Martini Mlinarević onemogućen nastup na festivalu u Čitluku

ljubuski.info

Spisateljica Martina Mlinarević jučer je na svom Facebook profilu objavila vijest o tome da je promocija njene knjige Huzur u posljednji trenutak izbačena iz programa festivala Evergreen Fest u Čitluku. Objasnila je kako su organizatori ove manifestacije dobivali prijetnje zbog najave njenog nastupa te su odlučili da će ga otkazati. Mlinarević je oštro poručila svima da je neće ušutkati te da će se i dalje nastaviti boriti za Hercegovinu koja je slobodna i otvorena.

Njen status prenosimo u cijelosti:

Anđelko i Mirko moji su prijatelji koji organiziraju sjajan festival u Čitluku zadnjih godina, Evergreen Fest, koji je zajedno sa West Herzegovina Festom i Mediteran Film Festivalom ljetna žila kucavica Hercegovine, mjesto čudesne drugačijosti koja odskače od svekolikog primitivizma, šunda i krkanluka, oaza kreativnih ljudi koje obožavam, čija imena pronosim gdje god dođem.

Nedavno smo na festivalu u Čitluku koji traje svih mjesec dana kolovoza dočekali mog dragog Damira Urbana koji je imao fenomenalan nastup, dugo smo se grlili i smijali, mjesta su to gdje volite lica koja vas okružuju jer vam daju nadu da u ovoj žlibini iskri i gori još uvijek nešto vrijedno, svoje, slobodnomisleće, puno nepatvorenog hercegovskog duha s kamena. Narednog tjedna, trebala sam, kao i ranijih godina, biti gost Anđelku, inače mom dragom prijatelju iz srednjoškolskih klupa na istoimenom festivalu, predstavljajući svoju knjigu Huzur. Tako je pisalo i na svim najavama festivala, na plakatima i u službenom programu.

Organizatori dobivali prijetnje čak i od sponzora

Baš jučer dok sam putovala s jedne nezaboravne promocije knjige u Varaždinu na drugu nezaboravnu promociju knjige u Požegi, nazvao me Anđelko i saopćio da imaju ogromnih problema zbog mog budućeg nastupa u Čitluku, i da bi ga, jebiga, trebalo otkazati.

Dobijali su prijetnje od ljudi, a zatim i od sponzora. A kad se upletu lafo veliki igrači...lete glave, lete avioni, lete zabrane. Festival koji traje mjesec dana, godinama, na kojem se izmijenja stotine izvođača, performera, umjetnika, festival Hercegovine, iz mog komšiluka, ima za problem moju književnu večer. Uz udaljavanje mojih knjiga iz hercegovačke knjižare prije par mjeseci, ovo je novi direktni udar na moj rad i egzistenciju u okruženju u kojem živim, gdje mi je rad i egzistencija apsolutno onemogućena. Uz sva sranja, živim i stvaram i ne bojim se pičkastih levata.

Sve sam odstajala na nogama

Svo svoje liječenje sam financirala jedino prodajom knjiga, zahvaljujući sjajnim čitateljima koji su uz mene od početka, zahvaljujući nekolicini mojih bliskih prijatelja, koji su uvijek bili uz mene. Dugo sam razmišljala da li iz respekta prema Anđelku i Mirku objaviti ovo, i shvatih da moram upravo radi njih, radi sebe, radi Une, radi Anđelkovog Frana, radi Hercegovine koja sve to nije. Ono što sam ja osobno prošla u zadnjih godinu i pol dana, posve nevezano za zdravstvenu situaciju, a vezano za sve ostalo što mi se dešavalo, rekao je moj dragi prijatelj Srđan Puhalo, veća je tema i od one rakovske. Važnija. I to ćemo napisati uskoro. I sve sam odstajala na nogama, bez sise, bez jajnika, ali uspravno s mudima, nikad jača.

Nisi ti Hrvatino, vlasnik neba ovog plavljeg od babinog lavora

A bagru i boli samo to. Kad iz svakog pakla kojeg ti priređuju izlaziš neokrznuto. Bagra ne zna da je prekjučer jedan divan čovjek došao iz Drniša sve do Varaždina samo da me čuje na predstavljanju knjige, jer me ranije nije mogao nigdje bliže potrefiti. Bagru i bole sva otvorena vrata na koja nailazim gdje god dođem, da mi silom pokušavaju vrata mog zavičaja zatvoriti. A nisi ti vlasnik vode moga oka iz kojeg teče Trebižat, i teći će dok god gledam, i nisi ti Hrvatino, vlasnik neba ovog plavljeg od babinog lavora.

Bagra pojma nema da je moja kuća svugdje gdje spustim kofere i da će se ovaj glas čuti dalje od njihovih sponzorskih para i mizernih prijetnji. Bagra nema pojma da se drugog i drugačijeg ne može ušutkati ovim prizemnim, luzerskim metodama. Možda nekog uplašenijeg, ali ne i mene.

Ja sam festival pokretni

Bagra ne zna da Hercegovina nije nikada bila jednoumlje, ma koliko rukama tog istog jednoumlja davili svakog onog tko pokuša izići iz njihovih poslušnih, stranačkih okvira. Bagra je otjerala iz ovih krajeva svakoga tko je pokušao ići kontra mraka ili živjeti slobodarski.

Ali bagra pojma nema da ja nisam ta. I da ću dok živim govoriti upravo o bagri. I da me ničim i nikako ne mogu zastrašiti. Ukloniti s programa festivala, zabraniti - mogu. Ali prije nego što to načiniš, bagro, moraš znati da sam ja, bolan, festival pokretni.

I da ću dok dišem boriti se za Hercegovinu fra Didaka Buntića. Onog koji nije htio, u svoje vrijeme, za Prvog svjetskog rata, da vjenča par, ako žena nije završila školu. Onog koji je tražio da žena bude obrazovana, samosvjesna i neovisna. Bagra danas traži lutke na koncu, ili što bi rekao Džoni, lutke od krvi, bez trunke ideje.

Na veliku žalost isljednika, nalazi od doktora su mi sjajni

O novom šikaniranju i napadu na mene obavještena je i Američka ambasada i gospodin Wigemark ispred EU, koja me povodom Osmog marta odabrala za jednu od najinspirativnijih žena u globalnoj kampanji Europske unije - Inspired by Her.

Ćeraćemo se još. Jer na veliku žalost isljednika, nalazi od doktora su mi sjajni.

A spektakl zvan "Promocija knjige u Čitluku" održat ćemo u jednom drugom gradu. I biti će festival i biti će sloboda. Riječ koju prezirete, jer o njoj ništa ne znate.

A sloboda je ovo, kad mogu da kažem, sa dna srca i mirne duše - Ko vas je** majmuni.

Tužni smo zbog nastale situacije u kojoj je najveći gubitnik festival

Slijedom 'nemile hajke' koja je, kako navode iz direkcije Evergreen Festa Čitluk, nastupila nakon otkazivanja nastupa književnice Martine Mlinarević, s ovog festivala su se obratili službenim priopćenjem.

Nakon objave Martininog nastupa zaprimili smo ružne komentare povodom njezinog nastupa zbog njezinih javnih istupa te smo je kontaktirali i izvjestili o istima. Odluka da događaj otkažemo je bila na Martinin prijedlog koji smo i prihvatili, a sve sa ciljem izbjegavanja bilo kakvog mogućeg incidenta. Osobno mislim da bi Martinin događaj protekao u odličnoj atmosferi kao i dva njena dosadašnja nastupa na Evergreen Festu, navode s ovog festivala.

Ističu kako razlozi njihovog opreza dolaze od prethodnih nemilih događaja gdje su se izvođači (Edo Maajka i Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson ) odlučili na provociranje publike neprimjerenim vicevima o Međugorju koje se nalazi u neposrednoj blizini te je svima nama u srcu. Podržavamo pravo na drugo mišljenje, ali osuđujemo svaki vid izrugivanja na toj osnovi.

Ističu kako je cilj ovoga projekta bio da doprinese društveno-kulturnom boljitku Brotnja, a ne da se preko njega vode bilo kakve bitke i skupljaju bodovi.
Tužni smo zbog nastale situacije u kojoj je najveći gubitnik ovaj festival kojem je ovim ugrožena daljnja egzistencija. Cijenimo i zahvalni smo svima koji su nam se obratili za objašnjenje bez prethodne osude, stoji u priopćenju direkcije festivala.

Nakon reagiranja direkcije festivala ponovno se oglasila i hercegovačka književnica koja je istaknula kako organizatori festivala nijednom jedinom riječju nisu izrazili želju da je nakon zaprimljenih prijetnji i dalje ostave u festivalu.

Glas naroda

Dragan Covic nije tema ovog texta i nema nikakve logike da sad komentarisem istog.

Izgleda Tonino da bi se mi svi trebali složiti sa tvojim mišljenjem odnosno jednoumljem. Pa ne voli svak raštiku ili kupus,ukusi su različiti i na kraju, kod nas se kaže ,,komentiram a ne komentarišem.

Ne trebate se slagati sa mojim misljenjem bogu hvala ni vi koji podrzavate Martinu kao ni oni sto podrzacaju Covica. U ovom slucaju o ovoj temi o kojoj komentarisemo ja podrzavam Brotnjake jer mi je dosta tih nazovi nezavisnih nevladini pojedinaca i udruga koji uzimaju novac na sve nacine i u svakoj prigodi da pricaju po zelji narucitelja i stoga rekose Brotnjaci dosta neces nas pljuvati a da te mi placamo

Pitam se kome može Čović bit uzor? Više se pitam kome može bit uzor Martina, ili onaj komentator kome se pričinjaju Udbaši i HDZenjare? Vjerujem da nitko od vas nije pročitao Martininu niti jednu knjigu. Ja jesam. Ništa posebno, alli skandal oko tobožnjih prijetnji može katalizirati prodaju. Što ne dovede svog sponzora Komšića na prezentaciju knjige, bilo gdje u Hercegovini, nek se suoči sa narodom, kojeg mislim da voli. Zašto ga ne bi voljela? Sve će joj se samo kazati, kako bi rekli u Sarajevu.

Komsiceva prodana dusa !! S kim si takav si .

udbaši franje tuđmana upravljaju hrvackim prostorim i uništavaju ga od dogovornog rata na teret bosne a njihovi sinovi se enormno bogate-dobili smo udbašiju a opet će trebat oslobođenje-kako može posle oslobođenja ić opet oslobođenje
to je balkan politika-posle okupacije ide oslobođenje a kod nas posle oslobođenja ide novo oslobođenje i tako u nedogled-kad se budemo konačno oslobodili

O kakvim udbasima ti pricas, ti ne znas pisat ne pamtis udbu nemas pojma sta pises dobro je netko napisao tebi se udba prikazuje a ne znas ni sta ta rijec znaci nego bitno je da imas priliku pljuvati po ljudima.

Otkazali su Skorin besplatan nastup pametnom dosta

Martina bili se udala zamene lip sam ko slika a nisam HDZ zeal

Evo javila nam se i naša bivša sugrađanka Štefica Galić i iz velike ljubavi rekla da nismo normalni pa će nas ona malo poučiti.Kako to gospođo Galić da pratite ustaške medije?Niste baš dosljedni svojim idealima! Za vas su prema vašoj izjavi ljubušaci fašisti pa se pitam zašto uopće komunicirate sa fašistima ili ste opet promjenili mišljenje?

Napalila se na ovog što stalno spominje kradeze

Nije dovoljno dobra za razinu ovog festivala ne može silom nego veijednošću

Zar nisi u Pragu. Šta se ovuda handriš.
A ja . Nije formirana vlast.Nema ti ko potpisati.
A možda se i ne formira. Ali dobro.
Uvijek možeš proći kod Bošnjaka.
Razradila si šemu. Pljuc.Pljuc.Žlibina.
B.a.g.r.a. Onda tu je i Gospa sa fratrima.
Zna mala. Namazana.

Mora se Štefi Galic javiti Ipak ona je dobitnica njemacke nagrade za slobodu govora.
Doduse.Malo joj je pomogao sinčić jugooficira
Sergej Šotrić koji je slucajno bio u komisiji i dobar je sa švabom predsjednikom.
Malo je doprinjeo i Safet Safa Orucevič.
Inače čuveni goblenist i " slikar ".
Eto potrefilo se da Martina ima Safinu zahvalnicu za promicanje a zna se čega.

Hercegovina još nije ušla u demokraciju,ovdje je još jednopartijski sustav,šta kaže vođa tako je ili te makne upravo po udbaškim metodama.Jad i bijeda modernih intelektualaca,akademika itd.Svi su oni sluge,ali ne Božije,a završiti će vidjet ćemo kako????

Popij udbaški aparin i u ninu. Odspavaj, sutra će ti se opet udba pričinjat, ne brini, jer udba ti je sudba.

Ovaj tonino vjerojatno sada ne nosi plavu kapicu i crvenu maramicu ali jezik te odaje moj tonino
Pravi titin uguz

Ej tonino možda je Marija Medić Bošnjak uzor demokracije..... šta veliš? :-)

Triba gospođu Martinu Mlinarević stavit malo u bajbuk jer se osudila istinu pisati o voljenim drugu titu zapravo dobročinitelju dragančetu. To mogu samo slobodni, spremni da se zamjere psima.

Lijepo mjesto za živjeti pogotovo kad kapl sa svih strana

Bajbuk je ugledna sarajevska izdavačka kuća, naravno da to ne znate, pri pisanju komentara uhvatiš se tri riječi udba, kradeze i uhljebi i skrpiš nekakav komentar, onda sav ponosan kažeš sam sebi ‘vidi me što sam pametan, a jesam ih raspalio”. Fali opće kulture, nažalost.

Ne znam zasto ovolika frka doticne Martine zbog nastupa u neuglednoj kamenjarskoj žlibini. Pa njezine knjizevne vrijednosti su prevazisle ovu selendru.
Njezina razina je Teslić, Maglaj , Gračanica te Olovo i Kladovo.

Vidim nisi napisa sveučilišni Kiseljak,ma ja nije ona za to selo gdje ti se školovao kadar HDZ-a,odnosno rukovodeći ljudi ove partije.

Adz kadar se nije školovao već ima diplome čak i doktorate

I ja se čudim otkud frka zbog male s Humca ili je strah ili pokazivanje misica jedno i drugo je jad i čemer

Mislo si na kladanj ili ne znaš šta si mislio?

Organizatori tvrde sama je otkazala

Da su organizatori muškarci rekli bi javno tko je zvao i prijetio

Pokazivanje moći ali jadni pokazali su strah i nemoć pa svi vodaju tjelohranitelje među svojim narodom

Jadnici dd Hercegovina

Šta ste svi navalili na Martinu pa i drugi pišu a vi ni be...nije pošteno....Jučer u večernjaku stidljivo napisano da naš GRgo Mikulić predstavlja pjesamau Boriku, dolazi kao predstavljač NINO Raspudića čita glumica iz Zagreba a i drugi uvaženi i niko ništa?
A pored pisanja , klesanja i izdavačke djelatnosti , nakon zatvaranja TZŽZH gdje je obnašao Direktora Turističke Z sada postade savjetnik za turizam. Pa pored ovoga svega zaslužnji je da se o njemu piše a ne o toj Martini...

Bravo za komentar iznad...on je zasluzan za zatvaranje TZŽZH al eto vidis,nagrada slijedi tj.promaknuce

Netko od komentatora reče uhvatili se riječi UDBA i samo se to kao vrti i spominje. Pa i Židovi isto spominju svaki dan HOLOKAUST pa nitko ne kaže to je dosadno slušat svaki dan. UDBA je isto tako HRVATSKI HOLOKAUST samo za razliku od Židovskog koji još uvijek traje UDBA je svuda oko nas doušnika tri puta više nego prije Domovinskog Rata. Jer kada se dobije neka pzicija na državnom poslu UŠI se čiste svaki dan i sve se prati tko šta govori kakvo je raspoloženje medju Narodom imašslučajeva kada se te osobe poistovjećuju sa tobom i tvojim stavovima samo da izvuku neke informacije od tebe za stranačku centralu. Koga je UDBApratila on je i danas na dvogledu možda su samo ona četri kobna broja pod kojim si se vodijo promijenila i ništa više. Ljudi oprez UDBA JE SVUDA OKO NAS.

Najprije treba rastumačit pojmevo, što za tebe znači pojam UDBA, a što taj pojam znači za sve druge. Primjer prvi, pod pojmom ‘Smoki’ netko svrstava sve flipseve na tržištu, dok upućeni poznavatelji pod pojmom ‘Smoki’ nazivaju samo Flips iz tvornice Soko Štark, Beograd, dok na tržištu postoji osječki ‘Bobi flips’, Skopski ‘Stobi Flips’ i međugorski flips zvani ‘Mališa’. Za nekog je to sve smoki. Tako i ovoj pod Udbom obuhvaća sva obavještajna djelovanja tzv ‘intiligents’ sektor. Ja se slažem da je taj obavještajni sektor prisutan više nego ikad, jer BiH je ničija zemlja i nije zaštitila svoj obavještajni prostor, pa tako u taj prostor upadaju sve službe i nesmetano rade. To nema veze sa Udbom, koja je rasformirana. Tu djeluje Bez ometanja Mosad, CIA, MI6, fsb, his, slovenske, srbske službe. Čak ima puno privatnih agencija.

UDBA je prisutnija nego ikada na na prostoru današnje Yugoslavije jedina Država gdje UDBAnema svoj upliv je Država KOSOVO koje je pod patronatom SAD. Pa nisu Amerikanci bez veze uzeli taj dio za sebe jedini prostor gdje nema drugih stranih tajnih službi prostor je samo onaj koji možeš nazvati svojim koji kontroliraju tvoje službe i vojska a to je slučaj sa Kosovom. A to si u pravu kada kažeš da u Bih ima stranih tajni službi koliko hoćeš pa ima ih kada nema Države Bih je ono svačije a ničije isto Trešnja u prirodi neogradjeno samo beri lomi grane nema gazde ono ničije neće ti niko ništa. Kosovo je imalo sreću što je bilo kontrolirano iz Beograda a ne sa svojim domaćim kadrovima tako kad se Beograd povukao ostao je čisti obavještajni prostor kojeg u cijelosti danas kontroliraju Amerikanci. Tako da je KOSOVO jedini prostor gdje UDBA danas nema svoj utjecaj jer nisu ostale stare strukture u cijelosti su se povukle po kapitulaciji vojske Jugoslavije. Ostalo je sve pod UDBOM i dan danas tko je infiltrirao riječ Regijon UDBA.

Isti đavli su u Hadezeovcima i u Marini.

Organizatori navode da su primili RUŽNE RIJEČI a ne prijetnje. Martina je ta koja je prevela RUŽNE RIJEČI u prijetnje!

Nastavite niz...Martina Mlinarević,Vedrana Rudan,Štefica Galić,Nenad Stazić,Pedja Grbin...

...Jozo Gaspar i Ivo Ergovic...

Treba ona znati da pripadnici KP ne mogu biti dio demokratsko svijeta oni su samo prihvaćeni tamo daleko u sarajevu i maloj aziji gdje živi njihova ideologija

Pročitajte novi tekst Martine o našim iz prvih redova crkve svaka čast

Zaboravijo si reći da ta ista ideologija stoluje i na Barama

Ako je ova žena naš najveći problem pored Čovića koji kad mu odgovara može koalirati i sa muslimanima i srbima onda to nije problem,ili koji kaže da će stopirati vlast zbog ugnjetavanja Hrvata onda za par dana to pogazi ,e ovce moje ,moji ljubušaci budite opet spremni za šišanje kad budu izbori. Lp

Od Olova do Kladova preko brda i dolova.
Teška industrija.

Čitam ove komentare i jasno je zašto ste zabranili Mlinarevićku......... KULTURA i ercegovina.....jbg ......no pasaran!!

seljoberi HDZkani komentarišu umjetnicu ambasadoricu jedne zemlje -katastrofa
ona ima oči da vidi svjet šire od seljobera uveri[ * neprimjereno * ]a koji nisu svi ni u mostaru bili
sačuvaj bože N E Z N A N J A-koje se koristi da se vlada ovčicama i da ih se šiša koliko treba

Ovi što brane adz demokraciju su isti kao Srbi s balvan revolucijom u RH

Bolje biti ovčica u svom stadu nego koza u tuđem...

gospodo kolinda vrati ćer iz amerike nek studira u avganistanu a ti ne idi u rat trebamo te do smrti ko titu
ubuduće pij puno vode a ne c2h5oh to uveseljava ljude i daje im hrabrost!!!

Raja se napalila! Zena ima svoju ciljanu publiku i napisanu knjigu, koju naravno treba unovčiti!

Martini Mlinarević onemogućen nastup na festivalu u Čitluku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari