Što BiH radi kako bi suzbila siromaštvo i nejednakost? Ništa!

ljubuski.info

Od prihvaćanja "Agende 2030" 2015. godine do danas Bosna i Hercegovina nije uradila praktično ništa na njenoj realizaciji, niti je stvorila uvjete kako bi ispoštivala preuzete obaveze.

Ovo se, u suštini, navodi u reviziji učinka na temu spremnosti institucija BiH na obaveze koje su preuzele. Radi se o tome da su sve zemlje UN-a 2015. godine prihvatile "Agendu 2030", točnije Program održivog razvoja do 2030. godine, koji podrazumijeva eliminaciju siromaštva, neravnopravnosti i nepravde.

Ovim programom BiH i njezine institucije trebali su se baviti suzbijanjem siromaštva, nejednakosti, te nedovoljnim ekonomskim rastom, kao i lošim položajem ugroženih kategorija stanovništva. Iz izvješća se može zaključiti kako je BiH suočena s brojnim rizicima koje je nužno otkloniti, a to su prije svega dugoročna nezaposlenost, nezadovoljstvo mladih, niski obrazovni standardi, visok stupanj percepcije korupcije u društvu, nasilje u obitelji, marginalizacija ranjivih skupina, iseljavanje, migracije...

Iako ciljevi za BiH predstavljaju jedinstvenu priliku, a njihova implementacija u konačnici bolji životni standard građana, institucije BiH nisu iskoristile proteklo vrijeme na pravi način i čini se da je potrebno poduzeti ubrzane aktivnosti kako bi BiH u konačnici ispunila preuzete međunarodne obaveze, navodi se u revizorskom izvješću.

Revizori su naveli i to da se BiH inače sučeljava s brojnim slabostima u procesu strateškog planiranja, a nema ni uspostavljenu institucionalnu infrastrukturu. Rezultat je da nije jasno tko koordinira sve aktivnosti povezane s "Agendom 2030" i ispunjavanjem međunarodnih obveza.

Kako se u BiH radi na ispunjavaju međunarodnih obveza možda najbolje pokazuje podatak da je, recimo, tek dvije godine nakon usvajanja službeno počeo rad na "Agendi 2030". Početak rada obilježilo je Predsjedništvo BiH konferencijom koja je održana na visokoj razini i tek tada je zaduženo Vijeće ministara BiH da zajedno s institucijama entiteta i distrikta Brčko odredi instituciju koja će se baviti izradom akcijskog plana i praćenjem aktivnosti. Nakon toga Vijeće ministara BiH zadužilo je Direkciju za ekonomsko planiranje da se bavi time - i od tada malo šta je urađeno.

Revizori su naveli i to da u svijetu nema jedinstvenog načina realizacije obaveza koje su preuzete "Agendom 2030", te da se razlikuju od zemlje do zemlje. Recimo, u Njemačkoj to radi parlamentarno tijelo, u Švicarskoj taj posao je povjeren Međuresornom odboru za održivi razvoj, dok je u Norveškoj odgovornost za svaki od ciljeva dodijeljena ministarstvima. Brazil je, u povodu realizacije "Agende 2030", utemeljio nacionalno povjerenstvo, dok u Estoniji Komisijom za održivi razvoj predsjedava premijer.

NN

Glas naroda

Usvajaju novi zakon kakoće zabraniti iseljavanje iz BiH

Kradeze agenda 2030 jest i bila je, što više pokrast, zaglupit narod i ostat na vlasti što je moguće duže.

Koja BiH? Ja ovdje vidim samo toreve kojiima vladaju tri nezasitna gudina

Što BiH radi kako bi suzbila siromaštvo i nejednakost? Ništa!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari