Obilježavanje 74. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda

ljubuski.info

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće, započelo je jučer svetom misom zadušnicom koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, koji se u svojoj propovijedi istaknuo kako je zadatak svako da iskaže dužno poštovanje prema žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.

Na spomen području "Groblje mira" na Bilima, zaravni između Mostara i Širokog Brijega, organizirano je obilježavanje 74. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda te su pokopani pronađeni ostatci neidentificiranih žrtava ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Obljetnici, koja iz godine u godinu privlači sve više vjernika, nazočili su predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom.

Nazočnima se, nakon svete mise i pokopa neidentificiranih žrtava obratio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, koji se u svome govoru zahvalio kardinalu Puljiću na dolasku i upućenim riječima ohrabrenja, ali i cijelom organizacijskom odboru koji iz godine u godinu predano radi na ovom spomen obilježju.
Ovaj hram mira osmislili smo prije šest godina kako bi na poseban način skupili svoje misli oko svih onih koje ćemo pokušati u narednim godinama, prije svega evidentirati i na pristojan način pokopati, otrgnuti od zaborava i na tome graditi budućnost. Nema naše budućnosti ni sadašnjosti bez povijesti koju trebamo prepoznati kroz svoju tradiciju, kulturu, vjeru. Mi smo u jednoj obavezi, da bi mogli graditi sebe kao narod na prostorima Bosne i Hercegovine na jedan civilizacijski način napravimo otklon od onih, koji su samo zbog toga što su bili drugačiji, drugi i na drugačiji se način molili Bogu, drugačije predstavljali, drugačije razmišljali, zbog toga svirepo ubijeni. Zločini koje nikada ne smijemo zaboraviti trebaju postati način da i sa ovog proplanaka na Bilima šaljemo poruke, istaknuo je dr. Čović.

I danas prema Hrvatima Bosne i Hercegovine imamo jedan jasan otklon u samoj Bosni i Hercegovini. Ustavno smo definirani kao jednakopravan, konstitutivan narod koji bi trebao imati svoje legitimne predstavnike, a u histeriji mnogih koji su to isto radili u povijesti, i danas isto u izričaju postoji želja da se iz ustava izbriše ono što je hrvatsko. To je nešto što mi na tragu ovakvih sjećanja ne smijemo nikada dozvoliti. To je zadatak Hrvatskog narodnog sabora i svih politika i crkvene i svjetovne vlasti da u zajedništvu Hrvata izborimo svoju jednakopravnost i konstitutivnost na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine i svoje legitimne predstavnike koji o tome mogu skrbiti, kazao je, između ostalog, predsjenik Čović te je pozvao da daljnji zajednički rad, kako bi svejedočili o povijesti ali i stvarali budućnost.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 m2 polako uzdiže Groblje mira, spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz Herceg Bosne, BiH. Ograđeno je, sazidana je i blagoslovljena crkvica posvećena Sv. Josipu, dovršena kosturnica, zasađena stabla, podignuti prvi križevi, asfaltirane staze. Ostali radovi su u tijeku.

HNS

Glas naroda

Da se danas ustanu iz groba svih dvije tisuće i nešto ljubušaka koji su bili za NDH i koji su pobijeni zna se od koga 1945 da vide tko ih danas "sažaljeva" osoba koja je zadnja spašavala Jugoslaviju. Otvori se zemljo i progutaj ovu Hercegovinu.Ovi što se klanjaju ovom "gospodinu"neka se zapitaju gdje je bio 91 i 92. Hercegovinu čeka zapamtite Sodoma i Gomora naravno po zasluzi ! Štovati Sotoni i očekivati Božji blagoslov to ne ide .AMEN!

Legitimni predstavnik koje licemjerje.. Čiji si ti Čoviću predstavnik jado jadni vidjet će mo uskoro ali uskoro. Doće ći će ti kraj da te podržava i papa Franjo a kamoli taj garib ko i ti Puljić .sve ide po planu i kraj je blizu.

Beogradski predstavnik poslan i centra SDB-a

bit će proglašen za života Blaženim to je sigurno

Bio u UJDI-u, jugosloven, komunista, ćiriličar, a onda doživio metamorfozu u hrvata i dobročinitelja za svoje fratre.

tAMAN CE UNISTITI DRZAVU HRVASKU ISTO KO I JUGOSLAVIJU TITO JE OBADVIJE NAPRAVIJO STO NE ODGOVARA HRVASKIM FASISTIMA DA IH JE TITO ISTREBIJO NEBI IH BILO DANAS OVOLIKO

Poginulima je glavni grad bio Banja Luka a u njoj danas nema Hrvata u tu istu Banja Luku ide Dragan Covic na proslavu RS-a zemljo otvori se

kaže jedna stara poslovica da se zločinci vraćaju na mjesto zločina a ovo mi liči na poligon da netko pokaže svoju ljepotu

Ovi se još samo na oltar nije popeo.

Ovi jad mi se gadi kada ga vidim nista nezna samo laz laz unistio si Hrvatski duh udbasu Banjalucki

Običan i normalan svijet nikad neće na Bile dok je ova družina na čelu.Kad ih vrag odnese otići će narod pomoliti se za mrtve.Di su Čoviću moji djedovi stričevi i sinovi,iz 45,dobro ti Srbi ne kažu gdje su snjima punili jame,da ih pokopano dostojanstveno,pa onda Nijemce Talijane i druge.Samo se slikare šalite svijeće i žderete janjetinu.Od vas narod bježi gadi mi se.Lustracija Puljiću ako nisi ko i oni.

Komunjara udbaš Čović drži govornaciju nad kostima pokojnika, onih koje su ubili partizani komunisti, još gore od svega je da kardinal i fratri igraju u njegovom vražjem kolu, kozaračkom.

ovo je sastanak KPJ.

Gori je Narod Od Čovića 100 puta samo laje i reži ništa ne poduzima.

jeli se to oni dive svojim djelima

Pobit ih sad im misu drzat.

kad će draganče održat komemoraciju diktature kradeza takozvane tutine žrtve i kad ide lex tuđman

sve prica al nema imena i prezimena ko ih ubi da nisu svemirci

mora postojat neki papir kad su ustase bile ostale sve se zna al kad su ubijeni hrvati nis se ne zna samo otkopaj i ponovo zakopaj i niko nikomu malo govora u prdinu maglu i poslje na festu

do sada na svim stradanjima hrvata nigdje uboice molim vas ako neko ima podatak ko i ubi da napise ako nema onda smo u problemu dolaze nam svemirci svako 40 50 god i potamane nas i pokopaju u jame oce li se ikom sudit barem za 1 zlocin

jer ima jos koji partizan ziv kad su proslave njihove ima jos ucesnika nob valjda su ih slali na ratiste od 8 god

kaze covic zrtve ne smjemo zaboravit vec smo ih zaboravili treba nam ime i prezime svakog ko je odgovoran za zlocin pa nek njegovi potomci znaju ko im je bio tata dida i ostali

kanite se jadni ljudi sta ih iskopavate i drzite govore kad necete javno da kazete ko ih pobi

Okanite se grobova koji imaju svoj mir!
Sudite onima koji su pobili Hrvate u ovom ratu.
Neznam koja je razlika od plaće u ratu i ubojstava u sačekušama!!!!!
Disu vrli Hadezeovci i njihov Vožd,a Negri na janjetini!!!!!

Obilježavanje 74. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari