Centar "Marija - Naša Nada" pred gašenjem

ljubuski.info

Nema nikakve perspektive i svijetle točke na kraju tunela koja ukazuje da će se bilo što riješiti, kazano je iz Doma za djecu s poteškoćama u psihičkom i/ili fizičkom razvoju "Marija-Naša Nada" Široki Brijeg koji se trenutno nalazi pred gašenjem te je u ponedjeljak stupio u štrajk.

Dom je osnovalo više domaćih i stranih nevladinih organizacija, a upravo je kompleksna vlasnička struktura dovela do trenutnog položaja te ustanove, jer su se financirali su se putem različitih donacija i grantova.

Do problema je trebalo doći kad-tad

Od ponedjeljka aktivnost Doma zagušena, te ne rade sa djecom, što roditelji podržavaju.

Djelatnici tvrde iz Doma, imaju isplaćenu svibanjsku plaću, dok su u lipnju dobili isplatu osnovice plaće bez doprinosa. Mjesečne potrebe Doma su oko 60 tisuća maraka te trenutno iznose oko 120 do 150 tisuća KM.

Ističu da problemi traju određeni niz godina tako da je, tvrde, logičkim slijedom događaja, prije ili kasnije, trebalo doći do problema.

Zaposlenici koji tu rade dolaze iz različitih dijelova Zapadnohecegovačke te susjednih županija, a određeno vrijeme na posao dolaze o svom trošku.

Ljubav prema djeci

Već neko vrijeme radimo besplatno, ljudi su za ljubav te djece dolazili na posao o svom trošku, sada je prošlo preko ruba čaše, rečeno je iz Doma.

Domu je do sada financijsku podršku pružao Grad Široki Brijeg te županija i gospodarski subjekti. Oni, prema tvrdnjama iz doma, nisu bili u mogućnosti podržati njegov razvoj i proširenje.

Povećao se broj štićenika, u odnosu na te prethodne godine, jer se u međuvremenu centar razvio. Nitko to nije u stanju od vlasničke, pratiti financijski razvoj, jer sa svakim razvojem dolazi do većih troškova, rekli su.

Posjeta gradonačelnika

U ponedjeljak ih je posjetio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević kako bi dobio uvid u stanje Doma. Od Grada, tvrde, redovito dobivaju 6.000 maraka mjesečno. Tu je i Županija koja ih također sufinancira, tako da od njih dobivaju 140 tisuća maraka godišnje, a za kompletiranje cijele godine potrebno je cca 750 do 800 tisuća KM.

U širokobriješkom Domu obavljaju se fizioterapijske usluge, čime se, kako kažu, uveliko rasteretila mostarska bolnica.
Mi u velikoj mjeri rasterećujemo SKB Mostar. Sve fizijatrijske usluge, da ne bi djeca ove županije dolazila u Mostar, mi to uz minimalnu participaciju koju smo uveli roditeljima od 10 maraka, već sedmu godinu, rekli su iz Doma.

Umorni od priča

Djelatnici Doma se nadaju nekom konkretnom rješenju njihovih problema, ali navode da su preumorni od priča. Dodaju da njihov kadar, koji je školovan te posjeduje radno iskustvo lako može pronaći novi posao u državi ili inozemstvu.

U pismu djelatnika kojeg su u ponedjeljak uputili Upravnom vijeću Doma stoji da ovo nije prvi put da se nalaze u ovakvoj situaciji te da očekuju pronalazak dugoročnog rješenja.
Završetkom našeg odmora 19.8.2019. godine ulazimo u još jedan mjesec neizvjesnosti što nije prvi put u posljednje vrijeme te smo od navedenog datuma jednoglasno odlučili prestati s radom dok se ne pronađe kvalitetno i dugoročno rješenje. Nadamo se da do ove situacije ipak neće doći i da ćemo ne ometano nastaviti s radom, naveli su.

Prenosimo pismo u cijelosti:

Dana 19.08.2019. prvi put od osnutka Centra prinuđeni smo stupiti u štrajk!

Razlog leži u tomu što već izvjesno vrijeme, točnije od 2015. godine, neredovito primamo svoj osobni dohodak te zahtijevamo sustavno rješenje vlasničke strukture i dugoročnog financiranja Centra.

U travnju tekuće godine održan je sastanak s Predsjednicom Uprave poslije kojeg su svi članovi Uprave upoznati s našom problematikom. Kako se nakon tog perioda ništa konkretno nije uradilo dana 26.07.2019. godine ponovno se javljamo službenim priopćenjem predstavnicima Uprave (Međunarodno kumstvo HZHB, Grad Široki Brijeg, Udruga Mir i Dobro te Fondacija Don Carlo Gnocchi-Italia), a isto vam prenosimo u privitku.

Poštovani članovi Upravnog vijeća,

Ponukani financijskim teškoćama u kojim se Dom nalazi posljednjih nekoliko godina a koje su kulminirale ove godine smatramo da je potrebno da Vam se obratimo.

Poznato Vam je da pohvale za rad djelatnika Doma i postignute rezultate u tretmanu djece s teškoćama u razvoju kontinuirano dolaze od strane cijenjenih stručnjaka koji se bave sa djecom s teškoćama u razvoju kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj te Italiji. Stručnjaci iz drugih ustanova, koji rade s djecom sa teškoćama u razvoju, svakodnevno upućuju djecu u našu ustanovu kako bi im se pružile habilitacijske usluge što govori u prilog kvalitete našeg rada i do sada postignutim rezultatima. Visoka kvaliteta pruženih usluga ogleda se i u zadovoljstvu roditelja kojisvoje zadovoljstvo i svakodnevno iskazuju kroz verbalne pohvale djelatnicima. Osim pružanja usluga tretmana Dom je postao i stručna baza Sveučilišta u Mostaru u koju dolaze studenti nekoliko različitih fakulteta i studijskih grupa kako bi stekli praktična znanja. Evaluacije studenata i njihovih djelatnikavrlo su visoke i svake godine imamo sve više zatijeva za suradnju. Djelatnici Doma iznimno su motivirani za rad s djecom s teškoćama u razvoju a što potvrđuje i njihovo upješno sudjelovanje na brojnim stručnim edukacijama. I na kraju, broj korisnika usluga Doma kontinuirano raste svake godine kao i vrste usluga koje nudimo korisnicima.

Istovremeno, suočeni smo s teškoćam u financiranju Doma a koje se odražavaju i na dugotrajno kašnjenje naših osobnih dohodaka što nam otežava naše svakodnevno funkcioniranje.

Iako ravnatelj Doma Slobodan Karačić ulaže napore kako bi iznašao načina da izmiri obaveze koje se odnose na plaće djelatnika svjesni smo da se radi o privremenim riješenjima koja nam ne daju dugoročan osjećaj sigurnosti koji nam je potreban kako bi kvalitetno izvršavali naše radne zadatke i stjecali nova znanja i vještine.

Smatramo da ste Vi kao i mi uložili jako puno podrške i truda kako bi svi mi zajedno rasli kaoustanova ali i pojedinci da bi smo dosegli ovu razinu na kojoj trenutno jesmo. Međutim, ukoliko se nepronađe dugoročno i kvalitetno rješenje biti ćemo primorani poduzeti određene korake.

Završetkom našeg odmora 19. kolovoza 2019. godine ulazimo u još jedan mjesec neizvjesnosti što nije prvi putu posljednje vrijeme te smo od navedenog datuma jednoglasno odlučili prestati s radom dok se nepronađe kvalitetno i dugoročno rješenje.

Nadamo se da do ove situacije ipak neće doći i da ćemo ne ometano nastaviti s radom.

Ovim putem Vam se želimo zahvaliti na Vašem dosadašnjem zalaganju za uspješan rad i održivost Vašeg i našeg Doma "Marija-Naša Nada".

S Poštovanjem,
Djelatnici Doma "Marija-Naša Nada"

Glas naroda

Kamo dalje rođače,
Iz pijeska vire krunisane glave
Što to rade?!
Prde u prašinu...

kako to kad su na lištici svi katolici najveći u svijetu , pa i u ostatku hercegovine, zar se ne može skupiti nedjeljom na misi donacija neka, jeli lištico velika utvrdo katolika preobraćenika

Ma da, ista mantra kao i za aluminij i KBC Mostar.Kao sve je pred gašenjem i nestankom a onda će se na radost svekolikog hrvatskog puka pojaviti "dobročinitelj" i spasiti sve, a vi će te tome naravno povjerovati i dati glasove na izborima "stožernoj hrvatskoj partiji".
Već viđeno ali i jako providno!!!

sad je na redu HT ERONET

Stari udbaški trikovi.Tako je i Tito radio,nestat će brašna,mekinja kave banana,itd narod se sekiraj trgovci uvijek zarađivali a iz toga političari radili samo za sebe,a Tito se zaduživa zaduživa i umro!!!!!Sve će ovo narod pozlatiti,i raseliti!!!

Da da, samo što se prije toga na udarao Elizabet Tajlor, Sofije Loren... po potrebi i Ričarda Bartona, Čerčila (ne onog iz Graba, bio je jedan drugi prije, vjerujte) i inih drugih....

Tako neko kaže dok je Tito bija bilo je dobro a kad je otiša ostavija 20 milijardi dolara duga tako će i ovi političari sad

haha tito je bio dužan 20 milijardi za cijelu jugoslaviju , a sada je svaka bivša republika dužna po 50-60 milijardi puta broj republika ispade skoro 500 milijardi u 25 godina , pametnom dosta

Centar "Marija - Naša Nada" pred gašenjem
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari