U 261 poreskoj kontroli otkriveno 57 neprijavljenih radnika

ljubuski.info

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su tijekom inspekcijskih nadzora koji su provedeni 19. rujna u Federaciji BiH izvršili 261 kontrolu.

Kontrole su izvršene u svih 10 kantona, na području: Zavidovića, Doboj Juga,Tešnja, Visokog, Vareša, Žepča, Srebrenika, Tuzle, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Lukavca, Živinica, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Mostara, Čapljine, Jablanice, Stoca, Bihaća, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa, Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Goražda, Novog Travnika, Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače, Travnika, Ljubuškog, Gruda, Posušja, Širokog Brijega, Livna, Tomislavgrada, Drvara i Bosanskog Grahova.

Tijekom izvršenih kontrola inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 57 neprijavljenih radnika, 56 obveznika koji nisu evidentirali promet, 13 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog tijela.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih tijela, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 41 objekt, a u 127 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 270.150 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i u dane vikenda.

Iz Porezne uprave FBiH pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakonske odredbe. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju od šest mjeseci, saopćeno je iz ove Uprave.

Porezna uprava zahvaljuje poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Iz Uprave pozivaju porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, ulaganja, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele izvršavati svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći će ostvariti svoja zakonom zajamčena prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nezakonitom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave ovoj Upravi. Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Porezna uprava ističe kako su države koje nemaju uređen porezni sistem na vrlo niskoj razini razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tablicama uređenih država.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju.

Glas naroda

Imam tri susida koji imaju trgovine a jedan od nji prodaje bureke, sendviće i ostalo. Nikad mu nijedna inspekcija nije povirila a nema ni fiskalnu kasu nit je prijavljen ijedan radnik i tako više od deset godina. Nos vas đava mažete oči narodu jerbo u neki ugostitelja i trgovaca ne smite ni povirit.

Stvarno odlicno sve su odradili, zato mi kupujemo u sred grada obucu i odjecu bez racuna

Prvo treba dobro pretresti sve inspekcijske organe od Federalne uprave pa do UIO gdje je korupcija i reket u porastu pogotovo u UIO.Zasticenih firmi ima koliko gpd hocete gdje niko ne smijeucii.Praksa pokazuje da se ide samo u malih koji nemaju nikoga i nisu zasticenu.1

Pa što ne odete u županiska ministarstva jer svi rade na crno i 8 godina im nisu uplaćeni doprinosi, di su pare braćo iz partije.

Privatnik ne može pustiti plaću bez doprinosa

Ja mislin da su zamjenili brojeve možda je 57 kontrola a 261 radnik???

U 261 poreskoj kontroli otkriveno 57 neprijavljenih radnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari