Usvojen program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH

ljubuski.info

Vlada FBiH donijela je Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH koji će biti dostavljen Parlamentu Federacije BiH radi davanja suglasnosti.

Ovaj program povezan je s drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru što uključuje funkcioniranje Regulatornog povjerenstva za energiju u Federaciji BiH u zakonima predviđenom obujmu, posebno u pogledu neovisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcioniranje tržišta električne energije i odvajanja reguliranih i tržišnih djelatnosti.

Također uključuje modernizaciju i prestrukturiranje rudnika uglja. Ključne promjene i obaveze koje proizilaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, i koje će biti obuhvaćene ovim programom, su funkcionalno razdvajanje svih djelatnosti, pravno razdvajanje i neovisnost za djelatnost distribucije i računovodstveno razdvajanje djelatnosti opskrbljivanja na regulirano i tržišno.

Ovi zahtjevi znače da je, osim računovodstvenog, potrebno i razdvajanje svih djelatnosti proizvodnje, distribucije, opskrbljivanja, trgovine i ostale djelatnosti.

Dodatno, u oblasti djelatnosti distribucije, promjene moraju biti još veće, jer je potrebna još veća nezavisnost koja uključuje i pravni oblik, što znači da će postojeća elektroprivredna poduzeća formirati zavisna društva za distribuciju koja će imati status operatora distributivnog sustava.

Prestrukturiranje elektroprivrednih poduzeća je planirano u više faza pri čemu prva faza odgovara realizaciji osnovnih zahtjeva utvrđenih Zakonom o električnoj energiji u Federaciji BiH kao što su računovodstveno i upravljačko razdvajanje djelatnosti i formiranje poduzeća za distribuciju - ODS. Vremenski okvir za ovu fazu je 15 mjeseci od dana dobivanja suglasnosti Parlamenta Federacije BiH.

Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH podrazumijeva potpunu provedbu i zaživljavanje u praksi računovodstvenog i upravljačkog razdvajanja, uz primjenu transfernih cijena između djelatnosti unutar elektroprivrednih poduzeća.

Tijekom ove faze bio bi nastavljen proces modernizacije i poboljšanja poslovanja rudnika uglja pojedinačno, smanjenje broja zaposlenih i realizacije ulaganja.

Istovremeno, elektroprivredna poduzeća bi uradila dodatne analize i, na osnovu njih, donijele odluke u vezi s formiranjem poduzeća za elektroprivredne djelatnosti i prestrukturiranja djelatnosti rudarstva, vodeći računa o organizacijskom statusu djelatnosti proizvodnje i budućim potrebama zamjenskih kapaciteta u termoelektranama.

Ovisno od analiza i odluka u ovoj fazi, a uz prethodnu suglasnost Vlade Federacije BiH, pristupilo bi se njihovoj provedbi što predstavlja treću fazu ovog programa.

U programu su detaljno razrađene i sve potrebne aktivnosti za realizaciju svih predviđenih faza i ciljeva.

Bosna i Hercegovina je potpisnik Ugovora o uspostavi Energetske zajednice koji je na snazi od 1. srpnja 2006. godine. Time je preuzeta obaveza preuzimanja i provedbe pravne stečevine Europske unije koja se, između ostalog, odnosi na tržište električne energije.

Osnovni cilj energetske zajednice, sa aspekta tržišta električne energije, je kreiranje stabilnog i jedinstvenog regulatornog okvira i trzišnog prostora koji osigurava pouzdano opskrbljivanje električnom energijom i može privući investicije.

U 2011. godini pravna stečevina EU za članice energetske zajednice je proširena dijelom EU propisa koji čine takozvani, "Treći energetski paket", koji su postali pravno obavezujući i za ugovorne strane Energetske zajednice, uz rok za transpoziciju u domaće zakonodavstvo i provedbu u praksi do 1. siječnja 2015. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Glas naroda

Evo spasa,svi ćemo raditi u elektroprivredi,samo će onda plaća biti 600 km.

evo sad če HDZ pokopat
elektroprivredu i eto još uhljeba na cestu

t

ovo ti je uvod za ukidanje monopola u distribuciji energije , konačno , čim konkurencija dođe svima će biti bolje , imati ćemo izbor i biti će manji računi

onaj čovićev dug iz aluminija se prelio u elektru i naravno crknut ćće elektra jer novca nnema pojeo ga HDZ

Šta kaže Žarić i njegova klika,oče li se ponovo snaći u novom zakonu.Vjerovatno i pišu zakone po sebi,ali ni njih smrt mimoići neće.

Trebamo sami proizvoditi struju ili uzeti od neke druge elektroprivrede struju da propadnu kradeze uhljebi

Distribucija će živit od mrežarine a to je na računu već razdvojeno, struja će se kupovati od opskrbljivača kojega izaberete.Znači formiranje ODSa je priprema za tržišnu utakmicu koju ovo poduzeće neće izdržati zbog 50% viška uposleni.

Znači li to da će HDZ izgubiti više Sisa,a jadna ti majka ovako poštena partija da gubi tlo pod nogama.Bože čuvaj HDZ!!!Haaahhhhhaa...

da nije HDZa mi bi imali tvornice i radna mista i nebi bili ekološka zemlja di HDZ ne radi ništa samo hapa proračun a iseljen narod radi u doćlandu
adezeu je ovde švica-deru narod gore nego turci sime im se iskorenilo udbaško

Usvojen program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari