Učestale pojave govora mržnje prema novinarima

ljubuski.info

Kontinuirani pritisci na novinare i medije koji promišljaju drugačiju budućnost Bosne i Hercegovine od one kakvu žele određene političke elite, posljednjih su dana eskalirali izljevima neprimjerena govora i govora mržnje, nažalost prije svega u pojedinim mrežnim medijima, tj. u njihovim korisničkim objavama, ali i na društvenim mrežama.

Želeći cenzurirati sve slobodnomisleće novinare i medijske kuće, politički krugovi skloni protuustavnom uređenju Bosne i Hercegovine prema građanskom konceptu, potiču ušutkavanje medija i novinara čemu se Društvo hrvatskih novinara u BiH oštro protivi. 

Društvo hrvatskih novinara u BiH osuđuje sve veći broj prijetnji, zastrašivanja, omalovažavanja i ostalih napada na novinare koji savjesno obavljajući svoj posao propitivanja društvenih i političkih kretanja, upozoravaju na deformacije u bosanskohercegovačkom političkom prostoru. Nažalost, slobodno iznošenje mišljenja, utemeljena kritika, u posljednje vrijeme čak i satira, toliko iritiraju jedan dio političara da svim sredstvima žele u potpunosti ugušiti slobodu izražavanja.

U svojoj težnji za prikrivanjem protuustavnoga djelovanja, ti isti pojedinci pokušavaju putem društvenih mreža i korisničkih objava na portalima stigmatizirati sve one koji razotkrivaju njihove namjere.

Stoga napominjemo svim urednicima i novinarima medijskih kuća da im je obveza i prema međunarodnim standardima (presuda ESLJP u predmetu Delfi protiv Estonije) ukloniti sve korisničke objave koje sadrže govor mržnje, te apeliramo da pokažu minimum kolegijalnosti i poštovanja profesionalnih novinarskih standarada.

Društvo hrvatskih novinara poziva sve međunarodne i bosanskohercegovačke novinarske udruge, medijske kuće i novinare pojedince, kao i zaštitnike ljudskih i demokratskih prava na zajednički nastup prema bh. institucijama kako bi se osudili i prekinuli napadi i zastrašivanja novinara, te otkrili i sankcionirali svi oni koji šire govor mržnje i potiču napade na novinare, čime bi se stvorili uvjeti za učinkovitiji doprinos medija istinskoj demokratizaciji bosanskohercegovačkoga društva.

Društvo hrvatskih novinara u BiH

Glas naroda

"Politički krugovi", koji? Novinari puno zuje, a malo meda daju. Trhutovi!!! Nekome pišu inicijale, a sirotinji pišu puno ime i prezime i sve do devet kolina.

A kako jedan novinar moze napisati " oruzani sukob...ima i mrtvih" ( za dogadaj od prije 2-3 dana)???
Zaista, dosta njih je na sve spremno za jedan klik i senzaciju, nazalost i ovakvu!!!
Jako malo je pravog novinarstva...

Kada novinar bude gubio posao za neistinu za koju napiše ili plaćao 100000 eura ne bi pisali budalaštine nego bi sto puta provjerili jel istina šti švrljaju

ako bi se vješalo za laž svi bi HDZkani visili -nijedan ne bi preživio!

Danas se sve zivo okarakterizira kao "govor mrznje" cim netko drugacije misli!

A kad novinari imaju gadne i satiricne clanke ili karikaturisti koji ismijavaju druge i apeliraju da su recimo "za ludnicu" i sl.to nije govor mrznje jel? Nego pravo slobodnog izrazavanja

Tu su pobrkani loncici i svak to interpretira kako njemu pase.

ako bi se vješalo za laž svi bi HDZkani visili -nijedan ne bi preživio!

Jedino su novinari u većoj opasnosti a onda boljševici onda mrzitelji crkve pa ostali

novinari znaju istinu a to se parazitim društva ne sviđa-loponama

Učestale pojave govora mržnje prema novinarima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari