Nakon gašenja Aluminija bolja bilanca u trgovini električnom energijom

ljubuski.info

Ugašeni pogoni mostarskog Aluminija označili su pogoršanje brojnih gospodarskih pokazatelja u Bosni i Hercegovini, ali su imali pozitivan učinak na bilancu trgovine električnom energijom.

Prestankom rada Aluminija, koji je poznat kao veliki potrošač električne energije, prestala je potreba za uvozom značajnih količina ovog energenta, dok je istovremeno raspoloživa proizvodnja domaćih kilovata mogla biti usmjerena u izvoz.

Mirovanje Aluminija najviše se odrazilo na uvoz električne energije koji je, otkako su 11. srpnja stali pogoni, značajno opao.

I dok je BiH za period siječanj-srpanj uvezla električne energije u vrijednosti 189,1 milijuna KM, u sljedećim mjesecima, a posebno u kolovozu i rujnu uvoz je smanjen i bio je simboličan.

U kolovozu uvoz električne energije bio je svega 4,76 milijuna KM, a u rujnu 3,81 rujnu KM.
Još u lipnju, mjesecu u kojem je Aluminij još radio, uvoz je bio 29,45 milijuna KM, mjesec ranije 28,33 milijuna KM, a u srpnju čak 38,18 mil KM.

Na drugoj strani, zastoj Aluminija pozitivno se odrazio na izvoz električne energije koji bilježi porast u kolovozu i rujnu. U kolovozu izvoz je iznosio 46,9 milijuna KM, a u rujnu 49,1 milijun KM, što je nešto više nego što je ostvarivano u prethodnim mjesecima.

Ipak, sveukupno gledano, za devet mjeseci 2019. godine izvoz električne energije s ukupnom vrijednošću 440,8 milijuna KM, još uvijek je za 0,3 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Neprilike s Aluminijem utjecale su na poslovanje Elektroprivrede HZHB koja je bila njegov opskrbljivač u prvom polugodištu 2019. godine. Ova elektroprivreda je, zbog hercegovačke tvornice, nedavno revidirala plan poslovanja za ovu godinu prema kojem je ukupan prihod umanjen za 6,8 posto ili 85 milijuna KM.

Istovremeno, rashodi su umanjeni za 10,9 posto kao posljedica planirane manje nabave električne energije za 32,6 posto.

indikator.ba

Glas naroda

Zašto su redukcije struje stalno po ljubuškom?
uredno dolaze računi a nikad struje a tko će odgovarati za tu štetu?

Sad bi tribala struja dobro pojeftinit više se ne uvozi unaprid hvala koliko toliko da pojeftini

zetovi dragančeta svišaju i obišaju u elektro hercegbosni koja je zlatna koka za addeze
kad se ugasi HDZ odahnut će hrvacki narod u HDZ vilajetu a čujen da se sprema stranka koja će preuzet demokracku scenu kod rvata ercegovine

Nisan mislija da će struja pojeftinit super kapa do poda.

ma ništa se ne isplati

Dobra propaganda.Ispada da je davno trebalo zatvoriti Aluminij.Ovo mi liči na situaciju kada netko izgubi utakmicu sa 5:0 te nakon poraza slavi pobjedu.

Bilo je i toga u Ljubuskom dok ih Lovrićev MUP nije potjerao iz Ljubuskog

Nakon gašenja Aluminija bolja bilanca u trgovini električnom energijom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari