Za maslinarstvo u Hercegovini nema brige

ljubuski.info

Masline u Hercegovini su ove godine bile relativno dobre, iako je lanjska godina bila veća po urodu. Ali moram da kažem da sve više dobivamo na kvaliteti, a hercegovačka ulja su sva ekstra djevičanska i na to smo iznimno ponosni, kazala je ovo Aida Kohnić, inženjer poljoprivrede na manifestaciji 'Dani masline 2019' koja je održana u petak u Mostaru.

Maslinarstvo u Hercegovini je omiljena poljoprivredna proizvodnja i dok bude tako, budućnost maslinarstva će imati uzlazne trendove, dodala je Kohnić.

Za maslinarstvo nema brige, jer sve ono što se može potrošiti u kući je ono što se treba promovirati i zato se i vjeruje u budućnost maslinarstva, slažu se stručnjaci.
Sve dosadašnja analize pokazuju da je ovo naše područje idealno za proizvodnju ulja visoke kvalitete, uglavnom su to ekstra djevičanska ulja. Tako je ove godine od 84 uzorka, 78 ocijenjeno ekstra djevičanski - što govori da imamo kvalitetu za svjetsku tržište, rekao je Mario Leko, iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

A upravo je Federalni agromediteranski zavod u Mostaru organizirao ovu manifestaciju koja je ponudila bogat program i učešće iznimnih stručnjaka iz ove oblasti.

Naime, u sklopu manifestacije upriličena je promotivno-ocjenjivačka izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te stručna predavanja.

Program je počeo obraćanjem domaćina, predstavnika Federalnog agromediteranskog zavoda i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te gostiju.

Potom je uslijedila dodjela plaketa, priznanja i zahvalnica najbolje ocijenjenim proizvođačima ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Drugi dio manifestacije - stručna predavanja, počeo je pregledom rada Panela za organoleptičku ocjenu ekstra djevičanskih maslinovih ulja o čemu je govorio doktor znanosti Miro Barbarić, stručni savjetnik u Federalnom agromediteranskom zavodu.

O temi "Ocjena maslinarske i uljarske godine u Hercegovini", govorila je Čapljinka, magistrica Aida Kohnić iz tvrtke "Dušica", dok je temu "Bolest maslina Xylella fasttidiosa - nova prijetnja maslinarstvu", obradila doktorica znanosti Ana Crnogorac.

Stručni dio manifestacije završen je izlaganjem prof. dr. Marka Ivankovića na temu "Pregled tržišta maslinova ulja u BiH".

Glas naroda

Dok ima ulja u lidelu za pomišat u naše ulje nema problema za maslinarstvo.
Masline u hercegovine postale s i m e n ta lke!

Zvijezdino maslinovo ulje je 18 km za kuću godišnje treba 24 l

Bi trebalo, a šta to falu zejtenu? Ko biva mi naučili od malih nogu jest samo maslinovo ulje? Eto kažu, zdravo, zato šperci žive puno duže od nas, ajeee

Tako je, zahvaljujuci vlasti i drzavi, jer da nije njih nista ti od toga nebi bilo.

Treba zahvaliti dobročinitelju jer be njega, molosna ga slava i fala bila, nisam siguran da li bi sunce izlazilo? Da izlazilo bi samo se nebi vidjelo od smoga, od uvlakača.

Ja bi sadija masline neznam imade li sorte ranih maslina pa da mi uvenko dadne džabe državnog zemljišta i poticaja

Lako je provjeriti ima li mješanja. Ako je pravo maslinovo stavite ga 24 sata u hladnjak ili sada preko noći vani ako se zgusne ko jogurt pravo je sigurno100% a ako je mješano neće se tako zgusnuti.
To je sigurno i isprobano

Kratko i jasno,Kupite maslinovo ulje u Mikulića,Provjereno,svaka faza mu je kako bog zapovida od maslinika,berbe,prešanja,pakiranja i čuvanja,čista Likarija.

Dok god je "Zvijezda" ulja nemam ptoblrma 1.20 markica i tava pa jos dva tri jaja i udriiiiii ,a vi uzivajte u maslinovu ulju od 25markica i zivite vjecno.

Za maslinarstvo u Hercegovini nema brige
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari