Propao plan pokretanja proizvodnje, radnicima Aluminija spremaju otkaze

ljubuski.info

Predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminij Romeo Biokšić kazao je kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje u mostarskom Aluminiju, po svemu sudeći, propao te je najavio nova prosvjedna okupljanja početkom rujna.

Nakon izvanredne skupštine Sindikata, Biokšić je, u izjavi za novinare, podsjetio kako je, planom ponovnog pokretanja proizvodnje 1. rujna, s radom trebao početi pogon ljevaonice no, po njegovim riječima, do danas nije učinjeno ništa konkretno da se to zaista i dogodi.
Kako sada stvari stoji od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa. Imamo informacije da se s 1. rujna spremaju otkazi ugovora o radu djelatnicima Aluminija koji će biti proglašene tehnološkim viškom. Ako ne budu osigurana sredstava za otpremnine tim ljudima i ne bude im uvezan staž, 3. rujna djelatnici Aluminija izaći će na protest pred zgradu HDZ-a, a 5. 9. pred zgradu Vlade Federacije BiH, poručio je Biokšić.

Potpredsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij, Stjepan Bevanda dodao je kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje loše urađen i da ne nudi nikakva dugoročna rješenja.

Uprava moli za strpljenje

Osiguran je dio sredstava potrebnih za isplatu otpremnina radnicima Aluminija, priopćila je Uprava Aluminija navodeći kako se poduzimaju svi napori kako bi tijekom današnjeg dana i idućega tjedna osigurala cjelokupna sredstva za ovu namjenu.

Želimo istaknuti kako je stav Uprave Društva jasan i nedvosmislen po pitanju isplate otpremnina, kao minimuma koji se može i mora ispuniti prema ljudima koji su godinama ugrađivali dio sebe u ovu tvrtku. Ničije zasluge ne mogu i ne smiju biti zaboravljene niti zanemarene, jer je Aluminij godinama bio uspješna tvrtka zahvaljujući upravo nesebičnom angažmanu svojih djelatnika, navedeno je u priopćenju za javnost.

Naime, sindikalisti su jučer poručili kako od pokretanja proizvodnje nema ništa te da sumnjaju i u obećane isplate zbog čega će krenuti u nove prosvjede.

S druge strane, Uprava tvornice navodi kako trenutno jedini izvor sredstava nužnih za pokretanje proizvodnje može doći od strane investitora s kojim se pregovara.

Ističu kako najnovije reakcije i izjave u javnosti otežavaju cijeli proces pregovora i smanjuju izglede za pokretanje proizvodnje.
Stoga još jednom pozivamo sve zainteresirane na dodatno strpljenje kako bi započete procese mogli okončat bez dodatnih komplikacija. Kako bi Aluminij zadržao bilo kakvu šansu za nastavak proizvodnje, odnosno izbjegavanje stečaja, potrebno je da s dijelom djelatnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom bude raskinut radni odnos, uz isplatu otpremnina. Alternativa tomu je ostanak svih djelatnika u radnom odnosu, ali u tome slučaju tvrtka ne bi imala mogućnost isplate plaće za rujan i stečaj bi bio neizbježan, navodi se.

U priopćenju je pojašnjeno kako će, odmah nakon raskida dosadašnjih ugovora, nove ugovore dobiti određen broj radnika, odnosno, oni koji su potrebni za nastavak proizvodnje u prvoj fazi.

Oni će dobivati plaće po ranije prezentiranim uvjetima. Naglašavamo, Uprava Društva poduzima sve da, sukladno Pravilniku o radu, niti jedan djelatnik ne ostane bez posla bez isplate otpremnine, što bez ikakvih dvojbi svima zasluženo pripada. Sve gore navedeno jasno govori o tome kako plan pokretanja proizvodnje nije propao nego se i dalje aktivno radi na njemu. Razumijemo zbog ove neizvjesnosti i frustraciju svih onih kojima je stalo do Aluminija i koji su ga svojim radom stvarali i gradili, ali ponavljamo kako samo zajedničkim naporima možemo osigurati novo pokretanje proizvodnje i pokušati tvornicu vratiti u poziciju u kojoj je nekada bila i gdje treba ponovo biti u budućnosti, navodi se u priopćenju.

Glas naroda

Na Bare tamo je vaš GROBAR. Ućete u legendu..

Za sve je kriv izborni zakon.

Ja mislim da je za sve kriva m.mlinarevic sopts

Eto staje vam dao vas veliki voda Dragance trazili ste dobili ste tako vam i treba

10tag god su imali po dvitri tauzenke od draganceta pa covik nema vise sta oce koda su radili nesto

Dije sada FRA Ivan Sevo dragi nas Dragane Dobrocinitelju hvala ti sto si pokrao nas Almini

Drste ga ljudi..njega.njega..najveceg grobara hrvatskog naroda..partizana dragana.

Pa kad Nima soldi

Otkazi su zbog zdravlja radnika svi na Neretvu adz je reka

To vam je čuveni plan b ćiriličara a triba otici na bare i blokirati vile dobročinitelja jer tu su pare od aluminija i sokola završile

Propao plan pokretanja proizvodnje, radnicima Aluminija spremaju otkaze
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari