Ministar Zdravko Boras si proširio ovlasti i vrši kontrolu prometa

ljubuski.info

Ministru MUP-a ZHŽ nije bilo dovoljno šefovati svojim savjetnicima, državnim službenicima i namještenicima, kojih je po sistematizaciji oko 200, već je, novim Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu, gotovo u potpunosti preuzeo nadzor i nad oko 300 policijskih službenika u ZHŽ.

Naime, sukladno spomenutom Pravilniku, ukoliko policijski službenik za radna mjesta načelnika, zapovjednika i šefova krim službi nema propisan čin, za njegovo imenovanje je potrebna suglasnost ministra. Primjerice, trenutno niti jedan šef krima u četiri policijske uprave u Zapadnohercegovačkoj županiji nema čin samostalnog inspektora koji je propisan za navedeno radno mjesto, svi su sa činom višeg inspektora i svi imaju i moraju imati suglasnost ministra Borasa. Također i šef krim istražnog odjela u MUP-u koji, zajedno s postupajućim tužiteljem, radi na rasvjetljavanju ubojstva Lane Bijedić, ima suglasnost ministra, te brojni drugi rukovodni policijski službenici.

Primjenom ovog Pravilnika ministar Boras je preuzeo kontrolu nad glavnim pozicijama unutar Uprave policije i zasjenio komesara Milana Galića. Iako ministar na sjednicama Vlade i Skupštine ZHŽ zna reći kako su nadležnosti MUP-a i Uprave policije jasno definirane, činjenica je kako je on svoje ovlasti proširio nauštrb Uprave policije i komesara Galića.

Tim radnjama se i politika izravno upetljala u rad policijskih službenika. Javna je tajna da se sažetak sigurnosnih događanja u ZHŽ na kojem stoji natpis "Službena tajna" svako jutro dostavlja načelnicima općina i gradova, te drugim političkim elitama. S druge strane, prema Zakonu o policijskim službenicima, sudjelovanje u političkim aktivnostima policijskih službenika predstavlja težu povredu službene dužnosti za koju se dobiva i otkaz. Želi li možda politika preko Zdravka Borasa kontrolirati istražne postupke i objektivnost istraga ili pak ministar uči na svojim greškama na predmetu kaznenog djela prijevare u RH, gdje nije uspio zaustaviti kriminalističku istragu, a potom i sudski proces, vrijeme će pokazati.

U posljednje vrijeme smo svjedoci brojnih nezakonitih upletanja ministra Borasa u rad Uprave policije. Tako je nedavno ministar svojim službenim neoznačenim vozilom, u mjestu Vitina, nakon što ga je prestiglo jedno vozilo kojim je upravljao mladić iz Gruda, sustigao to vozilo, prepriječio mu prolaz, izgalamio se na tog momka, te natjerao policijske službenike tom mladiću napisati kaznu. Mladić iz Gruda je prvo pomislio kako ga netko želi opljačkati kada mu je zatamnjeni Audi popriječio put, ali je odahnuo kada je shvatio da se radi o ministru MUP-a. Iako se u PU Ljubuški žalio na nepropisno zaustavljanje, zadržavanje i maltretiranje, na usmeni nagovor je prihvatio prekršajni nalog. Po MUP-u čak kruže priče kako je i prekršajni nalog ministar htio potpisati, ali mu to voditelj smjene nije dopustio.

Sudeći po svemu ministru su se pomješale i nadležnosti i ovlasti i radna mjesta, jučer je ministar, danas komesar, sutra prometni policajac, a u studenom možda i osuđenik.

N.B.

Glas naroda

Rad policije se zasniva na depolitizaciji, a ovo je direktna politika u policiji. Teška zlouporaba položaja od strane Borasa, pobrkane nadležnosti. A jao Kanče da je bilo jajca negdje nabavit, šta dopusti. Ali ovo je nezakonito, mogli bi ogdovarat i Boras i Milanče

Ako hoćeš vidjeti kakav je netko čovjek onda mu dadni fotelju da vlada.

HDZ je tuga i jad....
Franjo što uradi [ * neprimjereno * ] od tvoje stranke?
Franjo vidi ovog kriminalca .

Narvno kad se u takozvanoj kontroli prometa najbolje more narod "legalno" opljačkat-

Da, čak je taj momak i priveden od strane policijskih službenika bez ikakvog razloga da bi ga onda u stanici molili duže vrijeme da potpiše prekršajni nalog a sve to kako bi se zadovoljio ego jednoga ministra.

Koji audi zatamnjeni vozi ministar i ja bi stija takvi audi uzet pa onda gas pa zaustavljat ljude ako me ko pretekne a radari blicaju a nedolaze kazne i još ugradit led bljeskalice i sirenu?

boras siluje zdrav razum a hadezekani su postali [ * neprimjereno * ]i

Ja mislim da je gospodin Boras tog klipana triba još i izudarat a ne samo galamit na njega.
Jeli vidite ili nećete da vidite šta se dešava na našim ulicama.

to je pravi ministar koji provodi zakon na licu mjesta tako i treba. kad je onaj ministar porodio ženu nedavno bio je junak, a samo je radio svoj posao. tako i ovaj samo je radio posao koji pripada njegovu resoru i neka je, da su svi bar takvi.

Taj dečko uopće nije divljao, čovjek je vozio normalno.Ovdje je neko drugi divljao.

Pitajte Bilića policajca zasto je prije 7-8 dana u Vitini kod skole dvojici momaka sa golfom Imotski tabla pisao prekrsajni nalog,kad ih je Boras nazvao i rekao da su slikali njega i vozilo.Provjerite 100 % tocna informacija gledao sam svojim ocima samo mi je zao sto nisam zapisao reg. oznaku gofa.Policajac koji je bio sa Bilicem je iz mlade garde policajaca se izvinjavao momcima da nisu nista krivi i da nebi nista pisali ali da ce naj......,,.at ako ne napisu nalog.Novinari provjerite u policiji pisane prekrsajne naloge i doci cete do imena ovih momaka iz Imotskog da vam sve ovo potvrde.

Triba im i noge polomit kad slikaju ljude i pišu netoočne informacije kao i većina ovdje

Ministre ne piši komentare sam sebi, nema potrebe.

Na tragu ovoga komentara što ga je napisao Marin i u ovom slučaju se radi o bahatosti ministra a ne nikakvoj krivici momka iz Gruda.Radi se o školovanom čovjeku a ne o nikakvom problematičnom kako ga ovdje neki žele prikazati.

Ministar bi primjerom pokazao, što treba raditi policija na terenu, samo ministre, Vi ste ministar, i trebate se ponašati kao ministar, a to sigurno nije presretanje auta po ulici i pokazivanje sile na učesnicima u prometu. To pokazuje ili dokazuje, kako niste izgradili sustav koji funkcuonira, da svatko radi ono za što je zadužen, pa sami uzimate zakon u svoje ruke( što puno govori o Vama) i provodite ga na način koji ne priliči funkciji ministra. Mada to ministar nema nikakvu težinu u baruštini zvanoj BIH.

Ministar nema pravo zaustavljati vozila, ako je uočio prekršaj trebao je nazvati policiju u Ljubuskom ili Grudama i izvijestiti ih. Zna on kako to ide ali se želi k.r..t u svom selu.

Staje [ * neprimjereno * ] brises komentare kolko ti je dao Jurcic da ovo pises

Zasekirao se i Makso za svoju poziciju, sutra će ministar preuzet i pozoranu

Dosad smo se u prometu bojali Renate sad moramo i Borasa. Koje su mu table na tom bijesnom audiju da usporim kad ga uočim??

Ovo dolazi vrijeme svak u svom mjestu i neka uvodi red i u prometu i i ostalim prekršajna.Šta će nam policija ikako.aFosnu u ruku i na drum.

Moj kanac koja je tvoja funkcija u mupu, samo pises rjesenja ko kakav ćato, izađi malo na teren ko Boras

Za MUP znači od štutgarta preko minkena do austrije znači lagano voziš 300km nema radara a koliko su ih mup nadžidžali počev od cerna pa do livna na svakih 5km jedan stacionarni radar a ceste su znači katastrofa užas

Neka tebe u Stutgartu, Minkenu i nemoj slucajno izlazit iz Austrije i priblizavat se Sloveniji.

bola neka dođe bit će tebi i ostalim uhljebima više para

oćeli ministar zamjenit genijalca GRANIĆA koji iskače iz grma i iz krivine ko srna sa lizaljkom pred vozače

kakvo je auto vozio ministar prije HDZ vlasti ja se nešto ne sjećam!

moskvić ćaćin

iskaču ko klokani iz žbuna za 20KM i čekaju ispred svadbenih salona vikendom i alkotestiraju pa svak popije nešto u svatovima

Koje sad zapovjednik prometne?

Nije više [ * neprimjereno * ] sad je transporter

Ovo je neka šala, ne vjerujem u ovaj trač, to ne bi radio ni Sova iz Otoka.

Nevriđaj (Sovu) poštena čovika!

Ej majstore, okani se rđava posla, nije ti 13 godina. Uvijek kad dolaziš na neku poziciju, moraš znati prvo da ćeš s nje jednog dana i sići, a šta ćeš onda kukala ti majka ako si se zamjerio s ljudima, kukavico crna. Najlakše je biti rđa majstore, ali znaj da se drva uvijek nose iz šume a ne u šumu..........

Ako je ovo istina zaustaviti momka a izvrsio preticanje ministra onda je ministar zamjenio ulogu.On je politicar a ne policajac. No od takve osobe mozes sve ocekivati. A kad dodje u mirovinu i ne bude ministar sto tad. Zamirit se obicnom narodu nije dobro. No sama izjava kkjucajte kuce sve govori o njegovoj inteligenciji i razmisljanju. Nemogu virovat da HDZ nema nekog drugog da ga zamjeni.......

tad mu je bižat

Boras nije u HDZ-u nego neovisni.

osilili se i igraju se šerifa a zna se kako na kraju završe

Ovdje ima dovoljno elemenata kaznenih djela "Protupravno oduzimanje slobode" i "Nasilničkog ponašanja" stoga policija i tužiteljstvo trebaju uraditi svoj posao ako ne urade i oni čine kazneno djelo. Javnost čeka pravdu ako je ovo sve istina.

Gospodin ministar zasluzuje veliku pohvalu

Mi smo svi na[ * neprimjereno * ]i onog trenutka kad su bezkarakterne osobe iz našeg okruženja postali ministri 4 malo veća sela

Nemam namjeru branit Borasa i danas bi ga smjenio da se pitam, odnosno nebi nikada ni bio imenovan, jer ni ljudskim ni moralnim osobinama ne zaslužuje biti to što trenutno obnaša. Ali molio bi urednika portala da se malo informira o temi koju objavljiva, jer sam se uvjerio da je i do sada na ovom portalu objavljivao dezinformacije o stvarima za koje ja osobno znam da nisu istinite. Tako i ovaj slučaj o davanju suglasnosti od strane ministra za postavljanje policajca na poziciju za koju nema propisani čin, da je to Borasova ideja, jedoostavno je laž. Jer pravilnik koji to propisiva, pa mislim da datira od osnutka županijskih MUP-ova i svi dosadašnji ministri su to koristili. Zato Tiho molim te promjeni informatora koji ti dila te dezinformacije iz MUP-a jer si već kod dosta ljudi izgubio vjerodostojnost, a na Borasa ne treba tovarit ono što realno nije njegov grijeh jer je već pretovaren svojim.

Nikad prije Borasa nije trebala suglasnost ministra za policajce na rukovodnim pozicijama koji nemaju odgovarajući čin. Prije su takvi dobivali rješenja o privremenom obavljanju poslova potpisana samo od komesara. I nikad prije Borasa za mjesto sefa krima nije bio propisan cin samostalnog inspektora, uvijek su bili sa cinom viseg inspektora. Tako da nije istina to sto pises

Ministar Zdravko Boras si proširio ovlasti i vrši kontrolu prometa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari