Sva pamet je u krumpiru

ljubuski.info

Sva gospodarska filozofija u Ljubuškom je sadnja, gnjojidba, zalijevanje i iskop krumpira i ta filozofija, za koju su znala i domorodačka plemena u Americi, danas predstavljaju put u svijet gospodarstva grada Ljubuškog ili preciznije njegove poljoprivrede.

Sva znanost oko uzgoja krumpira se nalazi Šipovači, tu je središte organizacije proizvodnje, pripreme zemljišta, izbora sjemena, pravilne gnojidbe, zaštite od mraza, natapanja, iskopa, marketinga i na koncu prodaje na europskom tržištu.

Baška fakultet u Mostaru i instituti, najveći broj agronoma po glavi stanovnika u Ljubuškom je zalog sigurnosti kako nećemo ostati gladni. Niti najpametnijim krumpirašima nije jasno kud ovaj narod ode, kad će krumpira biti u izobilju. I Putin je kazao kako će Rusija kupiti samo višak, Ljubušacima će ipak ostaviti dovoljno za život. Rusija, s obzirom na prijateljske odnose s Hrvatima, se neće puno cjenjkati oko cijene, bit će široke ruke.

Glavni pregovarač oko prodaje u Rusiju i zapadnu Europu je Dubravko Vukojević, istaknuti član HDZ BiH Ljubuški temeljni ogranak Šipovača, koji je prošle godine ispratio konvoj tegljača za Vladivostok. O tom se uspjehu priča pred novu sadnju koja slijedi za 2 mjeseca i ulaže nade kako će Ljubuški, brendiran krumpirom, dobiti veću točku na europskoj karti.

Sve se može kad se hoće

Ovaj znanstveni i gospodarski uspjeh Dubravko Vukojević je pretočio u interesno politički. Evolucija njegovih sposobnosti je počela još u srednjoj školi kad je završio za bravara, potom je imao usavršavanje u uzgoju i plasmanu krumpira, da bi stranka upratila taj njegov uspon i odricanje, znanje i upornost, postavljanjem za savjetnika predsjedniku Skupštine ZHŽ Ivanu Jelčiću, prvom čovjeku zakonodavne vlasti.

E, sada, neka netko kaže kako krumpir nema dovoljno hranjivih sastojaka, ponižavajući ovo povrće u odnosu na rajčicu, papriku, bijeli luk... Brendirani krumpir donijeti financijsku stabilnost, smanjiti kriminal, povećati BDP županije i iseljavanje učiniti nerazumnim.

Povijest nas uči kako je uvoz krumpira u 18. i 19. stoljeću dao doprinos u povećanju broja stanovnika u Europi za četvrtinu. Nisu naši stručnjaci repa bez korijena.

Tužno je koliko nam je samo vremena trebalo za spoznaju kako je sva pamet i sva nada u krumpiru.

T.B.

Glas naroda

Dobro ti me nasmija ručak gdje god želiš krompir za prilog

Dubravko Vukojeviću ako je ovo istina ne izlazi napolje ovo je dno dna...

To jedan seljak ima u Bavarskoj sto citava opcina Ljubuski iskopa kronpira

kuda je prošao taj konvoj za vladivostok hahahaha znaju li ga i na karti pronaći

Članak,za Nobela.još kad otkriju Čips,nema nam kraja.

Buco je moj školski, garantiram da nije pročita niti jednu lektiru, protiv njega ko čovika nemam ništa, ali funkcija savjetnika u županiji i njegov intelekt su ne spojivi.

Još ko ovom treba dodat da sve događaje u šipovači prati Šipovača portal koji seže sve do mosta na Mladima a ovi u HDZu su ga prekrstili u Trebižat radi promjene da nije isto.Netriba govorit da je Šipovača portal uveri[ * neprimjereno * ] Ćuranova radija kojim ravna nna koncu mislim na kanavu Barbarin!U Šipovači se jede krompir tri puta na dan pa svi imaju liniju ko krompir.
Neznam di sade taj krompir kad je sve šaša zarasla osim onog staračkog doma koji je glavno dešavanje u selu jer tamo malo po malo samo neko umre drugih događanja nema osim u glavan HDZ foteljaša !

Bravo T.B za članak, evo ja sam pročita da dolazi domorodačka delegacija sa Anda na tečaj o uzgoju „Ljubuškog ranog „ i uopće o uzgoju krompira. Valjda gori kod njih rijedak zrak pa im pamet malo izlapila pa eto dolaze u Šipovaču kod stručnjaka Vukojevića. A kad dodu u otkupnu zadrugu. „Zvirići“ i vide onaj pogon zataknut kompirima past će na dupe.

Paradoks da je Ljubuški pun tzv.agronoma u javnim institucijama i nitko ništa o agronomiji ne zna a Buco zna,ima nešto u tim bravarima i kao Tito još će se možda orkriti i da klavir zna svirati.KGB majstori su upravo ovakvi kao Buco neotesani,sirovine a to je da se što bolje prikriju a znaju svoj posao raditi tj.zasaditi ,poslati i prodati krompir u Rusiju.I dok naši agronomi koji su uprskali to plemenito znanje za 100 god. jer su kupili diplome,Buco je odradio Vladivostok a da ga pitaš gdje je Vladivosok pokazao bi ti prstom prema Kašču a iza leđa bi brojao rublje.To je to prikrivreni KGB,ruska škola..

Buco univerzalac,,medar,krompiraš,sa16 dobio PTSP,savjetnik,predsjednik HDZ Šipovača,neboder,predsjednik udruge,zadruge ...čudo od djeteta,jednom riječi genije.

Ova vlast se zasniva na uspješnoj sadnji ranog madog krompira koji se svake godine slavi i posjećuje slavlje čak i predsjednik federacije Marinko Čavara.Tako i treba bitno je da se slavi.Bolje i krompir nego tvorničke hale sa proizvodnjom.Jer ovo je ekološki uzgoj tako da je Nevenko sve učnio da uz autoput u gospodarskoj zoni napravi poduzetnički inkubator i halu gdje će se prodavati krompiri za uvoz.Nevenko je zato odlučio iz te gospodarske zone maknuti industriju bilo kakve vreste investitorima je poručio idite što dalje od ljubuškog.Mi hoćemo čisti zrak,nek Grude i Široki proizvode i nek truju sebe.Mi ljubušaci nećemo.Zato industrijska zona Zvirići ima ekološku svijest pa tamo žive rijetke ptice,rijetke zmije mir samo narušavaju rijetka vozila koja prođu autocestom.Idila.nigdje kao u Ljubuškom.
Ostalo povrće je također neekološko jer se prska pa nas je tako Nevenko u dogovoru sa Čovićem poštedio trovanja,pa će se graditi otkupna stanica za povrće u Sretnicama.Bravo nevenko.

A ti i dalje čitaj lektiru dok drugi rade nesposobnjakoviću

Sprema se delegacija iz općine, u Rumunjsku da vide kako ovi za dvanaest pfeninga mogu proizvesti kilogram krumpira.

brzo će revizija za sva Bucina poslovanja od lažnog invalida lažnog dobitnika poticaja lažnog savjetovanja pa zato mladi i pismeni i kad završe fakultet zbog ovakvi uhljeba mogu otić što dalje to bolje jedno pitanje Buco Božić je bojiš li se Boga i potresa

Jeli ovo za.ebancija da je Dubravko zvani Buco savjetnik predsjedniku skupstine u Zupaniji.?
Ma dajte, ovo je neka zesca sala.

nije bolan za.ebancija ...... nevjerni Toma ... 2 milje svaki miseca on stavi u čarap...
Buci kad je čašćenje mislija si proć lišo????

Ništa više nije iznenađenje u adzeju

Rekao sam ja vama Plakat ce te vi za Sovom

Ovi iz Sipovaca se još i dobri kakvi su ovi krompirasi iz Vojnica boze sačuvaj Prijavi poticaj dobiju koji dinar i odmah za to kupi E liniju Mercedesa i u Ljubuski glumit velikog paresu a poljoprivreda nam u 60-tim godina još freza Agrija i motika i polako

A brate mili ja neznam kako jos neznate i nepisete o NLO. Sta se god spomene vi znate sve. Sto ste skinuli Gaspara s portala odmah zato sto je vas.

Pod hitno ukinuti sve poticaje u poljoprivredi..Lopine samo preko tog izvlace novac
Lp

Bas ga je bilo lijepo slušati i gledati neku večer kada su bili maslinari--neprocijenjivo.
Ono ponašanje i dernjava na javnome mjestu nije ni za brda kada se koze čuvaju a ne na Adventu među ljudima.

Čuj bre de se može upoznat tog bucu iz Šipovače to je bre izgleda HDZ čudo od deteta.Imaju oni takovih talenata mnogo be pa sve su im fotelje dupkom pune.Čudo od deteta !

Ova je dobr Ćuranov radio portal Šipovača,kad ćuro umre posa dobiva Šipovsča portal za 5 6 god ce to bit hahahaa reka je bojkić

Tiho zaboravio si Žarkića spomenut to je isto mozak veliki od krompira tj poticaja se i on udeblja ko žmurak noge ko slani śtapići,vidi se da prije nije ima šts jest

Žarkić se je udeblja od poticaja i buco isto,nek de najedu gladne uši,buco je prije 10 ak godina skinija ogradu sa stepenica škole u Šipovači i odveza je kući kad se je rušila škola

Rose bona nebila jeli mu Did pokupija vatrogasna crivenja kad je Makarska gorila

Sinoc Kolinda rece da ima dogovore sa nekim drzavama da ce Hrvati radit kod kuce i imati placu osam tisuca eura pa zasto Vukojevic u zupaniji nebi imao dvi tisuce maraka. A krompiri u Kini, Rusiji i sire. Tasovcici ce bit daleko moj Vukojevicu. Boze sacuvaj nas od Srpskog junastva, Crnogorskog cojstva i naseg Hrvatskkg postenja i glupoati.......

Vojnjicasni i sipovcsmi sva im promet stane u krumpir,hahsha

Bravo za članak. Bravo i za ovaj portal. Sva vaša pamet je napisati dnevno par gluposti, tračeva, laži. Odličan biznis. Treba otvoriti jos ovakvih 50 portala i da se tu zaposli jedno 200 ljudi, od toga se moze živjeti, kakvi krumpiri ili što ovi vaši ovdje pišu kumpiri! 99% ovih što kometiraju su nepismeni ili jako jako malo pismeni. Takvi bi vladali svime,vodili sve,a ne znaju i mogu voditi svoju kucu i obitelj. Tužno je ovo sta se piše ovdje.

Vrati se nazad u Nevenkpvu gu.zi.cu tamo ti je najljepše ušup.kator.u jedan kao što je i Buco

Ponovo napiši i slova malo bolje poredaj. To je 1. osnovne ! Hahahahahahahahahah

Ovaj na fotki je li to taj Buco

Iz mladih dana

Oglasio se analni spezeolog podrepna muha oliti gundelj inače mnogo učeni student večernje škole.

Mogu ti reći nije se loše ovdje malo dopisivati, komentirati. Da sam znao da je ovako dobro ,češće bi.Ali kad malo bolje razmislim, treba već početi misliti na sjeme krumpira, koju sortu ove godine i tako to. Ipak šteta je propustiti poticaje Županije i Federacije, dignut 20 ak tisuca i uz to jos od prodaje 30 ak, nije loše. Moći ce se od toga preživit jedno dva mjeseca. Ti čekaj kad će ti netko platiti kavu ili pak pokušaj u premieru marku za 100 tisuca. tujiii

Fulao si ceo fudbal... Kladionice nikad ne igram a na kavu ili bilo što kupim sam sebi jer se ne verem ni u čiju guzcu ne za marku već ne bi za milon, valjda me roditelji tako na sadili, i nisam član ni simpatizer partije tako da me financira mojih deset prstiju. Pozdrav

Također ! Živio sretno. Samo se okani ovih srpskih riječi!

llipo ti govoriš čudo od deteta to ti je do 90 biomaternji jezik ovih što sad pričaju o demokraciji i bave se novinarstvom po portalima

Čuli obogatit se na kompiru, morat ćemo opet oformit „ Autotransport“ Poduzeće da se to mogne razvest !!!! A ličani i medumurci pušiona što je medilo medilo.

Moj vođa i uzor je kamenova udbaške autobuse po mostaru potpisivo se ćirilicom levom rukom molim lepo i sad vodi HDZ stožernu stranku rvata.Prije je voodi JNA eskadrilu inače je na ramenu poručnik a u glavi bednik -gubitnik.Ja sa presretan svojim dragim vođom dobročiniteljem još treba samo da održi jednu misu pjevanu u Međugorju ili kod gospe na goloj plaži na hvaru i biće Hrvacki svetac prije Stepinca-oprosti mi bože ako te ima ako te nema HDZ će te izmislit kao i sve ostalo za svoj probitak i svoje partijske hobotnice nesposobnih!

Ovo je sve istina to je politika hdza u svakom selu imaju par ovakvih , za stranku je bolje da nema skole zato kad nije uspija sve zavrsit znaci promaja je u glavi i ne moze s njom razmisljat takvi su dobri sve ce slusat i za stranku radit . Sta rec i koju poruku poslat nije on jedini uhljeb bez skole sto je (uspija) , svejedno u nas svak moze biti savjetnik za gospodarstvo jer gospodarstva nikako i nema ...

Pravi odgovor -sidi petica !

Evo da se uključim oko ove teme neznam sta je sporno ovdje čitam i vidim da se malo i vređaju ovi ljudi gdje se krompir sadi koda su oni Indijanci neki pola ovi sto pišu nisu nikad ni bili na njivi ja sadim krompir i osobno sam zadovoljan da objasnim kako 1kg sjemenskog košta do vađenja sa svime maksimalno 5km a daje 20-25kg po cijeni od 0,40feniga a to je 8-10km nas četvero ukuci po dobru platu za mozda naj lakši posa u poljoprivredi okanite se buce blesotinje ajde ćao

Jadan ti i tvoja matematika ,a tek pamet , bolje je pleme Mau Mau razmisljalo od tebe ...

Je ovaj pametan da je kumpir toliko profitabilan sadija bi ga Barbarić i Općinsko vjeće a narod ne bi moga doć na red.Promociju to jest marketing da moderno kažem bi radila prva dama LJubuškog grada bez privrednih grana,ekološki grad,tu radi samo jednopartijska administracija gusto pakovana u uredima ko zrno u šipku.Ne brinite se biće gore no nije tu glavni problem je što je predsjednica "BIH" Hrvata pobrkala čokolade sa rumom i sa lješnjakom pa cila nacija ima problema sa njezinim predizbornim promiđbama teško ju je razumit valja puno-postala je umjetnica ko u HNK .

Bravo za članak on je za Nobela, a situacija na Ljubuškom tlu i u ovoj političkoj garnituri za dobrog dinamita. Lp

da nije Udruge i ljudi u njoj, u prvom redu Buce (Dubravka), ne znam koliko bi stiglo lovice za poljoprivrednike, a vi imate o drugim problemima o čemu bi pisali

Pvaj śto govori za lovu i udrugu,pa dpbio si da ostaneš zstucan i zalupan za sva vremena mrav.pjedu jedan

3000t sjemenskog 60.000-75.000nečega x 0,40=24.000-30.000km.[ * neprimjereno * ]i ali treba radit naravno Švabo ti to dadne onako samo dodi nosi vas đava lipi

Sva pamet je u krumpiru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari