Aluminij nije u mogućnosti sam pokrenuti proizvodnju

ljubuski.info

S obzirom na trenutačnu situaciju i interes javnosti, Uprava Društva osjeća potrebu objasniti kronologiju događaja, prije gašenja proizvodnje te trenutne pripreme i planove za dalji rad, stoji u dopisu Aluminija koji je u nedjelju upućen medijima.

Dulje vremensko razdoblje, prije samog gašenja, Uprava Društva je upoznavala javnost i Vladu F BiH sa situacijom u Društvu te zamolila Vladu za pomoć u nadilaženju problema koji su se, prije svega, odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju je Aluminij d.d. plaćao. U cilju rješavanja problema, Uprava Društva je dala konkretne prijedloge za nabavu te formiranje cijene struje putem diferencije potrošača po snazi (iznad 1 TW cijena, znatno niža, se formira prema Europskoj burzi), te skretala pozornost na neutemeljeno uključivanje cijene CO2 certifikata prema Aluminiju kao korisniku van EU, čime su troškovi električne energije porasli za 8-10 €/MWh, navodi se.

Nažalost, nijedna inicijativa ili prijedlog nisu bili prihvaćeni, dodaje se.

Gašenjem pogona u Aluminiju d.d. Mostar, dana 10.7.2019., stekli su se svi uvjeti za proglašenje stečaja, zbog čega je Uprava kompanije trebala postupiti po zaključku Nadzornog Odbora za otvaranje navedenog postupka upućivanjem zahtjeva nadležnom sudu. Međutim, nedugo nakon gašenja proizvodnje, utemeljeno je Krizno vijeće kojega su činili predstavnici sindikata radnika, Nadzornog Odbora, Uprave Društva, politički predstavnici HNS-a i Vlade Federacije BiH. Na prvim je sastancima zauzet jasan stav da se neće pokrenuti stečaj, nego da će se pokušati iznaći rješenje i ispitati sve mogućnosti ponovnoga pokretanja proizvodnje uz obvezu zbrinjavanja radnika. Na tim sastancima je obećana potpora za pronalazak financijskih sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje, te pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (napominjemo kako je dio ovog procesa u fazi rješavanja), ističu iz Aluminija.

Napominju kako je nakon toga Nadzorni Odbor na sjednici dana 19.7.2019. konstatirao da je potrebno poduzeti sve potrebne korake a ciljem saniranja nastale štete i nastavka poslovanja Društva Aluminij d.d. Mostar, sukladno trenutačnom stanju i mogućnostima kao i Odluci Vlade F BiH kojom je produžena financijska konsolidacija Društva Aluminij d.d. Mostar do 10.12.2019. godine.

Uprava Društva je nakon toga krenula u realizaciju zadataka koje je dobila putem sastanaka Kriznog vijeća:

Izradila je Plan restrukturiranja kompanije i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Navedenim planom restrukturiranja, kronologija početka rada tvornice sastoji se od tri faze: 1. Ljevaonica 2. Anode 3. Elektroliza. U okviru prve faze predviđeno je zapošljavanje 350 djelatnika, od čega 74% u proizvodnji. Ističemo da se Društvo mora držati zakonskih odredbi te uposliti i određeni broj djelatnika koji nisu u proizvodnji.

Sukladno ovoj dinamici, predstavljeni su i okvirni iznosi financijskih sredstava potrebni za pokretanje procesa proizvodnje, a kojima Društvo nažalost, ne raspolaže. Treba posebno naglasiti da je 01. rujna bio okvirno i postavljen termin početka rada Ljevaonice, ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. kolovoza. No, nažalost, do danas Društvo nije dobilo navedenu novčanu potporu te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao.

Trenutačna očekivanja javnosti su usmjerena na pokretanje pogona Aluminija gore navedenim redoslijedom, najprije Ljevaonice, zatim Anoda te u konačnici Elektrolize, uz zadržavanje radnika. Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Društvo Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo - pokretanje svih pogona Aluminija.

S obzirom da se iz sredstava Aluminija novac ne može osigurati u potpunosti, Uprava Društva očekuje i novčanu pomoć za otpremnine djelatnicima koji bi planom restrukturiranja u početnoj fazi bili tehnološki višak.

Naglašavamo da će Društvo, putem određenih internih resursa, pokušati osigurati dio novca, no ne može osigurati sav novac koji je potreban da bi se proveo Plan zbrinjavanja u predviđenom roku.

Uprava Društva je u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom. Trenutačno se dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, a povratne informacija i odluke potencijalnog investitora se očekuju u predstojećem periodu.

Ujedno želimo istaknuti kako Uprava Društva u potpunosti surađuje s institucijama vlasti. Ova je kompanija bila i ostat će ponos Mostara i Hercegovine, stoga pozivamo sve da se priključe naporima za ponovno pokretanje proizvodnje za što zasigurno postoji i nada i smisao, stoji u dopisu koji je medijima upućen iz Aluminija d.d. Mostar.

Glas naroda

Stručnjaci, di ste do sada bili? Dok je medilo, nije vas bilo nigdje, da podržite druge radnike, a sada bi da s vama neko tuguje. Nije u redu ovo što ću reć, zbog poštenih radnika, e nabhijem vas

Ako mi se ispricate ja cu vam pokrenit aluminijum.

Vi ćete početi raditi kad se Klepic vrati u rodno Bugojno znaci nikad

nek bivsi direktori uloze novac sto su ga izvukli,i moce pokrenut proizvodnju

Dat ćete mi stotinjak milijunčića da podignem gujicu...

Aj majketi kralju golemo budva sv stefan velike plače moze se eto van sad idragomije vidite kako je ratnicima koji nisu u alminiju,

To im je i bio cilj da ga ugase pa da ga kupe neki Kinezi koji mogu pokrenit proizvodnju i nek njima idu milijuni

Prodajom nezakonito stečene imovine vrhuške HDZ-a Aluminij Žitopromet Elektroprivreda HZHB Eronet Hepok su barem u plusu

Glavni krivac svih ovih problema leži u sarajevu i komšiću što ništa nepoduzimaju za spas Hercegovačkog posrnulog Giganta sramota.

Komšić nema orasa u džepu pogotovo eura dok su Čović Bevanda Čolak Krišto Čavara Džakula Klepić... multimilijunaši te akademici

Dragan Čović dobročinitelj ima punca tko je vama kriv što se niste znali oženiti

Aluminij nije u mogućnosti sam pokrenuti proizvodnju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari