Dragan Čović je u redovima HVO-a proveo 1.410 dana

ljubuski.info

Ministarstvo za pitanja branitelja Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka je učinilo dostupnim popis svih osoba koje su do sada registrirane kao ratni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili Armije BiH, a i taj nepotpuni popis iznenadio je činjenicom da je na njemu više od pola milijuna imena.

Na mrežnim stranicama Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Federacije BiH omogućena je pretraga po imenu i prezimenu i nema cjelovite brojke o tome koliko je osoba upisano u braniteljski popis, no pojedinci tvrde kako ih ima gotovo 600 tisuća.

Predstavnik jedne od udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH Hamza Krkalić, koji je i sam sudjelovao u izradi registra, kazao je kako na tom popisu sada ima svakakvih osoba pa će tek uslijediti provjere kako bi se razdvojili pravi od "lažnih" branitelja.
U registru su sada svi, i oni koji su bili jedan dan na crti i koji su bili svo vrijeme, nalaze se i borci, i namjenska industrija, i oni koji su bili u civilnoj zaštiti. To će se razdvajati i to mora biti urađeno do veljače. E, tu ćemo vidjeti koliko je stvarno boraca. Ovako se svi vode pod Armijom RBiH ili HVO-om. Tek kada se razdvoji, moći će se vidjeti ima li u registru lažnih boraca koji kao borci ostvaruju prava, kazao je Krkalić.

Sličnog je mišljenja i Drago Grbavac, predsjednik udruge Zaboravljenih branitelja HVO.

On je ustvrdio kako je stvaran broj pripadnika Armije RBiH i HVO-a na kraju rata zajedno iznosio oko 300 tisuća, a sada ih je dvostruko više sugerirajući kako su se te brojke u proteklim godinama očevidno "napuhivale".
Sam čin objave (registra) mi pozdravljamo i dobro je da nešto postoji, ali nije to ono što smo mi očekivali i što je trebalo napraviti. Bolji pristup bi bio da je registar pravljen 'iz baze' a ne nametan s vrha. Posebno je zanimljiv veliki broj žena, kazao je Grbavac.

Nakon što je podatak o dostupnosti registra branitelja objavljen, mrežna stranica na kojoj je moguće provjeriti podatke po imenima je "pala" zbog prevelikog zanimanja.

No novinari su prije toga uspjeli dospjeti do podataka o nekim "zvučnim" imenima.

U registru je kao pripadnik Armije BiH s ratnim stažom od čak 1475 dana sadašni predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić. Po ratnim ga zaslugama, makar na papiru, u stopu prati predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, za kojega stoji da je u redovima HVO proveo 1410 dana.

Gotovo podjednak ratni staž ima i HDZ-ov predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, za kojega je navedeno da je pripadnik HVO-a bio 1470 dana, baš kao i aktualna ministrica obrane BiH Marina Pendeš, također iz HDZ-a.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Armiji BiH bio je 675 dana, dok je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović ratovala 1327 dana u redovima Armije BiH.

O Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA), čiji su članovi Džaferović i Mahmutbegović, u registru nema nikakvih podataka, kao no i lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću.

Uspostava jedinstvenog registra branitelja bio je jedan od zahtjeva iz provjeda braniteljskih udruga ranije ove godine.

Glas naroda

tkz. bojna uzjachi pa sjachi...di ovi grunu,trava ne raste

Nikad ali nikad on nije obukao uniformu HVOa to je istina! Do kojih granica može ići ovo dodvoravanje i uliuzivanje ." Ulizice najgori ljudi"! Njima paše svaka vlast ali svaka.Proglasite ga svecem šta više čekate.

"Ko obraza nema sramotom se diči"!!!!!!!!!!!!!!!!

malo je to dana za dragana , on je od 1985 pod okriljem noći tajno kopao bunkere oko mostara a vi mu ovako vraćate ahahahah

Naša unučad će učiti ono što je zapisano u knjigama

A koliko je proveja u partizanima i u SKJ ?

nije istina nego od kad je dobio partijsku knjižicu pa sve do danas

Ima sve pretpostavke da dobije ovu mirovinu od 180KM..

koliko je dana poručnik draganče proveo u JNA možda mu se i to pribraja

Drug Dragan je rekao necete srusit Jugoslaviju pa stinam u autobus HDZ ea to sto si uniformu nosio trebalo bi te i u njoj zakopat jadu

Ja bi reka 1409 dana oni dan kad se je baca kamenjin u hdz,ov autobus triba odbit.

Hahhhhaaaahhhhaaa,Brzo će strašni sud,ovolike laži i prevare zemlja progutati nemože,a suze liju mnogi Hrvati zbog nepravde i kriminala.Neka vas je sram i stid drugovi partizani,doći će te na svoja koljena pred lice Svevišnjega.,ponesite iskaznicu HDZ a!!!

Zar vas zanima registar? Pa vi rekoste da zakon ne valja?! A kako bi zavirili u registar bez [email protected]? Tek onako, razmišljam na glas.

Hvala majci zemlj sta nam dade takvog borca..partizan. Zemljo otvori se.

Ovaj narod bolje ni ne zaslužuje...

Rat je prošao okrenimo se budućnosti umjesto da tražite ukidanje svih davanja po osnovu rata osim obitelji poginulih i teškim invalidima vi se svađate koliko je tko bio u ratu. Pozdrav iz Njemačke.

Svaka čast Presjedniče.

Eto štasu ti Hercegovci!
Pa zar nas nije stid ko nas vodi i kako mislimo dalje mislim da smo veliki Licemjeri!
A pričamo o udbašima pa ni mi nismo ništa drugačiji jer ovo podržavamo.
poz -UDBA

A odlikovanja kad ćemo to saznati

Uračunali mu kosovski, sokolov i staž iz Makarske. Pendeš bila u JNA do svibnja '92, a jada i čemera živa ti gospodina.

A majko draga, ovo je van svake pameti. Pa kako ga nije sramota pogledati uniformu kamoli reci da je sluzio u njoj.Pljuc

Čović je bio na ratištu u makarskoj

Fino živim ali kad sve ovo čitam zgadi mi se ne Hercegovina već život

Ako je čovik bija bija je i na ponos Hrvatskome Narodu da bude samo da znate Bakir nema ni dana a Babo mu Alija bija presjednik kako je sad Armijašima koja bruka.

Alija je barem bio u Armiji,ovaj nas kiti se tudjim perijem, J..o ga onaj tko je za njega glasa

Pervane gdje ti je tvoj Bakir bija . U banci u sefu orocen na 4 godine. Ovaj naš je bar kamenjima autobuse gadja i to je nesto.

Bar nije u registru boraca!

Čović je izvodio pješadijski napad na Podgoru i Gradac.

Dragane,dragane lipo ti stoji uniforma baš si mi lip ,ljepše nego ona iz JNA .

'Da smo složni i čestiti davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. ,

Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako. Kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako naši kradu. Svatko nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrima, makrol-opovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Kako tada nas spasiti od nas?'

Partizanska eskadrila

Kolko Ševo trgovac diplomam ima borbenog sektora O dana.

Dragan Čović je u redovima HVO-a proveo 1.410 dana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari