Turobna slika ukupnog zdravstvenog sustava

ljubuski.info

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić danas je, prilikom predstavljanja istraživanja "Analiza pravno-institucionalnog okvira i politika prevencije korupcije u zdravstvu", izjavio kako je korupcija zastupljena u svim sektorima, pa i u zdravstvu.
Kada gledamo revizorske izvještaje, javne izvještaje, određene studije koje su na neki način objektivni pokazatelji kada je u pitanju borba protiv korupcije u zdravstvu, govore da je korupcija zastupljena na visokoj razini. Međutim, kada gledamo subjektivne pokazatelje prema percepciji građana, također vidimo da je korupcija zastupljena u BiH u sektoru zdravstva, naveo je Šabotić.

Kazao je kako se korupcija u zdravstvu ne prijavljuje odgovarajuće, navodeći da je u 2017. godini Agencije za sprječavanje korupcije zaprimila šest prijava, u 2018. godini jednu, a u 2019. godini dvije.

Po njegovim riječima, razlozi bi mogli biti to što sektor zdravstva nije u nadležnosti države nego entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, te postoji mogućnost da građani to prijavljuju nižim nivoima vlasti koji se bave procesuiranjem i otkrivanjem koruptivnih kaznenih djela. S druge strane, dodaje on, postoji mogućnost straha građana da ne bi trpili štetne posljedice kada zahtijevaju liječničku pomoć.

Šabotić napominje da je zdravstveni sektor poseban i da bi se iskorijenila korupcija u zdravstvenom sektoru mora se promijeniti cijeli sustav.

Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala (TI) BiH je kazao da zdravstveni sektor dijeli sudbinu stanja u državi i društvu.
Svjedoci smo onoga što se događa u BiH, potpunog odsustva napretka u borbi protiv korupcije. Strategija Europske komisije, pa i mišljenje koje smo dobili ranije ove godine nam govori da je situacija, kada je u pitanju korupcija, alarmantna. Govori se o tome da je BiH 'zarobljena država' već duži niz godina. S druge strane, institucionalni odgovor države na takvo stanje gotovo da je izostao, smatra Blagovčanin.

Kada je u pitanju zdravstveni sustav, kaže da je analiza pokazala tri razine problema ili tri skupine rizika od korupcije, gdje se korupcija u zdravstvenom sustavu najviše manifestira. Prvi je onaj gdje građanin može vidjeti prilikom pružanja zdravstvenih usluga, primanje i traženje mita.

Javne nabavke i posao preko stranke

Međutim, navodi Blagovčanin, ono što su puno veći problemi odnosi se na procese javnih nabavki u zdravstvu, imajući u vidu da se enormne iznose novca izdvajaju u sektoru zdravstva.
Treća razina problema odnosi se na činjenicu da, kada govorimo o postavljenjima i imenovanjima na menadžerske pozicije, tu imamo vrlo rasprostranjenu praksu klijentelizma, odnosno imenovanja ljudi po stranačkoj pripadnosti umjesto po menadžerskim kapacitetima i sposobnostima. Sve to nam daje vrlo turobnu i tegobni sliku ukupnog zdravstvenog sustava, kazao je Blagovčanin.

Po njegovim riječima, prioritetna stvar bi bila sustavni pristup reformama u zdravstvenom sustavu.

Glasnogovornica Centara civilnih inicijativa (CCI) Ana Lučić je kazala da u okviru projekta "Izliječimo zdravstvo", koji zajedno provode Transparency International BiH i CCI, a koji je podržan od EU, danas predstavljaju istraživanje "Analiza pravno-institucionalnog okvira i politika prevencije korupcije u zdravstvu", koje daje pregled svih zakonskih i podzakonskih akata, kao i njihovu primjenu u oblastima koje su identificirane kao podložne korupciji u sektoru zdravstva.

To su oblasti: javne nabavke; upravljanje ljudskim resursima, odnosno imenovanja i zapošljavanja u sektoru zdravstva; sukob interesa i upravljanje javnim financijama s fokusom na transparentne liste čekanja.

Pregled slabih točaka

Po njezinim riječima, nalazi daju pregled slabih točaka unutar navedenih pravnih propisa, čije poboljšanje može dovesti do smanjenja, odnosno do minimuma rizika od korupcije u zdravstvenim ustanovama.
Nalazi će biti iskorišteni za suradnju sa 15 odabranih zdravstvenih ustanova (po sedam iz RS i iz FBiH i jedna iz Brčko distrikta BiH), s kojima će TI BiH i CCI direktno surađivati i raditi na unapređenju internih akata koji reguliraju navedene oblasti, kako bi kroz konkretne primjere pokazali da se može dovesti do smanjenja rizika od korupcije ukoliko se unaprijede pravna akta, kazala je Lučić.

Analiza će također biti ustupljena svim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Glas naroda

ko dadne lovu, njega će i liječiti, ko neda o nema, more crknuti

dajemo lovu svaki dan na svakom koraku samo je pitanje di nestaje

Ma to se vami cini da je korumpirano,to izmislja narod.
Pa sta ima veze sto dodjes po 20-30putanu bolnicu po jednu te istu stvar?Kome se zuri?Pa sta ima veze sto te be izlice odman?Bit ce nekad

Turobna slika ukupnog zdravstvenog sustava
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari