Zbog sporosti rada sudova sve više predmeta završava u zastari

ljubuski.info

Sve više predmeta u sudovima u Bosni i Hercegovini završava zastarom, a produžena je i lista prekršajnih predmeta koji ne dobijaju epilog, pokazuje najnovija analiza koju je usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTS).

Ti, i drugi podaci sumirani su u polugodišnjem izvješću za 2019. godinu o radu sudova i tužiteljstava u BiH, koji je pripremljeno temeljem podataka iz Sustava za automatsko upravljanje predmetima i ne uključuje komunalne predmete, odnosno naplate potraživanja za komunalne usluge i naplate pristojbi u kojima su povjerenici javni radio-televizijski servisi.

Na adrese sudova širom BiH za šest mjeseci pristiglo je 9.919 predmeta više u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a na kraju lipnja neriješeno je bilo više od 292.000 predmeta, što je za oko 10.000 manje nego na početku godine.
Povećanje broja neriješenih predmeta je zabilježeno samo na prekršajnim predmetima i to za 5.195 predmeta, odnosno 17 posto - piše u izvješću o stanju u sudovima koji su, ipak, u odnosu na prvo polugodište prošle godine riješili ove godine 4.263 predmeta više.

Probleme ima, s druge strane, sa predmetima u kojima je bilo nemoguće izreći kaznu osobama za počinjene prekršaje i druga djela.

Do zastarjelosti kazni i roka za kazneno gonjenje u pravosudnom sustavu dolazi kada od izrečene kazne ili počinjenja kaznenog djela protekne od tri do 35 godina, ovisno od njegove prirode.

Broj predmeta u kojima je nastupila zastara je povećan za 27 predmeta ili 13 posto, odnosno sa 204 predmeta, koliko ih je bilo u prvoj polovici 2018. godine, na 231. Broj krivičnih predmeta gdje je nastupila zastara je smanjen za 38 predmeta - sa 157 na 119 predmeta, dok je broj prekršajnih predmeta tog tipa povećan za 65 predmeta ili 138 posto, sa 47 na 112 predmeta - navedeno je u izvješću.

Do zastare najčešće dolazi zbog nedostupnosti optuženog. Određene odluke o zastari su donesene i nakon što je utvrđeno da su predmeti zaprimljeni u sudovima nakon što su protekli rokovi za nastupanje zastarjelosti.

Glas naroda

Ako neko neplati račun ili kaznu neće to zastarit a kad su političari u pitanju unda sve brzo zastari ili ako se ima veza isto brzo zastari.

Za poštenog čovjeka nema zastare

Zbog njihove sporosti sve više ljudi iseljava.Ništa ne zastarjeva kad normalni svit tuži državu tj uhljebe

Zbog sporosti rada sudova sve više predmeta završava u zastari
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari