Papa Franjo neće priznati ni prvih sedam ukazanja u Međugorju

ljubuski.info

Kada se Silvije Tomašević javlja za HRT iz Rima ne preispituje se je li ono što govori istina, već se pozorno sluša koje su to najnovije informacije iz Vatikana. Današnja generacija novinara uglavnom se rađala onih godina kada se Tomašević akreditirao u Vatikanu, te je jasno da su i godine rada i iskustva isklesale novinara kojem gledatelji i čitatelji vjeruju, a kojeg cijeni i Vatikan. I sam Tomašević, govoreći o svojoj dugogodišnjoj karijeri, između ostalog - kaže "kada si ovisan o istini onda si neovisan".

Poznati novinar iznosi svoje informacije o Međugorju i ukazanjima, imenovanju novih biskupa u BiH i ostalome.

Stajalište pape Franje se nije izmijenilo i ono se nije odnosilo samo na međugorski fenomen, već na najave tzv. vidjelica (ima ih dosta i u Južnoj Americi) kako će u određeno vrijeme razgovarati s Gospom. Na povratku iz Portugala 2017. gdje je pohodio Fatimu, Franjo je u zrakoplovu ponovno govorio o Gospinim ukazanjima, kao i izvješću komisije koju je 2010. osnovao njegov prethodnik Benedikt XVI. na čelu s kardinalom Ruinijem. Franjo je kazao kako preferira Gospu Majku u odnosu na Gospu šeficu ureda za telegrame koja svaki dan šalje neku poruku.

Ta navodna ukazanja nemaju nikakvu vrijednost, kazao je Franjo i naglasio svoj "ne" onome "tko misli da Gospa kaže dođite toga i toga dana jer ću dati poruku toj vidjelici".

Ne samo to, već Franjo neće priznati ni prvih sedam ukazanja (od 24. lipnja do 3. srpnja 1981.) koja je komisija za izučavanje međugorskog fenomena preporučila kao moguća istinska. U tekstu objavljenom 17. svibnja 2017. tada novinar Andrea Tornielli, a sada direktor vatikanskih medija, na sajtu Vatican Inside, kojeg je bio suosnivač, pisao je o zaključcima mješovite međunarodne komisije za Međugorje. Iznio je iz pouzdanih izvora, kako je 13 članova komisije glasovalo za priznavanje prvih sedam navodnih ukazanja Gospe međugorskim vidjelicama, jedan glas je bio protiv, a jedan suzdržani. Za ostala navodna ukazanja bilo je mnogo sumnji. U tekstu Tornielli spominje i odgovor pape Franje na moje pitanje u zrakoplovu na povratku iz Sarajeva, te dodaje novost, odnosno da je Kongregacija za nauk vjere na čelu s kardinalom Müllerom izrazila dvojbu ne samo glede ukazanja, već i izvješća međugorske komisije na čelu s Ruinijem. Dakle Kongregacija za nauk vjere kojoj je potčinjena bila komisija za Međugorje, dala je negativno mišljenje na međugorska ukazanja.

Hodočašća u Međugorje su sada dopuštena. Na Festivalu mladih ove godine propovijedao je i kardinal Vinko Puljić. Što mislite koliko je još do službena stajališta Crkve o ukazanjima u Međugorju?

Hodočašća u crkvu u Međugorje nikad nisu bila zabranjena. Ta zabuna o zabrani proizlazila je iz dva pisma koja je 1996. i 1998. napisao tadašnji tajnik Kongregacije za nauk vjere Tarcisio Bertone (pročelnik je bio kardinal Joseph Ratzinger). U oba pisma Bertone se poziva na izjavu Jugoslavenske biskupske konferencija sa sastanka u Zadru 1991. u kojoj se kaže kako "... Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama". Bertone je napisao kako se "službena hodočašća u Međugorje, shvaćeno kao mjesto autentičnih marijanskih ukazanja, ne smiju organizirati ni na župnoj ni na biskupijskoj razni, jer bi bila u proturječju s onim što su biskupi bivše Jugoslavije ustvrdili u svojoj prethodno navedenoj Izjavi". Dakle ne smije se odlaziti na mjesto navodnih ukazanja i sudjelovati u tome činu, ali nitko ne može zabraniti odlazak u crkvu. Mnogi su ostali zbunjeni tim Bertoneovim pismom pa je tadašnji šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro-Valls izjavio kako se "ne može se ljudima reći da ne mogu ići onamo sve dok se ne dokaže da su ukazanja lažna.

Ovo još nije dokazano, svatko, dakle, može ići onamo ako želi". Osnovno stajalište Vatikana je da "kad katolik u dobroj vjeri nekamo ide on ima pravo na duhovnu skrb; Crkva, dakle, ne brani svećenicima pratiti putovanja koja su organizirali laici za Međugorje u Bosni i Hercegovini", kazao je Navarro-Valls i dodao da kad netko čita ono "što je napisao nadbiskup Bertone, mogao bi pomisliti da je odsada pa ubuduće sve zabranjeno, da katolici nemaju mogućnosti putovati u Međugorje", a ustvari "ništa nije promijenjeno, ništa novo nije rečeno".

Navarro-Valls je pojasnio kako problem nastaje "ako vi sustavno organizirate hodočašća, organizirate ih s biskupom i crkvom, tada vi dajete kanonski pravorijek međugorskim događanjima - koje crkva još proučava", a to je različito od onoga kada ljudi idu u skupini i sa sobom vode svećenika da bi ispovijedao. Papin glasnogovornik je tada kazao kako je žalosno "da ono što je nadbiskup Bertone rekao se shvaća na previše uzak način". Jesu li Crkva ili Vatikan rekli "ne" Međugorju?, postavio si je pitanje Navarro-Valls i odgovorio: "Ne". Dakle nije bilo zabranjeno, a sada se samo htjelo potvrditi da nije zabranjeno odlaziti u crkvu u Međugorje, ali se ponavlja kako nije dopušteno organizirati hodočašćenja vidjelicama.
Osobno mislim da će se međugorski fenomen početi razmatrati i eventualno priznati kao svetište kada će prestati navodna Gospina ukazanja.

U BiH će se za dvije godine promijeniti svi biskupi. U veljači ove godine zahtjev za umirovljenjem slao je biskup Ratko, dogodine će to učiniti kardinal, a 2021. biskup Komarica. Što mislite zašto u Mostaru već nije imenovan novi biskup. Imate li neke informacije kakva biskupa Vatikan želi u Mostaru i kada bi on mogao biti imenovan?

U hrvatskim medijima se pisalo kako bi papa Franjo u Mostar za biskupa mogao poslati rektora zavoda Sv. Jeronima u Rimu Bože Radoša, pa su pogriješili. Bože Radoš je imenovan varaždinskim biskupom. Pape ne moraju odmah prihvaćati ostavke biskupa koji su napunili 75 godina. Biskupi u tom dobu moraju podnijeti zahtjev za odlazak u mirovinu, ali na papi je da odluči kada će ga umiroviti. Koga će izabrati kao mostarskog biskupa umjesto Ratka Perića teško je predvidjeti. Isto tako teško je predvidjeti za ostala mjesta. U hrvatskim medijima se pisalo i kako će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić biti povučen u Vatikan. Ja sam uvijek pisao kako će Bozanić najvjerojatnije dočekati mirovinu kao zagrebački nadbiskup.

Dolaze li i do vas informacije da se nitko ne želi prihvatiti biskupovanja u biskupiji opterećenoj hercegovačkim slučajem i međugorskim fenomenom?

Ranije je bilo teže biti biskupima u Mostaru radi međugorskog fenomena. U Vatikanu je bilo promišljanja i da se stvori posebna biskupija za Međugorje, odnosno Čitluk. Tada nije bio nađen, premda je nekima bilo nuđeno, biskup koji bi preuzeo tu eventualnu novu biskupiju. Sada je Međugorje pod vatikanskom nadležnošću pa biskupovanje u Mostaru ne bi trebalo biti opterećeno međugorskim fenomenom.

Nedavno ste izašli u jednim novinama uz opasku "novinar kojeg cijeni i Vatikan". Već dugo godina ste glas iz Vatikana, cijenjeni i među čitateljima i gledateljima. Koliko je teško približavati Crkvu narodu?

Ivan Pavao II. je u siječnju 1988. posjetio udruženje stranih novinara u Rimu. Bio sam prisutan tome izvanrednom događaju. Održao nam je govor u kojem je istaknuo kako je novinarstvo strast i naglasio kako novinari moraju biti neovisni. Da, kazao je, ali postoji jedna ovisnost s kojom trebamo svi biti zadovoljni, a to je istina. Kada si ovisan o istini onda si neovisan. Novinari trebaju biti neovisni, odnosno ovisni samo o istini bez obzira kakva ona bila, odnosno kome koristila ili štetila. Kolege iz cijelog svijeta akreditirane u Vatikanu su me više puta, još u vrijeme Ivana Pavla II., pa u vrijeme Benedikta XVI., kao i sada u vrijeme Franje, birali da budem njihove uši i oči na mjestima na koja je mogao ići samo jedan novinar i jedan tv-snimatelj, a bilo je slučajeva gdje ni tv-snimatelj nije mogao ići. Sam sam činio pool, dakle poslije događaja izvijestio ostale novinare o tome što sam vidio i čuo.
To su onda postale svjetske informacije, odnosno svih svjetskih agencija i medija. Znači kolege vatikanisti imaju povjerenje u mene kao novinara koji će iznijeti im istinito što je vidio i čuo. To je za mene najveće priznanje. Jednom u Splitu, 2011. godine, nakon predstavljanja moje knjige prišao mi je čovjek koji je prisustvovao predstavljanju i pitao me jesam li vjernik ili nisam jer to nije mogao razabrati iz mojih tekstova premda prati moja pisanja od kada sam radio za Vjesnik. Kada sam mu kazao kako je to što je rekao za mene veliki kompliment, kazao mi je da mu ne moram odgovoriti. U Vatikanu gdje sam akreditiran još od polovice osamdesetih godina, dakle u vrijeme bivše Jugoslavije, me nikada nitko nije pitao jesam li ili nisam vjernik. Dakako da ima čitatelja koji misle da sam nešto trebao drugačije napisati, ali pokušavam u izvještajima biti što bliži istini. Dakako da svatko vidi drugim očima isti događaj, ali pokušavam biti objektivan.

Puno puta susreli ste papu Franju. Kakav dojam ostavlja na Vas?

Papa Franjo je vrlo iskren. Gleda vas u oči i pozorno sluša što mu govorite. Govori iskreno ono što misli bez obzira na to hoće li se njegove riječi nekome svidjeti ili neće. Dakako da i u rimskoj kuriji ima onih koji ga ne vole, ali nikada nisu svi volili nekog papu. Bilo je protivnika Ivana Pavla II., Benedikta XVI., pa sada ima i protivnika Franje. Neki unutar Crkve misle kako im je oduzeo moć "prijetnje" sudom Božijim kada je kazao kako Bog uvijek prašta. Kao što sam izvijestio čim je bio izabran za papu da s Franjom mećemo više moći kazati ili nasloviti "Papa optužuje ili osuđuje" ili "Vatikan optužuje ili osuđuje", tako se do sada i dogodilo. Franjo je kasnije kazao i "tko sam ja da osuđujem". Evo Franjo je takav, ne osuđuje, ali poziva na promišljanja.

hercegovina.info

Glas naroda

Znači li to ovi su to izmislili.Perić je ima pravo

Cirkuz Kolorado...

Po našoj vjeri po Bibliji. Da se nekom Gospa ukàze on bi hoda u papucama nek nije gladan i žedan Šta ce mu hoteli puste pare i bogastva. I kako tim vidiocima vjerovat. To je grjeh

A ni riječi o pedofiliji?

Nece priznat a hoce para....sami [ * neprimjereno * ]. Ko da je nekom bitno sta senilni papa misli. Sve je u šoldima crkli dabogda

Sta ima osobno papa priznavat ili ne priznavati. To moze samo Crkva. A ako ne bude onih cudesa o kojim su govorili bolje da ih majka nije rodila. Nema sad izvlacenja "Gospa minja misljenje" . Ovo ili ce ispasti velika sramota s pogubnim posljedicama za katolicanstvo ili istinski Boziji znak! U svakom slucaju zanimljivo...

pa on i predstavlja crkvu , nasljednik petrov

Kroz povijest bilo je svakakvih papa pa i ženskog spola....

a bilo je i svakakvih šarlatana i prevaranta pa što

Silvije je agent i nije mu mjesto blizu Rima i crkve......

Čiji agent je Silvije sveznajući?

Vjernici su ljudi koji imaju svoje mišljenje i ne može ga nitko promijeniti čak ni Papa

Da je se ukazala 7 puta pa stala ok, ali 50000 puta se ukazala e to nije vjerodostojno.
Ja ću slušat mišljenje pape i biskupa a ne nekih interesnih skupina što od međugorja imaju veliku lovu.

Kad Vicka Marija i ostali svu imovinu Vile Hotele Aparmane Pare daju sirotinji a ostave sebi papuce tad bi vjerova da im se nešto ukazalo. A ovako šejtan se njima vjerovatno ukaza. Tu Bozijeg nema vele

Cim zafali Gostiju i Novca odma Gospa se ukaže bože mi prosti

Vjerojatno će vam u onom životu pisati šta ste govorili da svi mogu vidjet i znat

Koliko znam mi vjerujemo u Stvoritelja , Krista Mesiju i Bibliju, zbog čega bi netko trebao vjerovati u ukazanja u Međugorju? Ta rečeno je sve preispitujte...

Mi katolici imamo vrhovnog Komandanta a to je papa Franjo i šta on kaže to je tako.Bolje bi bilo ovin što kažu da su vidili Gospu da kažu da istinu.

Pape u srednjem vijeku su bili dobro pogani, Borgia je napravio i djete Lukreciji (kćeri) , nije papa Bog moj katoliče tzv

Piši o vidiocima a o Papama se zna

Čudno vidioci i bogatstvo

Jadni vi šta pišete,Bože oprosti im jer neznaju šta čine

Moja Draga viruj ti u Boga a u "vidjelice" ako oćeš

Šta mislite, jeli grijeh ovim vidjelicama vjerovati ili nevjerovati?

Vicka sad moreš reć da nisi ništa vidila para imaš ko džajić ajde bona reci.

Kakve veze ima bogatstvo i vjera.
Nije valjda da su vjernici samo "siromasi".
Znaci, po vasem svi uspjesni, napredni ili kako rekoste bogati nisu vjernici, trebali bi se vratiti na ognjiste i u slamarice da bi postali vjernici.

Vidjelica je rekla da Gospa kaže da se NN daju pare za hotel

Zasto se vi tzv. pljuvaci toliko sekirate za vidioce, medjugorska ukazanja, vjerovanje ili nevjerovanje,
hotele, itd.
Nitko te ne nagoni da vjerujes, a ako ne vjerujes, tvoj izbor tvoje uvjerenje.
Ako ne vjerujes ne moras terorizirati, prosla su Titina vremena.

dok god ovi vidioci ne pomru od priznanja nema ništa.

Oni uopće ne misle mrijeti.Radije bi u živi vulkan skočili

Ukazala se 50.000 puta i ja je nisan vidija neznan malo čudno

U Medjugorju vise slijetanja nego na Frankfurtskom aerodromu.

Znali iko jeli gospa još dolazi u Međugorje.

Ma šta dolazi li eno je svaki dan u Međugorju.

kolika je vjera moja samo tata nebeski zna
ja virujem da je i bog i gospa uvjek sa nama
zato nevidim razloga
da bi ih tražio po međugorskim brdima
jel tak il ne tak sekte i vračare

Papa Franjo neće priznati ni prvih sedam ukazanja u Međugorju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari