Istraga praktički završena, ubojica Lane Bijedić nepoznat

ljubuski.info

Gotovo sve relevantne radnje u istrazi ubojstva Lane Bijedić već su završene, ali ubojica nije pronađen. Propusti u istrazi koji su napravljeni teško se mogu otkloniti i samo su pridonijeli da smrt 19-godišnje Mostarke, pronađene 6. rujna u rijeci Studenčici pored Ljubuškog, izgleda još misterioznije.

Istraga je praktički gotova. Sve relevantne radnje su završene osim jedne krupne stvari koja se trebala uraditi među prvima, a to je vještačenje Laninog dnevnika koji je vođen na engleskom jeziku. Prvo je trebalo uraditi grafološko vještačenje da se vidi je li to ona pisala, a onda potom i nalaz vještaka psihologa, kaže izvor iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Gotovo od samog početka istraga Tužiteljstva i MUP-a ZHŽ dovođena je u pitanje, s raznih strana prigovaran je "amaterski pristup i nestručnost", a kao put ka rješenju navodila se i mogućnost da slučaj preuzme Federalna uprava policije (FUP).

Nevjerojatno je, kaže izvor, kako odmah na početku, a ni kasnije, nije ispitana Lanina majka, Nina Bijedić. Njezin iskaz sigurno bi pomogao policiji te rasvijetlio neke nejasnoće posebno oko kretanja te nedjelje svirepo ubijene djevojke.

Znajući da protok vremena za ovakve složene istrage predstavlja samo otežavajuću okolnost, sudbina Lane Bijedić i tajna njezinog posljednjeg dana najvjerojatnije ostat će nerasvijetljena.

U istrazi nije pomoglo ni vještačenje Lanina mobitele, za kojeg se sumnjalo da može dati trag do ubojice. Telefon koji je "otključan" tek u Njemačkoj nije sadržavao informacije koje bi pomogle istražiteljima. Pažnju je privukla začuđujuća fotografija mjesta na kojem je tijelo nesretne Mostarke pronađeno napravljena s vijadukta Studenac.

Tijelo Lane Bijedić pronašao je u nedjelju 6. rujna ribar u rijeci Studenčici pored Ljubuškog. Dan kasnije iz Tužiteljstva ZHŽ kazano je kako se radi o nasilnoj smrti, a nakon obdukcije da je riječ o ubojstvu.

Istraga je potom usmjerena na neobjašnjeno kretanje djevojke od autobusne stanice u Čapljini do kružnog toga u Zvirovićima, a potom je objavljeno kako je viđena i na vijaduktu Studenci. Istražitelji su pregledali nebrojene sate snimki s nadzornih kamera, obavili desetine informativnih razgovora s osobama koje su u tom razdoblju prometovali tim cestama.

Nesretna Lana napustila je stan u Mostaru tog jutra kazavši majci kako ide na kavu s prijateljicom, a zapravo se uputila autobusom prema Čapljini. Djevojka je tog popodneva trebala vlakom otputovati za Sarajevo gdje je planirala nastaviti školovanje na sveučilištu Burch.

Večernji list

Glas naroda

*na neki drugi nacin samoubojstvo

Pa nek strucnjaci iz MUP.a,konacno izadju pred javnost sa informacijama o tragediji, ali njihova je taktika nek sve ide u zastaru ui zaborav,dolaze novi nerjeseni slucajevi

U pravu si, školski primjer samoubojstva iz zasjede.... klasična samosačekuša.

Specijalna policija mlati prosvjednike u Mostaru gradu.Po čijem nalogu?

niko ne sme da vas bije niko osim čovićeve milicije

Samo tako se narod more naucit samo pendrek

A koji će to pratar prid Božić ovima odrisit grije ili to njima i nije gri

Ubica je krupnije građe, crn!
Da nije Kremenko?

Bez komentara.

A sta ocekivati od ovake policije i sustva neskolovani korumpirani,nikada ovdje nece biti reda

A da nije plav a od svake je boje svakako.

Cijela priča o putu do tamo ne drži vodu. To je prvo. Drugo, ako je samoubojstvo, s te visine, to bi valjda obdukcija potvrdila. Radi se o ubojstvu. Tko imalo ima pameti neće reći suprotno. O kupljenim diplomama neću. Neki imaju diplome Krim istražitelja a nemaju sposobnost gledanja " put od the box" jer se služe knjigom i metodologijom. Dakle, vrag je u detaljima. Ne reče li Poirot to? Ono što je najvjerojatnije i najjednostavnije često je rješenje "savršenog ubojstva". Ovo ubojstvo nije savršeno. Ubojica je netko iz obližnjih kuća. Djevojka je bila artistička duša, koliko sam mogao iščitati- slikala je pejzaže i lijepe stvari. Nije jasno kako to da je tijelo u vodi, a mobitel ispravan? Je li on nađen na suhu? Meni je mob upao u fontanu minutu, i adio. Ni najbolji meštar ga nije mogao vratiti u život. Ista stvar mi je bilo s drugim koji je pao s kata. Što zaključujemo? Netko je javnost izmanipulirao mobitelom i sadržajem mobitela. Pogotovo tom "naknadnom slikom" o kojoj iz početka nije bilo riječi. Poznavajući taj tip ljudi, mogu ustvrditi da to nisu ljudi koji će dignuti na sebe ruku. Da se radi o praćenju djevojke, to je glupo. Ubojstvo se vjerojatno dogodilo slučajno. I ponavljam, ubojica živi tu, dobro poznaje kraj, rijeku, itd...Sumlja bi pala na dva tipa: oženjeni muškarac ili mladić koji je između 35-40, neoženjen, povučen, nesocijaliziran, boljeg materijalnog stanja roditelja koji mu ne daju ili ne pomažu koliko njemu treba. Aktivan je na društvenim mrežama, vjerojatno je imao zabilježenih svađa s ocem u policiji. Sve upućuje na neplanirano slučajno ubojstvo. Ako uzmemo u obzir članak koji govori kako su pokojna i majka to ljeto bile tu na kupanju, onda je moguće da je djevojka tada upoznala ubojicu. Stoga valja ispitati majku sjeća li se detalja. Uglavnom, ubojica je tu u arealu blizu mosta i policija može napraviti mnogo, ako žele i ako nije riječ o policajcu ili sinu policajca. Ne treba blatiti njeno ime zbog nesposobnosti policije- ta cura se nije ubila. Treba se vratiti u ljeto kada se tu kupala, treba istražiti svakog tko živi tu, vikendaše također, pa i tog ribara, eventualno nekog tko mu je u rodu...To vam je tu negdje...Ne treba se udaljavati daleko. Taj je odrastao tu uz rijeku.

Ispravak u tekstu gore: "out of the box" (Google "pametna" tipk.) Dodao bih: takva osoba ne bi slikala mjesto na koje će skočiti. Samoubojice su u posebnom transu, o kojemu sada možemo pričati s obzirom na neurološke, duševne ili demonološke utjecaje ili poremećaje...Ovo je bila normalna djevojka. Netko manipulira svima, i novinarima i nama čitateljima. Nije pitanje tko, jer je riječ o policiji. Pitanje je zašto? Je li netko njihov, ili je netko potplatio da mu sin prođe kao onaj što je u Makarskoj ubio dvije djevojke? Nje ionako nema, ako je bilo slučajno, netko bi mogao pomisliti: "Momak nije htio, nećemo i njega uništiti." Možda se i odselio u međuvremenu. Je li postoji takav koji je odjednom otišao studirati u "Švicarsku"...Ili raditi u Dubrovnik. Dakle, policija tu može nešto iščačkati, ukoliko nisu upleteni u zataškavanje. E onda je svima nama uzalud čekati pravdu. U Splitu je skoro dvadeset godina čekamo za Marijanu Jerković, zaklanu djelatnicu ureda za nekretnine. To ubojstvo slovi kao profesijalno, naručeno, savršeno...Sve ono što nije. Neka Bog označi ubojicu(e) ovih mladih žena, da ih svi prepoznamo...

Istraga praktički završena, ubojica Lane Bijedić nepoznat
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari