Izrađen dokument Strategije ruralnog razvoja u ZHŽ

ljubuski.info

Početkom godine aktivno se krenulo s izradom Strategije ruralnog razvitka ZHŽ, a nositelj spomenutog procesa bilo je ministarstvo gospodarstva na čelu s ministrom Dariom Sesarom, koji je imenovao Odbor za izradu strategije, sukladno odluci Vlade ZHŽ.

Radom odbora je koordinirao Pero Mandić, dok je njegov zamjenik bio Ivan Jurilj ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije. Cijeli proces se odvijao u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

U utorak, 10. rujna 2019. godine, dokument Strategije ruralnog razvitka ZHŽ predan je ministru Sesaru. Isti su predali dekan Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, dr. sc. Ivan Ostojić i prof. dr. sc. Marko Ivanković.

U razgovoru dekan Ostojić se zanimao za stanje u poljoprivredi i poticanju iste na području Zapadnohercegovačke županije, zahvalio se ministru gospodarstva i Vladi ZHŽ na suradnji, te izrazio nadu da će dokument strategije polučiti rezultate jer je isti rađen u skladu s usvojenim procedurama.

Marko Ivanković, koji je bio i član Odbora za izradu ovog dokumenta, detaljno je prezentirao dokument strategije ruralnog razvitka. Naglasio je važnost izdvajanja za ruralni razvitak, kao i to da je svaka od mjera iz Strategije usklađena s EU zakonodavstvom. Profesor Ivanković je predstavio strateške ciljeve strategije, prioritete i mjere koje su ugrađene u dokument, a neke od njih su aglomeracija krša, teritorijalni razvoj ruralnih područja, razvitak infrastrukture i općih usluga, razvoju ruralnog turizma i agroturizma, promocija tradicionalnih autohtonih proizvoda, ekološki uzgoj i dr.

Istaknuo je važnost stvaranja Kratkog lanca opskrbe u cilju potrošnje lokalnih proizvoda kroz subvencioniranje obroka za učenike, staračkim domovima, vrtićima i sl.

Ministar gospodarstva u Vladi ZHŽ zahvalio se svima koji su sudjelovali u izradi ovog dokumenta, članovima odbora, kao i Sveučilištu u Mostaru na suradnji.

ZHŽ je druga po stupnju razvijenosti u Federaciji BiH. Ovaj dokument ide u daljnju proceduru na Vladu ZHŽ, potom ćemo organizirati javnu raspravu, a nakon toga poslati na usvajanje u Skupštinu ZHŽ. Županija Zapadnohercegovačka će ostati najpoduzetnija regija u BiH kroz poslovnu infrastrukturu, poslovne inicijative, proizvodnju, izvoz i sl. Razvitak ruralnih područja predstavlja važan segment u borbi ostanka i opstanka našeg naroda u ovom kraju. Kroz ovaj dokument definirali smo jasne ciljeve i aktivnosti koje ćemo provoditi za ostvarenje istih. Želimo da ZHŽ postaje i turistički privlačna regija sa svim svojim svjetski prepoznatljivim brendovima. Na svemu tom ćemo raditi, svi zajedno, jer ova zemlja i ovaj narod to zaslužuju, izjavio je Sesar.

Strategija za povlačenje EU Fondova

Pero Mandić, koji je koordinirao Odborom za ruralni razvitak naglasio je kako je ovaj dokument je podloga za izradu projekata koji će se moći aplicirati za EU projekte.

Ministarstvo gospodarstva prepoznalo je važnost izrade strateških dokumenata za županiju imajući na umu nadolazeće vrijeme pristupanje BiH Europskoj uniji, istaknuo je Mandić.

Glas naroda

Samo vam fale sirotinjska dica ko nekad da taj plan provedete u djelo

Ali nema,papa baj baj arivederći

Dobro ste to smislili lipo se živi još da ima [ * neprimjereno * ]a i sirotinjske dice ko nekad da proizvode zdravu hranu na državne uhljebe di bi vam bio kraj.

E nema,popu Šimi ukrali biciklo

Za NJemačku spremni

Zaboravih reći
Koliko je vaše dice angažirano u provedbi gore narečenog plana
Ili je to namjenjeno "nečijoj" dici

Mislim ono
Čijoj dici ste namjenili provedbu vašeg plana
Glede ukrudbenih čimbenika da se zna

Kakva strategija o rualnom razvoju i poljoprivredi? Pa znaju li ista.? Mi u nasoj zupaniji imali smo pet puta vecu proizvodnju mesa i bilja prije rata nego danas. Sto rec? A tek profesori? To ce bit ko i cmilje!!! Profesor Ivankovic opet lupeta. Lako je siditi u uredu i na sigurnoj placi a u poljoprivredi!?! Triba ulagati a dali ces nesto dobiti. A tek poticaji i ko ih dobija Stanacki ili???? No glasamo za iste 27 godina a nas sve manje...???!!!???

Peri Mandiću, puna usta strategija, u svakoj je učestvovao, reklo bi se strateg čovjek. Sram vas bilo, uzimali ste slovenske i hrvatske konzultante, da vam uz velike naknade pišu strategije, pa ste sebe isticali da su vaše. Pero, Jelčić, sad nastavlja Luburić. Bitno je da zvuči "europski". Kome više prodajete maglu? Za koga ih pišete?. Vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu! Svi u agenciji za EU integracije su politički dovedeni. U Heragu isto tako. Jurilj? Boga se igra, veći od Pape. Dosta vas je više, jednostavno niste kvalitetni, uzeli ste mjesta koja vam po ničem ne pripadaju!. Uskoro vam neće trebati sve te silne strategije. Živjeli.

Neda mi se citati dalje cim sam procitao da je Marko Ivankovic clan odbora koji su izradili ovaj dokument tj.strategiju ruralnog razvoja.
Marko Ivankovic je ne tako davno strucno stajao iza projekata i investicija podizanja plantaza smilja.
Zestoki neki strucnjaci, a i sadnja smilja je bila nekakav ruralni razvoj.
Od svega ostalo samo ruralni,...
Zestok strucnjak,....dok se moze sa tudjim po plotu mlatit.

Da to nisu ona pametna sela prvo udri po cmilju to propalo pa mladi krompir za rusiju i otkup po 2km a na kraju jedva dobacili do čapljine ispod marke

Mladi ljudi odlaze i niko se ne pita zašto ?????????

Kakva strategija. Nitko iz Evrope ne traži lokalne strategije da bi mogao aplicirati za neke projekte. Dije Marko Ivanković on ništa ne nudi samo se masno naplaćuje

Vidi vidi kako je Marko Ivanković cijenjen stručnjak.I on je zanat ispekao u županiji.Županije su najveća đavlija legla.Prokleti da su zbog zločinstava svojih.

Dobro ste se sjetili jedino ce Rurelni i glasat do jeseni za Vas

nek ovi strucnjaci otvore privatne firme i zaposle ljude,eto im strategije, al ne lakse je trosit novac iz proracuna

Izrađen dokument Strategije ruralnog razvoja u ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari