Otkrivamo detalje "slučajno" otkrivenih podzemnih hodnika u Ljubuškom!

ljubuski.info

Prije dva dana objavili smo članak U Ljubuškom otkriveni do sada nepoznati podzemni hodnici.

Autora priloga Krešo Vujević je pojasnio kako su autori video zapisa "nepoznate" ljubuške špilje stupili u kontakt s njim:
Dečki nisu znali objasnit ono zrcaljenje kvarca u kamenu, a niti su željeli otkriti lokaciju snimanja. Njih je okupirala misao da se radi o nekom dragom kamenju prosutom po stijeni! Valjda su još nekoga kontaktirali, meni su poslali jedan video zapis koji me u zadnje dvije sekunde šokirao. Te zadnje dvije sekunde, dok su izvlačili sondu iz zemlje, iza njih se pojavilo jedno suho stablo po kojem sam otkrio lokaciju snimanja. Poručio sam im da hitno dođu na Humac i brežuljak svete Ružice kod onih stećaka gdje se nalazi onaj mali otvor kroz koji su uvlačili sondu, priča Krešo i nastavlja:

Sva sreća da su momci pokazali razumijevanje, kažu da nisu ni znali da je to cijelo područje pod zaštitom i našim stalnim nadzorom! Naime, o tom lokalitetu sam napisao prvi članak objavljen u Kršnom Zavičaju prije dvadeset godina pod nazivom "Kameni križ ili mač na Humcu". Zatim, prije 6 godina objavio sam članak na ovom portalu o istom lokalitetu: Kameni križ ili mač

Moji članci nisu oduševili službenu znanost, nisu htjeli ni čuti za moj stav, iz razloga što starost stećaka pomjeram u razdoblje Ilijade gdje ih Homer detaljno opisuje kako su građeni i koja im je namjena, još prije 28 stoljeća.
Ipak što se tiče lokaliteta nekropole stećaka na sv. Ružici nisam ostao usamljen. Ljubav prema tom lokalitetu davno sam prenio na današnjeg magistra arheologije Mirka Rašića, još dok je bio srednjoškolac u njemu sam prepoznao budućeg arheologa.
Tek sam prije dvije godine, otkrio svoju tajnu, Mirku i našem prijatelju Vinku, na istom mjestu, maskiranu malu rupu u zemlji koja upućuje na moguće podzemne prostorije.
Ubacivanje malog kamenčića kroz otvor, stvara određene zvučne skokove da bi zadnji skok kamena trajao nekoliko sekundi te bi se začuo tupi udar u nekom širem prostoru.
Ja sam na Mirka i Vinka prenio istu obvezu čuvanja tajne mogućih podzemnih hodnika.
Mirko je pokazao veliko zanimanje ali i brigu, jer bi trebalo osigurati poveća novčana sredstva za jedno ovako složeno arheološko istraživanje.
Evo to je istina, a valjda smo u našim čestim dolascima na taj lokalitet privukli pažnju nekolicine mladih zanesenjaka koji su nas odnekud promatrali kako ubacujemo kamenčiće kroz neku rupu koju nakon toga opet maskiramo.

Sva je sreća što smo na vrijeme stupili u kontakt sa njima, imali su namjeru samovoljno započeti kopanje i traženje ulaza, a to bi stvorilo nepopravljivu štetu za buduća službena istraživanja, kaže Vujević.

Glas naroda

Okanite se jama idite radite nesto kovam daje pare lo povi uljebi hdz

Gdje se na humcu nalaze steci

Pa ba u Berišu...

Da, na Humcu ima nekoliko stećaka i prelijepi veliki kameni križ. Prije par godina smo posjetili to mjesto

Sad ce Parkovi - HDZ BiH i p r a t r i i ovo preuzet pa naplacivati masne ulaznice ...

Ahahahahaha.. i havu koju udišemo naplacivat..

Ja uđem snedilje u jamu tražit dijamante.

Eto para Krešo ...

Mi se morao dogovorit koliko će bit ulaznica.Ako mene pitate ja bi reka 10 km šta vi mislite.

10 eura kakvih baraka

Otkrivamo detalje "slučajno" otkrivenih podzemnih hodnika u Ljubuškom!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari