Novim zakonom proširena prava pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj

ljubuski.info

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je danas da se novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji prvi put uvodi naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu, od 1. rujna se ukida smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima, a Registar hrvatskih branitelja više neće biti javan.

Izradi novog zakona pristupili smo kako bi se objedinila statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika, koja su niz godina bila disperzirana u druge zakone, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika, istaknuo je Medved na konferenciji za novinare pri čemu nije rekao koliko će ta prava stajati proračun već je poručio kako je novac za ovu godinu osiguran.

Naknada za nezaposlene branitelje

U izradi nacrta novog zakona po prvi put sudjelovali su branitelji i stradalnici kroz rad projektnih timova, a međuresornom suradnjom pronađeni su novi načini rješavanja problema braniteljsko-stradalničke populacije, rekao je Medved i pozvao sve zainteresirane da tijekom javne rasprave ponude konstruktivna rješenja za poboljšanje zakona.

Medved je istaknuo da, po podacima o starosnoj i statusnoj strukturi hrvatskih branitelja, od 442.749 živih branitelja njih 205.653 je u radnom odnosu. Posebno ranjivom skupinom ocijenio je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni niti primaju mirovinu. Stoga se uvodi naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu, a iznos naknade ovisi o broju dana provedenih u obrani. Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

Medved je naglasio da su za oko 33.000 nezaposlenih branitelja, koji su najpodložniji pobolu i smrtnosti, osigurali preventivne medicinske preglede u svim županijskim bolnicama i KBC-ima, za što je osigurano 25 milijuna kuna. Ministar je najavio da u suglasju s Ministarstvom financija očekuju prestanak primjene Zakona o smanjenju mirovina, usvojenog 1. siječnja 2014., kojim su za 10 posto smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima. "Prestanak smanjenja tih mirovina očekujemo od 1. rujna", kazao je. Medved je najavio da će se prvo čitanje prijedloga novog zakona u Hrvatskom saboru naći već tijekom sadašnjeg zasjedanja, u srpnju.

Proširena prava pripadnika HVO-a

Načelnik Sektora za upravno-pravne poslove Ivica Akmadža rekao je da su proširena prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna. Dio prava HVO-a bit će reguliran dopunom međunarodnog zakona iz 2006., o čemu se treba pregovarati s BiH.

Također, po novom zakonu Registar hrvatskih branitelja više neće biti javan. Otvoreni su rokovi za nove statuse hrvatskih ratnih vojnih invalida po osnovi bolesti, te za nove statuse hrvatskih branitelja, detaljnije se regulira status pripadnika Narodne zaštite tako što će pripadnicima naoružanih odreda koji su bili izravno angažirani u borbenom sektoru minimalno sto dana od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991. biti priznat status branitelja.

Voditelj Projektnog tima za objedinjavanje svih braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstveni zakon Đuro Glogoški, govoreći o snižavanju dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu, rekao je da će branitelji koji su u borbenom sektoru proveli od sto dana do pet mjeseci moći otići u mirovinu četiri mjeseca prije roka po općim uvjetima, a svi ostali branitelji sukladno vremenu provedenom u Domovinskom ratu. Za to je u proračunu predviđeno 26 milijuna kuna. Također se braniteljima omogućuje rad uz mirovinu, čime žele se sačuvati stečena prava pripadnika HVO-a i ispraviti nepravdu prema ratnim vojnim invalidima iz BiH koji zbog vremenskog roka nisu uspjeli ostvariti pravo na mirovine.

HINA

Glas naroda

Oce li zaboravljeno opet ostat zaboravljeni u ovom zakpnu ce profitirat samo ovi sto vamo nesto primaju a mi meni se cini opet izvisismo

ako niste ranjavani, zatočeni ili 100 % oboljenje teško da ćete ostvariti ikakva prava

bolan nema 100% oboljenje

ne kakajte biće ko i dosad ko ima veze i novac prolazi i gotovo

U ovom zakonu nigdje ne vidim da se spominju ljudi koji su bili branitelji a nemaju nikakva prava ovdje se samo spominju ovi sto sad primaju da ce dobit jos ...ako tako bude to je svetogrdje

ovo je zakon u RH, a vi trenutačno vežete zastave sa Armijom BiH čančajte u Sarajevu i u čemu je problem?

daj onomo koji ima a onaj koji je zaboravljem ostat ce idalje il nema para za nas

Medvedu svaka čast na ratnom putu,međutim,on se uklopio u sivilo -propale politike!Znači,ima za one koji su već primali-godinama!Čast izuzecima,ali tu je puno ,lažnjaka!HDZ-ova glasačka mašinerija!UZB iz BIH teško će nešto dobiti iz Hrvatske! Jedno su izborna-lažna obećanja-a stvarnost ,nešto sasvim drugo!

Ovi neki su stvarno pobrkali ne samo prava stradalnika,nego i države,pa znate li vi koliko u Hrvatskoj ima zaboravljenih branitelja,a ne da se pobrinu za vas za koje neće ni vlastita država.

Ništa tu nije pobrkano!Kad Hrvatske firme izvoze robu u BIH,uzgred rečeno ,skoro ništa ne uvoze!Moglo bi se to regulirat tako što bi država Hrvatska ,izdvajala za UZB, te bi tako cvali dobrosusjedski odnosi!

Zakon prepisan od A-Z od Predraga Matica. Gdje su sada Klem, Glogoski i ostali. Nema plinskih boca i šatora ali zato ima HDZ-na vlasti i štićenika Todoricevih interesa i pokrivanje njegovih dugova. A Ko će sve vratiti. Narod a Ko bi drugi. Eto sada prosvjedujte. Imate za šta. A zakon je isti i Maticev a i Medvidov. Poz zaboravljenim.

kakvi zaboravljeni tosu samo priče za malu djecu lezi jedan

VETERANI 317 Sbbr grada Heroja sa kapije Bosne, žale što niste sa nama za borbu zvani dodatak DEMORALISANOJ PIJEŠADIJI .Vidimo i apsurd da se zabranjuje REGISTAR a mi ga u BIH tražimo, sa REŠETOM kako bi zaustavili i spustili ranpu za enormno uvođenje u pravo kao glasaće.POZDRAV DOMOVINI za veterane Islamske vijeroispovjesti BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN .

Odakle ovoliko trolista

Novim zakonom proširena prava pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari