I ZHŽ među županijama koje izumiru

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini je u prva tri mjeseca ove godine nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na broj rođenih.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do ožujka u našoj zemlji rođeno je 6.189 djece, a umrlo je 10.249 osoba.

Od ovog broja, njih 5.793 osobe umrle su u Federaciji BiH Jednostavnim izračunom se dođe do podatka kako svakog dana umre čak 113 osoba.

Federalni zavod za statistiku objavio je nedavno podatke prema kojima je u prvih šest mjeseci 2019. godine u Federaciji umrla čak 10.861 osoba! Alarmantan je podatak da, kad se sumiraju svi podaci do lipnja, čak devet županija u Federaciji u ovoj godini nije imao veći broj rođenih od broja umrlih. Samo je u Srednjobosanskoj županiji u lipnju rođeno više osoba nego što je umrlo.

Sociolog Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je kako se nastavio trend sve većeg umiranja građana, a manjeg rađanja. Alarmantno je to, ali će se taj broj, prema procjenama, nastaviti povećavati.
Sljedećih godina doći će do izražaja konstantan odlazak stanovništva u dobi od 18 do 35 godina. Mladi odlaze, u inozemstvu zasnivaju obitelji. Nažalost, još nemamo pronatalitetnu politiku, koja bi odgovorila adekvatno na sve ono što nas je pogodilo u posljednjih nekoliko godina, kaže Osmić.

Ističe kako će se taj domino-efekt osjetiti još više u sljedećih godinu-dvije. Sada, kaže, dolaze do izražaja podaci o odlasku mladih, koji se bilježi već tri ili četiri godine.

U 2018. godini je rođeno 28.555 djece što je najmanje u posljednjih deset godina od kada su dostupni podaci Agencije za statistiku BiH. Godinu ranije, rođeno je 29.158 beba, a 2016. još više - 29.276.

Glas naroda

Država treba da brine ko je ostao kog nema bez njega se može šta. sad treba kukasti otišli u bolje i još naričimo

Jos je dobro sto ceka federaciju i nasu zupaniju po pitanju demografije Opet mi Hrvati cemo krivit nekog tamo. Svatimo da za svaki los ucinak za Hrvate u BiH mi krivi a ne neko drugi.....

sve nek odlazi a nije radit đžabe gazda kaže prijaviću te na minimalac a malo ću ti dat naruke i kažu što odlaze ko nezna se ušvaba nema presinga a radi se i sve funkcionira a unas čim dođeš na posa gazda kaže požuri mora se brže brže privatniku se naradit i Boga namolit nemere niko i nije se čudit što odlaze ija sa obitelji idem uskoro

Kako neće Nevenko Barbarić nam neće školu obnovit a dica moraju u školu. 21 stoljeće a mi nemamo školu.

Nevenko Barbarić je zatvorio Ljubuško rodilište i uništio radna mjesta.

ovi nas heb. ali ne mogu napraviti djece koliko ode svijeta

Genijalac znaš li koliko radnika u njemačkoj radi na crno i koliko tih naših radi na minimalcu tamo

neznam no znam da u hercegovini rade samo nepismeni uveri[ * neprimjereno * ]i ito samo na papiru jer ništa ustvari ne rade ili rade naopakooni su završili HDZ ševine škole i oni su bre nezamjenjivi
usto su big hrvati ne znam po kojoj skali mjerenja ako nije po lopovluku

ako ovako voode kuću kao državu i županiju žao mi je njihovih žena u što su gledale sigurno u cipele

Sudeći po vokabularu ti nemašš ni ševinu

Ima samo četri dobre opcije u njemačku Irsku pratre ili HDZ

ČOVIĆU javi se Hrvatino prevarantska.Nevenko Barbarić KRIMOS i muljator.

Kradezeovci asfaltiraju samo puteve za groblja i prave mrtvačnice a ukidaju rodilišta

Baš naprotiv,što je zemlja siromašnija natalitet je veći,primjer jedna Finska jednostavno odumire,prosjek 1,3 djece a ko biva najbogatija zemlja...dans žene ne žele radjat....ne žele obaveze itd...

I ZHŽ među županijama koje izumiru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari