Određeni kriteriji studentskih stipendija Grada Ljubuškog

ljubuski.info

Dva prijedloga, o odluci o kriterijima za dodjelu studentskih potpora te o deficitarnim zanimanjima, našla su se, između ostalog, na dnevnom redu protekle sjednice Gradskog vijeća. Ove točke su usvojene te će, sukladno financijskim mogućnostima, Grad Ljubuški za svaku akademsku godinu osigurati određena sredstva u proračunu za tu namjenu.

Kako se navodi u odluci, pravo na studentske potpore imaju svi redoviti studenti državnih sveučilišta s prebivalištem na području Grada Ljubuškog, a koji nisu stariji od 26 godina i koji nisu ponavljali nijednu godinu studija.

Pravo na studentske potpore nemaju studenti prve godine studija i apsolventi.

Studentske potpore dodjeljuju se na temelju sljedećih kriterija: uspjeh u prethodnoj fakultetskoj godini, studenti deficitarnih zanimanja, završena godina fakulteta, teška bolest ili invalidnost studenta, teška bolest ili invalidnost člana uže obitelji studenta, studenti bez roditelja, obiteljski standard, ostala djeca u obitelji studenta koja studiraju ili pohađaju školu i predškolska djeca.

Pravo na studentske potpore (izravno i bez bodovanja), neovisno o gore navedenom, imaju studenti, odnosno djeca poginulih branitelja, djeca 100 posto RVI, studenti bez oba roditelja, student koji je 100 posto invalid, studenti čija su oba roditelja 100 posto invalidi te studenti iz obitelji korisnika stalne socijalne pomoći.

Za uspjeh u prethodnoj fakultetskoj godini dodjeljuju se bodovi na način da se njihov uspjeh množi s utvrđenim koeficijentom, s tim da se studentima čiji se uspjeh vrednuje ocjenama u sustavu ocjenjivanja od pet (nedovoljan) do 10 (izvrstan) od njihova prosjeka oduzme te se postupa na sljedeći način: prosjek 4,5 do 5,0 x 12, prosjek 4,0 do 4,49 x 10, prosjek 3,5 do 3,99 x 8, prosjek 3,0 do 3,49 x 6.

Za svaku završenu godinu fakulteta dodjeljuje se pet bodova, a za tešku bolest ili invalidnost studenta dodjeljuju se sljedeći bodovi: teška bolest ili invalidnost 80 posto i više - 30 bodova, invalidnost 50 posto do 79 posto - 20 bodova, invalidnost od 30 do 49 posto - 10 bodova, invalidnost do 29 posto - 5 bodova.

Određen broj bodova dodjeljuje se i za tešku bolest ili invalidnost po članu uže obitelji: teška bolest ili invalidnost od 90 posto i više - 20 bodova, invalidnost od 80 posto do 89 posto - 10 bodova, invalidnost do 79 posto - 5 bodova.

Za studente bez jednog roditelja dodjeljuje se 20 bodova.

I ukupna mjesečna primanja roditelja utječu na broj bodova. Za primanja roditelja od 0 do 199 KM student može dobiti 50 bodova, od 200 do 399 KM - 40 bodova, od 400 do 599 - 30 bodova, od 600 do 799 - 20 bodova te od 800 do 1.000 KM - 10 bodova.

Za ostalu djecu u obitelji koja studiraju, pohađaju školu ili su djeca predškolske dobi, dodjeljuju se sljedeći bodovi: za svako dijete koje je redovan student - 15 bodova, za svako dijete koje pohađa školu - 10 bodova, za svako dijete predškolske dobi - 5 bodova.

Student - kandidat, koji je nezadovoljan rezultatima natječaja, može uložiti prigovor u roku od osam dana gradonačelniku Grada Ljubuškog.

Kada je riječ o deficitarnim zanimanjima, vijećnici su podržali prijedlog odluke i usuglasili se da to budu fakulteti (samostalni ili odsjeci): elektrotehnički, računarstvo, informacijske tehnologije, strojarski, fizika, matematika, prehrambeno - tehnološki, arhitektura (odsjek arhitekture i urbanizma), građevinarstvo, kemijsko - tehnološki, veterinarski, medicinski, geodezija, farmaceutski, predškolski odgoj i glazbena umjetnost (instrumentalni smjerovi).

Za svako deficitarno zanimanje dodjeljuje se 50 bodova.

Na ovaj način, zaključeno je u odluci, studente se pokušava usmjeriti prema izboru zanimanja, završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u Gradu Ljubuškom.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Dakle svaki deficitaran. Ajmo ovako: prvo ima studenata koji nisu mogli upisat fakultet sa 18 godina pa su morali radit pa su ga upisali npr sa 23 pa je ta granica od 26 godina bezveze. Drugo, prosjek ocjena nije nikakvo mjerilo, nije isto imati 5.0 na filozofskom i na tehničkim ili medicinskim fakultetima, da se razumijemo ne podcjenjujem nijedan. Prosjek ocjena treba biti podijeljen sa ukupnim prosjekom ocjena fakulteta, podaci postoje na svakom fakultetu i on daje koef. koji množi sve ostale bodove. Što se tiče deficitarnosti, ne mogu biti deficitarni dokle god ima ijedan sa određenom strukom na birou, a koliko ja znam svega ovog pobrojanog ima i viška.. Nego to su sve fakulteti na koje treba nagurat kvotu jer svak vidi da ih je besmisleno upisati.

Šta je tu je...

To se ti rugaš ili me nagoniš na grijeh?

Ima li arhitekata na birou? Bit ce da im treba neki u opcini (a ta se mjesta pomno cuvaju godinama dok netko neciji ne zavrsi trazen i fakultet i istog se trena zaposli) , a to bi mogao radit i bilo koji gradjevinar

Da li nevenova zlatna mladež, ćerka, još uvijek studira i da li dobiva dvije stipendije, zna se kradese.

Obavezno stipendirat novinarstvo jer kradezeu fali propagande. Nitko nas neće izvući iz krize ako ne bude radio Ljubuški i sveznajući novinari uljepšavajući djela dobročiniteljeve klike.

Slazem se s prvim komentarom. Samo bih nadodao da i obnavljanje godine kao kriterij je katastrofa jer ima studenata koji obnavljaju godinu ne svojom krivicom, npr. ako moraju raditi da bi platili skolovanje a ne stignu, zbog profesora i njihove korumpiranosti i kvote prolaska ispita...
Ali sto drugo ocekivati od nasih vijecnika kad skoro nijedan nije uopce zavrsio fakultet pa su inace strucni da odrede kriterije!

Koji mozak trebas biti da napravis ovaki raspored bodova. Za najvecu invalidnost dobijes 30 bodova a za upis npr. U muzicku dobijes 50 bodova lili ti neki drugi smjer. Jos vam fali ekonomija pa imate sve.

Zove li se Ljubuški grad Ljubuški ili grad Grad Ljubuški? Sudeći po HDZ inteligenciji koja je smislila one table bit će da je ovo drugo

Intelekt korisnika na dalekovećem nivou

Škola prokaže kad tad .

A gdje je novinarstvo kao deficitarno zanimanje? A da, vas ionako ima ko gljiva poslije kiše, tečaj od fakulteta!!!

Ovo nije potpora za studente,već potpora za deficitarna zanimanja i za mozgove općinskih vjećnika. Ako je potpora studentima onda na prvom mjestu treba biti uspjeh studenta a onda sve ostalo.

Zaboravili ste upisat prvi i osnovni uvjet u Hercegovini da bi bilo sta dobio moras biti clan vladajuce mafije ,to nosi najvise bodova.

Određeni kriteriji studentskih stipendija Grada Ljubuškog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari