Ne može dobar liječnik imati tri puta manju plaću od lošeg ministra

ljubuski.info

Liječnici iz Bosne i Hercegovine masovno napuštaju zemlju u potrazi za boljom poslom i zaradom, a dostupni podaci pokazuju kako u prosjeku svakoga dana u inozemstvo nepovratno odlazi barem po jedan od njih, govore podaci liječničke strukovne udruge.

Konkretni pokazatelji odnose se na Federaciju BiH, u kojoj je u Liječničku komoru učlanjeno 5500 liječnika svih profila.

Svaki liječnik koji kani nastaviti karijeru u inozemstvu mora od matične komore dobiti odgovarajuću potvrdu, tzv. good standing dokument kojim dokazuje povijest prakse što ju je obavljao u BiH.

Predsjednik Liječničke komore Federacije BiH Harun Drljević kazao je kako su, primjerice, u 2017. izdali 350 takvih potvrda s kojima su liječnici napustili zemlju.

Sljedeće godine izdali su 267 takvih potvrda, a smanjenje brojke objašnjavaju činjenicom da je tada stupio na snagu novi kolektivni ugovor koji je liječnicima osigurao nešto bolja primanja.

Prosječna plaća liječnika opće prakse u Federaciji BiH je oko 1.400 konvertibilnih maraka, dok liječnik specijalist može računati na startnu plaću od oko 1.900 KM. U Njemačkoj, primjerice, mogu računati na startnu plaću od oko 3.600 eura.
Ne može dobar liječnik imati tri puta manju plaću od lošeg ministra, kazao je Drljević dodajući kako uz loše plaće problem predstavlja i činjenica da nema ni sustava koji bi liječnicima omogućavao usavršavanje i napredovanje, a uz sve to trpe zbog preopterećenosti, mobinga i loših uvjeta u kojima rade.

Sve to dovodi do situacije u koji svake godine gotovo deset posto liječnika, uglavnom mlađe dobi, napušta zemlju. Koliko ih je točno nitko ne zna, jer osim onih koji ishode traženu "good standing" potvrdu odlaze i oni koji tek završe medicinske fakultete.
Odlazi najplemenitiji dio liječničkog tkiva, ljudi koji bi za deset, petnaest godina, kad sazriju i steknu kliničko iskustvo, trebali preuzeti zdravstveni sustav Federacije, kazao je Drljević upozoravajući kako je zbog toga prosječna starost liječnika tamo sada 58 godina.

Ovaj liječnik je, kao primjer alarmatnog stanja, naveo činjenicu da u bolnici u Zenici, u kojoj je zaposlen, sada operira samo jedan umjesto tri dana tjedno, jer tamo više nema anesteziologa koji bi s njim radili.
Svi su otišli u Njemačku, kaže Drljević.

Još gore posljedice tek slijede, upozoravaju u Liječničkoj komori BiH, podsjećajući kako je Njemačka od početka ove godine ukinula kvote za zapošljavanje državljana BiH pa se oni sada bez ograničenja mogu tamo zapošljavati.

Njima se nude mjesta koja ostavljaju upražnjenima njemački liječnici koji iz svoje zemlje odlaze u Skandinaviju, gdje im medicinske ustanove nude još povoljnije uvjete od onih koje imaju u matičnoj zemlji, a o kojima njihove kolege iz BiH mogu samo sanjati.

faktor.ba

Glas naroda

bez ministara se može,svakako ih je previše a bez liječnika ne može.Zato ukinuti desetke nepotrebnih ministarstava a najprije ministarstvo uhljebljenih poslova

najbolji dokaz je da kod nas hrvata najveća dala-bu može biti ministar
sve to triba ukinut i županije i ministarstva to su legla parazita kojim opet upravljaju paraziti nametnici

kako su počeli svako selo će imat ministarstva

Ćuli samo khod nhas Hrvata i nighdi vhiše.

Kada nam odu ljecnici unda ce HDZjovci kupovat diplome medicine i eto ti dotura...

ili jos jadnije od losig ZHZ Tuzitelja

Šta misle o tomu gospon Čović i Izedbegović.

Ko je kriv doktorima što godinama moraju učiti za 1400-1500 KM. Ako im se ne
sviđa nek otvore apoteku ko goran i marija ( bez ijedne godine fakulteta, i to zajedno).
Vi budale dežurajte, bez praznika i blagdana, trčite i trpite raznorazne neugode a oni broje lovu. Eto vam vaše pameti.

Kakvi 1400 imaju oni vise puno vise necemo se pravit englezi

Prije se doktori bili gospoda, koja se nisu mogla kupiti za 10-20 maraka ili marendu
od gorana mlinarevića, referenta ONO i DSZ SFRJ. Malo je pravih, doktora koji imaju
i znanje i bar malo dostojanstva. Žalosno je to, ali tako je.

Zato sad Mlinarevic oda po "elitnim" masazama i pevaIjkama i voda drugove "katolike" ima para krava i ne more pojis. Covik uziva voli mlađe ko i drugovi koje voda Cajo Duka i ostala Tuka. Zivila KPJ i bratstvo i jedinstvo...

Doktori bar imaju sreću da mogu naći posao pa makar i za neadekvatnu plaću.
A što će ostali završeni studenti/pravnici,ekonomisti,PR stručnjaci, profesori i
nastavnici? Posla nigdje, osim čistit sobe i kuće tranzicijskoj gospodi i fratrima
kuvati i prati.

Liječnici bez daljnjeg trebaju imati veće plaće od ministara i političara,,žalosno je da nemaju,,ali isto je žalosno vidit puno doktora u politici,umjesto da se usavršavaju,nadograđuju u svojoj branši,,oni se posukali tamo di im nije misto,,,doktori u ordinacije,,politolozi u politiku

Na ulicu što češće,štrajk svako malo da Europa vidi šta HDZ SDA itd radi u BiH,a onda će Europa pokupiti gotove dr.,sa iskustvom,a narod će svatit da u ovakvoj korumpiranoj državi nema života,Tolika je smrtnost,a uzrok je teška neizvjesnost za svaku plaću i mirovinu.Neizvjesnost će ubiti ovaj narod!!!

Ajme, ako ne rade privatno, sa plaćom teško da se isplati raditi
tako odgovoran posao.Ja im se divim.

Doktor sasvim sigurno nebi smio imat platu koja omalovažava njegovo zvanje .To posebno na našim balkanskim područjima gdje je se naviklo davat doktoru "da bolje pomogne".Kod nas u zdravstvu pored primanja doktora postoji i problem gdje stariji doktori drže monopol i mlađima ne omogućavaju normalnu naobrazbu i napredovanje.I tu je onda još rad privatno,protiv koga nemam ništa,samo ako se u društvenoj ustanovi izvršavaju obaveze i iste se ne koriste za servis privatnim praksama.Uglavnom mladi doktori odlaze zbog navedenih razloga.

Ne može dobar liječnik imati tri puta manju plaću od lošeg ministra
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari