Svi smo mi krvavi ispod kože

ljubuski.info

Svako demokratsko društvo treba imati i književnice kao što je Martina Mlinarević Sopta (u daljnjem tekstu MMS). Jednostavno, ona je potrebna. U suprotnom to ne bi bilo demokratsko društvo i ne bismo govorili o slobodi izražavanja, slobodi govora i slobodnom izražavanju mišljenja. Ali, tanke su linije koje razdvajaju demokraciju i liberalizam od totalitarizma, diktature i - lažne demokracije. A najtanje linije su između jezika mržnje, vrijeđanja po bilo kojoj osnovi, prijetnji...Često se i sama iznenadim koliko smo mi, ljudi, sposobni vrijeđati, omalovažavati, prijetiti drugome koji ne govori ili se ne ponaša kao što mi zamišljamo da bi trebalo. Izgleda da često sami nismo spremni na demokraciju.

MMS je vrlo svjesna moći i utjecaja suvremenih načina komunikacije s korisnicima/čitateljima, javnošću. Također, vrlo malo je ili nimalo, žena u ovom našem podneblju koje su spremne toliko ogoliti (i figurativno i doslovno) svoj život i same sebe, tako da se MMS ne može negirati hrabrost, kritičnost često prožeta psovkama i uvredama, a sve u cilju kako bi se probudila, uzdrmala, šokirala često nijema, 'ušućena', indolentna javnost.

MMS je javnosti izložila skoro svaki djelić svoga života, a životnu borbu s opakom bolešću, svjesno ili nesvjesno, pretvorila u vrhunski PR. Za to je trebalo hrabrosti.

Međutim, to je jednostavno, njezin stil i to bi trebali shvatiti svi oni koji su čitali njene tekstove od pseudonima 'Old School' pa sve do danas kada je jedna od najčitanijih autorica.

Od tih vremena prošle su godine, postala je puno više hrabrija jer je pseudonim zamijenila punim imenom i prezimenom.

Kroz njen opus dade se primjetiti da se i politički preusmjeravala, mijenjala, što je njezino pravo na izbor.

Mora se priznati: MMS publici daje ono što ona želi, u "uspavanim" djevojkama, ženama, budi suosjećajnost i poistovjećenost, vrlo lako i znalački, prečesto populistički, manipulira publikom i svaku situaciju, pa i ovu posljednju, maestralno poentira sebi u korist.

Tu treba skinuti kapu.

Po takvom načinu komunikacije, iako se ne bave ni približno istim biznisom, MMS je naša KKW (Kim Kardashian West) i svakako treba naći mjesta u analizama PR i marketinških stručnjaka.

I ona sama to o sebi, nimalo skromno i s (činjenično) opravdanim egom, govori u reakciji na otkazivanje promocije u Čitluku:"...bagro, moraš znati da sam ja, bolan, festival pokretni".

Također, MMS je odavno javna osoba i kao takva podložna kritikama i analizi i javnog i privatnog, na žalost, uvredama, prijetnjama, pa i ispoljavanjem jezika mržnje kakvim su prepune društvene platforme, što je jedna od negativnih posljedica visoke slobode komuniciranja bez cenzure.

No, upravo ove platforme, kroz svoj također osebujni izričaj, koristi i MMS u komunikaciji sa svojim čitateljima/korisnicima.

Ali, ne zaboravimo da su se vrlo "sočno" i nimalo gospodski i bez uvijanja međusobno "častili" pisanim putem i mnogi hrvatski velikani poput Ujevića, Krleže, Šimića... U prepiskama, osobnim i javnim, liječili su svoje egoizme, sadistički vrijeđali suparnike po peru, poistovjećujući ga nekada čak i s konjskom balegom., nazivajući ga "seljačićem", "pijancom", "idiotom"...

Međutim, bez obzira što poneki smatraju da je MMS u Čitluku trebala nastupiti kao književnica, neodvojiva je činjenica da je ona odnedavno i veleposlanica BiH, državni službenik, i to pod delikatnim političkim okolnostima također delikatno političke zemlje u kojoj živimo, što joj dodatno na leđa stavlja odgovornost spram javnošću i javnim nastupom, pa tako i obraćanjem putem društvenih mreža i u javnosti uopće.

Ewergreen nije trebao popustiti pred "prijetnjama" jer ovime gubi svoj višegodišnje izgrađen 'personality' alternativnog, nesklonog strogim društvenim normama. Trebao je dopustiti MMS predstavljanje knjige, pa makar i iz zvižduke, pokoju psovku ili prijetnju, možda i bocu 'laškog'... gdje bi se činjenično pokazalo je li čitlučkoj publici MMS omiljena ili omražena autorica, a ne pravdati to nekakvim strahom. On čega, od koga? Fizičkim ili uzročno-posljedničnim, ekonomskim možda, što bi bila i najveća katastrofa s obzirom na njihov background.

Možda političkim razlogom, čime bi omraženi Željko Komšić preko MMS dobio više na značenju negoli i sama Gospa i Međugorje koju su svojedobno izazivački vrijeđali neki od izvođača Ewergreena? Što bi kazali, kako god okreneš - nije dobro jer ako je politički, onda je Komšić "nadjačao".

Na kraju krajeva, na njihovom stage-u bilo je, što bi rekle naše bake, Bože me prosti, i "kurvi i đidija", i umjetnika i ateista i vjernika i rokera i Srba i Bošnjaka i Hrvata i inih koji su jedva stajali na nogama, em od dobrog 'Johonnija', em od nekih drugih 'stimulatora' - ruku na srce - zar se to sve ne zove rocken roll?

Ovako je ova priča ostala otvorena, a na Čitluk i Čitlučane je neopravdano bačena anatema "pripizdine" u kojoj žive "bagra i majmuni" s kojom će se MMS "još ćerati", a dežurni dušebrižnici i samoproglašene 'demokratske vertikale' upecaše se k'o somići u plićaku - iz verbalnih prijetnji i napada na MMS za sebe stadoše grabiti malo svježe krvi slave jer njihova vodni.

Ali, priznajmo, i negodovanje je izražavanje mišljenja i na to svi, kao slobodni ljudi u ovoj slobodnoj zemlji trebali bi imati pravo. Ako je tako, zašto nitko na toj neodržanoj promociji, onako kao ona sama, momački, prosto jednostavno, nije imao za priliku kazati: Šta više sereš Martina?

I mirna Bosna, a i Hercegovina. Ali, ovako je oduzeto pravo i MMS i njima, ali i onima koji bi vjerojatno došli na promociju.

Drugo je koliko je upoće MMS Čitluk mio jer je knjigu predstavila i u Hrvatskoj i u Srbiji i cijeloj BiH, i tek sada u Čitluku "ispred nosa".

"Za Titinog vakta" nisi smio pjevati "sumnjive pjesme", antijugoslavenski se ponašati i govoriti, a kamoli propagirati nepodobnu literaturu. Za uzrečicu "jebo te Tito" išlo se na obavijesni razgovor u policiju, nerijetko zanoćite ili malo duže ostanete u zatvoru, a kad izađete imate tragove "milovanja", prekrasne modro-ljubičaste boje po skoro cijelom tijelu.

Zamislite, tada su i brojni rokeri morali mijenjati riječi svojih pjesama jer je "služba" zaključila da "asociraju" na rušenje komunističkog, narosnog, jugoslavenskog ili kojeg sve ne poretka. Danas živimo u demokraciji, ali često imamo obilježja "Titinog vakta" protiv kojeg su se mnogi, pa i Čitlučani borili, davali svoje živote.

Kao što naši narodi kažu: svi smo mi krvavi ispod kože - ali, moralne pridike, izgleda, teško padaju pojedinim u Čitluku, ali i MMS.

Neodgovorena pitanja

Ovdje, u najnovijem skandalu Čitluk-MMS svačega ima pomalo, a puno je i neodgovorenih pitanja.

 1. Tko je i kako prijetio organizatorima Ewergreen-a? Tko, imenom i prezimenom i kako?
 2. Ako je prijećeno ubojstvom, bombom ili slično zbog najave predstavljanja knjige MMS, je li upućena prijava policiji?
 3. Po kojem osnovu su organizatori ocijenili da su prijetnje te razine da bi se otkazalo predstavljanje knjige i zašto jednostavno nisu "riskirali", organizirali promociju kako bi se i činjenično dokazalo koliko MMS ima poklonika u Čitluku?
 4. Čitam da su posrijedi i sponzori kojima nije bilo drago (Zašto?) zbog predstavljanja knjige - koji su to sponzori jer su isti trebali biti upoznati o najavi predstavljanja knjige.
 5. Ako MMS nije predstavila knjigu, a isto se podrazumijevalo u projektu koji je dobio sredstva, je li sada upitan projekt i hoće li Ewergreen morati vratiti sredstva?
 6. Koju poruku šalje organizator koji sebe prikazuje slobodoumnim i drukčijim, ovim otkazivanjem gostovanja, ipak za dobar dio kontroverzne autorice?
 7. "Ko vas jebe majmuni, bagro, ćeraćemo se još, etc., odgovor je autorice na otkazivanje promocije donedavnim prijateljima, a možda i onima koji su prijetili, negodovali...Kome je rekla "k'o vas jebe majmuni" i "bagro" jer je s tom izjavom uvrijedila mnoge Čitlučane?
 8. Možemo li to okarakterizirati kao neprimjeren riječnik ili jezik mržnje, prijetnje?
 9. Možemo li tako okarakterizirati i salve komentara koje su potom uslijedile na društvenim mrežama?
 10. Možda i nevezano za 'slučaj Čitluk', zašto je problem ako se nekome ne sviđaju i nisu simpatična autoričina djela, neki smatraju da su uvrjedljiva i kritiziraju ih, kao što i ona u svojim djelima kritizira ljude, pojave, običaje, ponašanja, svakojake životne situacije?
 11. Hoće li kao veleposlanica biti pozvana na odgovornost zbog svoje reakcije, neprimjerenih riječi i izražavanja?
 12. Zamislite ovako: Je li MMS nepoželjna jer je 1) "Komšićeva" veleposlanica BiH u Češkoj ili 2) zbog svoga književnog opusa?
 13. Ako je u pitanju 1, treba li MMS proglasiti političkom emigranticom ili (2) nepodobnim piscem? (i što je gore?)

... Porez, prirez, PDV i ostale dadžbine državi sada nisu teme...

Vera Soldo | Republika info

Glas naroda

GAZI UDBAŠE I VVELIKE RVATE I VVELIKE VJERNIKE ALA MINISTAR RVACKE KURČEVIĆ SA ZLATNIM PAŠNJACim na bračpoludija kompijuter sve velika slova ljusi di se ovo gasi

Oš reć da ti nisi

Bravo za tekst

vidi naše herojine Martine je ćusta hjebe HDZ ko beba zvečku

da smo sad bili u ttrećem umisto u federaciji poručnik bi bio pobjednik do smrti ko tito no spasi nas federacija zafederira pa popuši i bakir i draganče-oba su pala oba su pala samo dodig osta on se razmaha u banskom dvoru u banjaluci a da nije putina i on bi odleprša preko koridora u jednom smeru na fergusonu

Svetogrđe bilo koje vjere nije književnost nego bezobrazluk koji može uraditi svaka osoba a druga stvar je hoćeš to ili nećeš. Svak u životu nosi krž koji mu Bog udjeli , pisanje dotične me ne fascinira.

Zašto MMS, kad je samo MM?

Hercegovačka žargonska skraćenica : “Marina Mlinarević ‘Suje”. Psuje ko kočijaš.

Ona piše da je ovo neizdrživo više.

nebi reka dda neki boga slušaju njima je bog samo izgovor
ko je to razgovara sa bogom kako znaju šta oće bog
najbolji vjernik je JOSIPOVIĆ ostali su licemjeri
onaj ko vjeruje ne bavi se HDZ rabotama ŠTELAMA i ostalimSNALAŽENJEM na raćun bližnjega-ja vjerujem u teslu-amen

Ajme državi ako nas vaki ko ova,nije vridna spomena, predstavlja bilo di. Moja pok mater je bila polupismena i nikad vake prostote nije koristila. Ne znam šta je huzur i ne briga me a moram reć Aferim

HDZkani ivi ste neizdrživi pa smo zbog vas selili iselite se i vi niko vas netreba
dosta ste ljudi uništili i pobili posle devedesete vi veliki hrvati i vjernici
tvornice nisu odnili srbi u srbiju nego proćardali kradezekani
samo nam još crkve niste prodali a i to će te

Ono što je ostalo, što HDZkani nisu rastrali, rasjerat će ovaj pajdo zekan sa svojim komentarima

Martina kako si ljepa ocesli se udati za mene

pobjedila si rak valjda ćeš i kradeze držimo ti palčeve

Ova je ambasador dakle kao i svi ostali izložena kritici i osporavanju a nezaštićena vrsta točka the end fine kraj

I za one koji ne razumiju ove riječi njihova riječ konec

HDZkani dosta ste uništili hrvackih sudbina malih ljudi evo martine koja će ih [email protected] je besa-bog ppamti pa vrati

iđemo svi iz HDZ mraka na slobodnu teritoriju u martininu ambasadu-tamo je čist zrak nema kradezea

A čehinja ko u priči, milina

De Vera ne s...i Tita ti !!
Sama je otkazala i sjasite vise s njom. Vodi je kuci mjenjaj joj pelene .

Ja nemam pojma ko je ova Martina, ali koja je da je, bolja je od Dragana, i od Bakira, a roga mi i od Komsica. A čim se bavi Martina? Ne vidim da je žena ukrala ikome ista, a ova trojica su vam krala, kradu i krast će i dalje a vi udarate po jadnoj ženi bez sise (tako piše)koja je bila bolesna. Ispovidite se svi redom

Sejdo je krao i Martini dao

Aferim , brate!

Ovu Veru bi trebalo tužiti za iznošenje laži. Sama Martina ne kaže da su je otkazali već samo prenijeli stanje i reakcije na njen skori nastup. Što je sve otišlo u krivo mislim da je taj izričaj upućen od Martine u ljutnji. Ako g.Vera misli da to nije strašno evo sada njoj par riječi,s' napomenom kako ne mislim tako već samo da se vidi kako je to ružno. Dakle ne laži Vera k r m a č o iz...neću dalje,prenisko je tako se izražavati.
Podaci poznati uredništvu ako g.Veru zanima

Martina ti si iznad svih ovih uvreda.Predivna zena koja nosi svoj kriz.Vecina ovih koji pisu ovako o tebi da te poznaju ne bi pljuvali.To mogu samo zlobnici.Pisat i govorit o nekome koga ne poznaju je uzasno.Ostani svoja.Ima nas koji te volimo i uz tebe smo.

Ja sam ponosan na ovu malu iz Ljubuškog samo zato što im ovolike komplekse nabija, svim ovim ko biva novinarčićima, novinarkama, ujtili je se ko pijan plota, mala ih razbuca ko niko. Svi vaši portali skupa nemaju followera ko ona sama,tako da pr.di u prašinu

Ovaj komentar je napisala sama sebi koliko je jadna nije niko u ljubuškom ponosan na komšićevu raspuštenicu

legendarna je Martina, slagao se ja ne slagao,
ovo kako ih prrca je vrhunski

Džaba joj je sad kad je prodana duša, u sto vira za sto lira takvi i odgovaraju političarima. Čim je ona s Komšićem sve ti je jasno . Ona bi po vjerski trebala bit žena tj dama a ne kočijaš , sramota brate šta sve danas spada pod književnika!

ne smarajte nas više sa ovom spodobom

eto poručnik draganče je vaša dika ki i vi blaago vama h[ * neprimjereno * ] vas on
kad ga opet gađate bocam i vičete lopove lopove!!!!!1

Hm, kad žena pravda ženu!
Prilično loš pokušaj da se od g. ovneta napravi pita.I onda se nađe ova slična njoj da je pravda uspoređujući njezin primjer sa drugim, kako su i drugi književnici i pisci vrijeđali jedni druge i time želi opravdati prostačenje i vrijeđanje ove prostakuše.Koliko znam uvijek su se ljudi ugledavali na pozitivne primjere a ne prostake.Zašto ova Vera koja je očito kao i ova prostakuša ne usporedi Martinu sa nekom ponosnom majkom petero djece a ne sa Krležom i ostalim promašajima.Zašto je ne usporedi sa majkom Terezijom koja je svima pokazala kako treba izgledati žena.Ovdje se radi o bjesnim ženama i ništa drugo koje svoje komplekse liječe preko medijskog prostora jer nemaju drugog posla.Amen!!!

Tocno tako :)

usporedite Martinu i drugaricu Bojanu KRIŠTO molim vas
čekam komentar

Iste su obje, jedna je ovisna o Čoviću, druga o Komšiću

KRA DE ZE, visegodisnje pustosenje ljudi, e ako je ona nama problem.... Blago nama... Pustite zenu neka govori. Sto joj se uskracuje govor, zena je jako pametna za razliku od HDZ moralnih vertikala umjetnih magistara i ostale udbaske bagre, e ako je toliko glupa pustite ju da govori, to ne zelite, eto to govori od Vama vi ste sramota od ljudi i od stranke, vi ste nitko i nista kad nemate argumenata da se suprostavite misljenju jedne žene, kladim se da 90% Hrvata podrzava njenu istinu ,Vi ste sramota i propast naroda, zivot je kratak i prolazan, znam da nemate casti, ne mislim da nece Vas narod kazniti sve u jednom paketu, komuniste, udbase, kosovce jer ste Vi svi HDZ i Vas mladi HDZ ekani skupa s njima za sitan interes, ubijte se bijedo jedna, radite protiv svog naroda. Fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

dobro zboriš sa svim se slažem u potpunosti

Dozvoliti da neko drugacije misli, a ne d'o bog i kaze, je harbrost koja nama svojstvena nije. Da je Isus govorio kako je vlasti godilo ne bi na krizu zavrsio. Ali sjetite se vjernici, svojom zrtvom Isus nase grijehe iskupi ...

Vera i od Vas sam citala nesto prije nekoliko god. gdje pisete nevjerovatno prosto,kao npr. "o.jeb" . Ne znam sta je sa inteligentnim zenama u Hercegovini!? Zasto imate potrebu toliko se ponizavati? Ne slaganje , uvrijedjenost pa i ocaj se mogu opisati a da se ne gubi dostojanstvo. Ili se varam? Mozda ste vi ( Martina i Vi) studirali gdje je to bio normalan rjecnik. Veliki Krleza i Ujevic su mozda medjusobno komunicirali na "prost" nacin. Ali samo medjusobno! - Citat: "postala je puno više hrabrija "! ? E, ovo sami prosudite. Kako stil kako ovo pisete, tako i vase divljenje Martininom stilu izrazavanja. - Ima u svijetu dovoljno literature i svjedocenja od hrabrih i jakih zena . Zena koje su prebrodile bolesti, gubitke , siromastvo, progonstvo, ponizenja, zlostavljanja i koje cega, sto zivot donosi. Zene koje su nadrasle sve poteskoce i razvile se duhovno i intelektualno. Moj dojam je da su se zene i muskarci u nasoj Hercegovini dalje razvili. Moj dojam je da Martina i dame koje joj se dive same nisu napravile taj razvoj i da se cude zasto su nerazumljene. Poznajem ja taj nacin izrazavanja , sjecam se iz svoga djetinjstva. Tako su se izrazavali stariji muskarci koji nisu imali bas pozitivno razvijenih sposobnosti niti uspjeha u zivotu pa su se junacili jakim (primitivnim izrazima) rijecima. Provocirati se moze na razne nacine i dobiti paznju. Pitanje je sta se nudi kada se dobije paznja? Ceka li onda primitivizam i praznina ili konstruktivni poziv na razvoj i napredak, rast? Krleza ili Ujevic nisu nudili niti prazninu niti primitivizam .....

Moj dojam da ona cita i srpskog pjesnika Matiju Bečkovica sudim po frazi , čerat čemo se.Ipak je primjerniji pokojni Lola Dukic volite se ljudi zar ne.

Treba ona čitati čika Zmaja
"Hebite se djeco,hebanje je raj,to vam veli čika jova zmaj"""

Sve po ladu da te ne poznadu.Tako je Fra Brne

Goste Nepozvani.
Pozovi drugaricu Martinu na kavu i zajedno procitajte iz Matejevog Evandjelja Isusov govor na gori Mozda nesto i dopre do vas od navedenih Blazenstava..
Govoriti ponizno a ne bahazizi se.Kao Ćeraćemo se. I masu vulgarnih riječi od majke male djecojčice.Tocno mi zao onog njenog bivseg Sopte.

Knjigu Sirahovu u ruke.
I ova Soldo i Martina.
Jezik je najprljaviji organ.

Nije mi jasno kako ambasadore, veleposlanike RH uce da razgranice privatni zivot od poslovnog, stovise, da nemaju privatnog zivota a da predstavljaju lice jedne zemlje kao i da brane njene interese koje oni mozda osobno u nekim situacijama ne bi podrzali tj.imali bi svoje stavove..u suprotnom znamo sta se dogodilo Elizabeti Madarevic... zasto se tako ne postavi i doticna MMS, ja bih je nazvao diplomat bez diplome... nema smisla... ili budi jedno ili drugo...

Čitam i gledam , nije mi jasno u čemu je problem?
Pa knjiga je i u Metkoviću predstavljena pa ništa se nije dogodilo posebno
Kome je i zašto nekome palo napamet da se knjiga ne predstavi u Čitluku?.
Da se je predstavila bilo bi nekoliko komentara neko za , neko protiv, a ovako?
Pa po ljudski je d se nekome sviđaš a nekome ne sviđaš?
Martina je takva malo buntovna, malo vulgarna, a bože moj nije jedina, a ne mislim da je loša....prosijek
A da ste je uhljebili ko i druge...možda žena bi šutjela i pisala...
Sve ima svoju cijenu...
Što sijemo to ženjemo, zato smatram neka Martine i ovakvih ko Martina, da probude ove naše vrle ....

Eto ona nije uhljebljena, i sada i prije. Ko to ima stanova ko u priči, ja ili ona. Jeli od prodanih knjiga ili,...........

Sramota za Čitluk.

Njoj je najveca kazna svako jutro se pogledat u ogledalo :-)))

Svi smo mi krvavi ispod kože
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari