Samostan na Humcu dobio Povelju Ministarstva kulture i sporta FBiH

ljubuski.info

Osim što su očuvali katoličku vjeru u Bosni i Hercegovini, franjevci su dali značajan doprinos i na mnogim drugim poljima. Naraštajima su vrijedno i samozatajno prikupljali, čuvali i proučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Sve je to prepoznalo Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH koje je u sklopu manifestacije "Dani europskog naslijeđa" u zapadnoj Hercegovini dodjelilo Franjevačkom samostanu na Humcu Povelju za doprinos u očuvanju i obnovi kuturnog i povijesnog naslijeđa BiH.

Fratri i sljedbenici sv. Franje na prostoru Ljubuškog, Hercegovine, Bosne i Hercegovine djeluju gotovo osam stotina godina. Hercegovački franjevci su gradnjom samostana na Humcu utemeljili ne samo duhovno i vjersko, nego i odgojno središte za žitelje ovog kraja. U prostorijama samostana otvorili su i pučku školu 1867. godine i uredili samostansku knjižnicu. Godine 1916. u samostanu je otvorena Hrvatska seljačka škola za odrasle. Samostanska knjižnica, otvorena za javnost, danas ima preko 30.000 knjiga među kojima se nalaze dobro očuvane stare i raritetne knjige iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća.

Fra Anđeo Nuić, fra Bonicije Rupčić, fra Ljudevit Rupčić, fra Viktor Nuić, fra Nikola Šimović i fra Rudo Mikulić su veliki velikani koji su za mene mlađega fratra idela. Oni su nam ostavili zalog i očuvali kulturu na ovim prostorima te nam je predali da je čuvamo, ali i dalje nastavljamo raditi ono gdje su oni stali. U zahvalnosti ministrici Zori Dujmović i Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH za ovu Povelju i smatram je zaslugom fratara koje sam nabrojio. Neka njih Bog nagradi za sve što su učinili, kazao je humački gvardijan fra Dario Dodig koji je u ime Franjevačkog samostana na Humcu preuzeo Povelju.

franjevci-humac.net

Glas naroda

otjerani u njemačku su presretni nagradom federacije humcu
đaba se gospodom zovemo kad sami znamo da smo velika [ * neprimjereno * ]-crnogorska narodna

Sigurno treba da se gradi još jedna crkva na Humcu,malo su dvije?!

O kulturi treba nesto i znati da bi se pisalo.
Čestitke gvardijane.

E jeste obrazli i ti i on,oba samodopadajuća licemjera.

demi molim te "pozitivo" prevedi na pozitivan nacin ovaj slucaj u studencima - prosvlijeti nas kad sve znas o kulturi ovog podneblja ...

koja kulturna dobra je iznedrio adeze molim vas pojasnite mi !

Kako moze neko biti samodopadajuci ako ničim nije spomenuo svoje zasluge vec je tekao da ce nastaviti djelo bivsih zasluznih fratara.
Čestitke zbog poniznosti mladi gvardijane.
A za vas za koje nije bitna kultura ostaje crna kronika i tu se tražite.
Hvaljen Isus i Marija.

e jes ti kultura - na ljubuski.info javno "samodopadnost" zastiti ovim pozdravom

Tko o čemu vojnik o skraćenju kurba o poštenju...
Da nebi rata trčali bi štafetu obadva isto ko i prije.

Samostan na Humcu dobio Povelju Ministarstva kulture i sporta FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari