Domaći poslodavci nude sve manje poslova

ljubuski.info

Tržište rada u Bosni i Hercegovini se u 2019. godini nije značajno promijenilo u pogledu zapošljavanja i modernizacije, ali su zabilježene velike promjene kada je u pitanju potražnja za bh. radnicima u inostranstvu.

Nemamo promjene koje bi išle u smjeru modernizacije tržišta rada gdje bi poslodavci mogli doći do kvalitetnih kandidata kojih na tržištu itekako ima. Međutim, sustav je takav da jedni druge ne pronalaze u pravom smislu te riječi, izjavila je Aida Zejčirović, direktorica portala BoljiPosao.com.

Najviše ponuda iz Njemačke

Prema podacima ove platforme, koja se bavi oglašavnjem slobodnih radnih mjesta, u 2019. godini je bilo otvoreno više od 10.000 pozicija za posao, što je povećanje u odnosu na godinu ranije, ali je smanjen broj domaćih poslodavaca koji nude zaposlenje.

Istovremeno je povećana potražnja iz inozemstva za radnom snagom u BiH. U tom kontekstu, navodi Zejčirović, u protekloj godini samo preko njihove platforme stiglo je više od 2.300 ponuda iz inozemstva i taj će se trend, prema svim parametrima, nastaviti i u ovoj godini.

Kako je kazala, uvjerljivo najviše ponuda za posao u protekloj godini stiglo je iz Njemačke, oko 800, zatim iz Hrvatske i Slovenije.
U posljednje vrijeme prisutan je trend odlaska zaposlenih ljudi i kompletnih obitelji, a ne samo nezaposlenih mladih. Najviše se traže radnici u medicinskoj struci, ugostiteljski radnici, IT struka je izuzetno tražena i svi zanati. Osobe koje imaju srednju strukovnu školu imaju veliku mogućnost da se zaposle van granica BiH, istaknula je Zejčirović.

Usporedivši stanje na tržištu rada u posljednjih 10 godina, Zejčirović navodi kako je došlo do određene modernizacije u smislu unapređenja e-kadrovanja, odnosno online povezivanja poslodavaca i posloprimaca. Također navodi da je u odnosu na 2009. godinu primjetan manji broj tvrtki, ali da one bitno uspješnije posluju.

Rasteretiti poslodavce

Prema posljednjim podacima državne Agencije za statistiku, stopa nezaposlenosti u BiH iznosi 15,7 posto i među najvišim je u regiji i šire. Kako bi se negativna slika na tržištu rada popravila, Zejčirović predlaže nekoliko rješenja.
Imamo apsurd na tržištu rada gdje je velik broj nezaposlenih, a s druge strane, poslodavci ne mogu pronaći kvalitetan kadar za svoju djelatnost. Pod hitno bi trebalo upisne politike u srednje škole i na fakultete dovesti na razinu gdje bi se slušalo stanje na tržištu rada i potrebe poslodavaca, ističe Zejčirović.

Kada je riječ o poslodavcima, smatra da je nužno da nadležne institucije poduzmu mjere kojim bi rasteretile gospodarstvo i poslodavce.
Poslodavac je jako opterećen i ne može zapošljavati veći broj radnika, zato što su obveze jako velike i poslodavci se guše u obvezama koje im nameće sustav u kojem živimo, kazala je.

Dodala je kako je nužno olakšati i registraciju poduzeća, čime bi se povećao broj gospodarskih subjekata a samim tim i broj zaposlenih.
Bitno je da se poslodavcu daju povlastice za zapošljavanje. Ovo što sad imamo su, po meni, incidenti. Raznorazne subvencije su na razini incidenta. Mi moramo napraviti sustav gdje će se svaki poslodavac koji zaposli ljude imati određene subvencije, pomoć od države i struktura vlasti, kazala je Zejčirović, navodeći kako svaki poslodavac mora imati motiv zapošljavati što više ljudi.

bljesak.info

Glas naroda

nestalo HDZ profiterima robova nisu oni posovodavci nego profiteri-odkud njima firme nego su obično ratni profiteri
nek svi propadnu njemačka i austrija rade fala bogu

Upravo sam dosao s posla smijena 12:30 sati 13€ po satu tako 5 dana u tjednu, Subotom 6:30 sati po 15€.

Blago tebi,pa sto nespavas jadan nebio

To ti može bit za kikirikija.

Super si,za ova dva tjedna si zaradio za stan,treći tjedan za režije i ratu za auto i četvrti za paštete i konzerve...danke deutschland...

...iiber lauf!

Hahahaha hahahaha nemoze ni za pastete pasteta je ekstra tko je moze priustiti

Subvencije za nezaposlene i jesu incidenti u pravom smislu rijeci, kao prvo kazu morate vi kao nezaposleni nac firmu koja bi vas zaposlila...Zasto se ja kao nezaposlena osoba ne bih prijavila, a onda da me spoje s firmom kokjoj taj kadar treba. To sve ide po liniji svako-svoga. Uzmu pare od drzave, rodijaku ide staz i placa, a isti se ni ne pojavljuje na poslu.

Jednako kao recimo i oni "pripravnici" u drzavnoj sluzbi, konkretno u HNŽ rekose da smijes ponijet nesto da citas jer nema posla ni dvaza sata dnevno za ove sto tu rade, a pogotovo ne za pripravnike kojim uredno lijeze placa i doprinosi na racun drugih radnika.

Ja san isto u njemačkoj radin regips plate 6,5 eura po kvadratu neto.Da se živit

Ja sam isto u Njemackoj,drzim ovlasteni BMW auto salon,po satu zaradim puno manje nego sto mogu potrosit
Salim se...
Pisem vam iz siriusa kao i ovi ostali "auslanderi"

Jasam u kuci I grijemse uz pec I sjedim nista neradim od 1991 godine imam mirovinu dvi iljdarke u bosni I uhr dvanest iljda kuna fala bogu dobro sta rec bog da I toje to

E pa blago ti se....čestitaka,

To pobro ti si preso igricu,ja mislim da ti se fotelja udubila do kine

Tu mirovinu iz HR ti mozes samo sanjati

Ja u njemačkoj dvi ipo žena iljedu i devesto dičiji četrsto.

Domaći poslodavci nude sve manje poslova
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari