojici od petorice potpredsjednika Sabora. Objavljeno je kako u Vladi Hrvatske koju čini 20 ministarstva broj službenih automobila prelazi 4.000!

Slovenija na primjer, za štićene osobe na raspolaganju ima pet automobila, Danska za 20 ministarstava - 20 automobila.

Možda i najzanimljiviji odgovor stigao je iz Švedske.
Nemamo nijedan službeni automobil. Za prijevoz ministara odgovorna je švedska sigurnosna služba, naveli su Šveđani.

Pametnom dosta.

6yka.com

Glas naroda

Bilo ih ko bogova a doslo do boga ovo je mafija

"Možda i najzanimljiviji odgovor stigao je iz Švedske.
"Nemamo nijedan službeni automobil. Za prijevoz ministara odgovorna je švedska sigurnosna služba" , naveli su Šveđani."
A bogareti kolko službeni auta ima toja švecka bezbjedonosna služba ???

Jeeeee jeee Švedski tajni agenti voze privatna auta i bicikle

Olef Palme pokojni cak nije ima takve sluzbe

Dokaz da su Švedskoj problemi...

Provjerite potrošnju auta ja mislin da svako troši 25 litara na 100. Na papiru a u stvarnosti 6 litara.

I jos sto ih koriste 24 sata to je racunica kao da ih svaki od njih koristi po 2 u osmosatnom radnom vremenu. Al eto, sta ces . . .valjda je tako po protokolu

Sa lošim autom se ne može nigdje stići osobito kad pratiš konvoj od 80 natovaren ih šlepera iz FEAL u Moskvu rekao je jedan direktor kada su ga pitali koliko mu trči službeni Fiat 132

Vodaju ljubavnice u službenim

Švedska je svakako u qurcu vidite li koliko kasne zanami

Pljackaju narod i iseljavaju a [ * neprimjereno * ] se voza sluzbenim autim

Onoga dana kad se donese zakon da se s diplomom privatnih fakulteta ne može raditi u državnim institucijama i ukinuti auta i reprezentacije riješen je problem

A sta ces od njih kad se donese taj zakon. Onda moraju sebi kupit auto i odrzavat ga sipat gorivo, minjat ulje pa gume litne pa opet zimske a jada ljudi moji. To bi bio iznenadni udar na njih s kojim se ne bi znali nosit. Udar po dzepu je opasna stvar. Nek u priliku osjete moj i nas problem. Kazem u priliku jer je njegova placa 2,5 000 do 4 000 a moja i nasa 900 do 1200. Sitna razlika ali eto

Ima se meže se....

Državi bi bilo puno jeftinije da kupi benzince.

Vozicemo sta ocemo trosicemo koliko ocemo nemore nam niko nista crknite

o more more , mnogi su oplakali zbog arogancije a kamoli neće grabljani

Kad se g.u.b.a najede

Kad ugovaraju velike poslove ! Neće doć u krntijama! Kad parkiraju ,pred restorane !Neće doć u krntijama!Nisu bezi cicije! Ionako narod plaća!

Vozite vi vozite ali će jednoga dana prisušit.

I svaki mamlaz iz kradezea mazne na gorivu sebi još jedan auto.

Ovo covic saniea u HDZ.e bilo ih ko bogova

Cuj, papa skroman sto ide u Fiatu, a cijeli vatikan lezi na zlatu. U fiatu je samo zato sto je to talijansko vozilo

Nijedna mućka ne može bez ovog Rupčića iz Vareša

Ljubuški ima više službenih automobila nego švedska vlada
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari